Nyhed
22. mar. 2005 | 16:33

Grand Theft Auto på anklagebænken

Tredobbelt politidrab i USA forbindes med computerspil. "Nonsens," siger forfatteren Kristian Ditlev Jensen, der skriver om spillet Grand Theft Auto i EKKO 27.
Af Claus Chrisensen

 

En drabssag i USA vækker opsigt og har nu ført til et erstatningskrav på tre milliarderkroner mod producenter og forhandlere af computerspil. Sagen drejer sig om den 17-årige Devin Moore, der i Alabama for halvandet år siden blev anholdt for biltyveri. På vej til detentionen slap Devin Moore fri, stjal en pistol og skød tre politifolk. Alle tre døde. Da Moore blev pågrebet, var hans eneste kommentar: "Livet er et videospil. Du er bestemt til at dø på et eller andet tidspunkt."  

I Devin Moores hjem fandt politiet flere computerspil af typen Grand TheftAuto, hvor det gælder om at stjæle biler og blandt meget andet skydepolitifolk. Florida-advokaten Jack Thompson mener, at Devin Moore har været påvirket af det voldelige spil, og forleden lagde han på vegne af pårørende til de dræbte sag an mod, ikke bare Take-Two/Rockstar,der producerer Grand Theft Auto, men også Sony Playstations og forretningskæderne Wal-Mart og Gamestop, der har solgt spil til Devin Moore.  "Jeg mener, det er computerspil-generationen, der er ved at vokse op ... alle forældre ved, at hvis du fylder affald i hovedet på dit barn, kommer der også affald ud," siger Jack Thompson ifølge Berlingske Tidende (16/3). Forfatteren Kristian Ditlev Jensen har i det nys udkomne EKKO 27 skrevet en stor artikel om Grand Theft Auto, som han kalder "verdens bedste", fordi det er fantasifuldt, sofistikeret og humoristisk. "Jo, GTA-serien er voldelig i en grad, man ikke har set før. Og spillets detaljeringsgradfølger med ...

Det er skrappe sager, men kritikerne har tilsyneladende ikke forstået, at også unge mennesker har humor," skriver Kristian Ditlev Jensen i EKKO 27. Sagsanlægget mod spillets producenter har ikke fået Kristian Ditlev Jensen til at ændre opfattelse. Til EKKO siger han:   "Der er masser af voldelige galninge i verden. Og både i mordforsøget på præsident Reagan og i mordet på Lennon var ungdomsbogen The Catcher in the Rye inspirationskilde. Jamen, så lad os da forbyde samfundskritiske bøger! Nej vel ... Lad os forbyde voldelige galninge." 

Denne holdning bakkes op af en ledende artikel i Berlingske Tidende (17/3).  "At påstå, at afstumpetheden skyldes voldsfilm eller voldelige videospil, er en kortslutning. Spillene er snarere — i de tilfælde, hvor børn og unge har overskredet grænsen mellem fiktion og realiteter — et symptom på dybereliggende problemer," skriver avisen og konkluderer: "Ansvaret ligger hos de voksne. Det er deres opgave at lære børnene om forskellenpå et skærmbillede og virkeligheden." Der er solgt mere end 40 millioner Grand Theft Auto på verdensplan. I Danmark sælges spillet kun til unge under 18 år i følgeskab med en voksen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko