Cph:Dox 2024
23. feb. 2024 | 13:26

Kæmpeballoner, dino-knogler og andet godt

Foto | Cottage M

I dokumentarfilmen Balomania kommer man helt tæt på de brasilienske ”baloeiros”, som sender gigantiske, ulovlige luftballoner i vejret med politiet i hælene. 

Med hundredvis af titler, syv priser og et væld af internationale gæster har dokumentarfestivalen disket op med et imponerende program. Her er Ekkos guide!

Af Karoline Balstrøm og Frederik Hoff

Cph:Dox har netop lanceret årets program, og der er ingen tvivl om, at der fra den 13. til 24. marts er lagt op til den helt store filmfest.

Dokumentar-mekkaet omfatter et hav af biografer i København og 42 andre kommuner.

Men sofakartofler landet over kan også udforske udbuddet på streamingtjenesten paradox.dk, hvor en solid portion af Dox-titlerne vil være tilgængelige.

Iblandt de hundredvis af nye dokumentarfilm er 84 verdenspremierer, 32 internationale premierer og ni europæiske premiere.

Der er mildest talt nok at tage af blandt de brogede film om alt fra krig, kræft, ødelæggelse, musikere, balloner og dino-knogler.

Ekko anbefaler tretten film, som du ikke må gå glip af:

 

Grand Theft Hamlet

Det er aldrig sjovt at være arbejdsløs. Slet ikke, når man som skuespiller ser ind i det tredje corona-lockdown af den britiske kultursektor.

I et desperat forsøg på at få noget at rive i beslutter to sceneløse skuespillere, Sam og Mark, sig for at stable en alternativ teaterproduktion på benene, hvis lige aldrig er set.

De vil slet og ret opføre Shakespeares Hamlet inde i computerspillet Grand Theft Auto.

Udelukkende filmet i den ultravoldelige virtuelle verden bryder Grand Theft Hamlet på et sjældent set kaos i et surrealistisk, bloddryppende Helsingør.

Den 17. marts kan du møde instruktørerne bag den trippede dokumentar. Og senere på måneden slår Dagmar-biografen dørene op til et GTA-gaming-arrangement, som også præsenterer det rekordsættende spils historie.

 

The Bones

Sæt komponisten John Williams i gang og lad os byde velkommen til Jurassic Park. Det er blevet tid til dét, mange af os i virkeligheden helst vil se en dokumentar om: Dinosaurer!

Mens griske fossil-gravrøvere tiltusker sig dino-knogler i ét væk, kæmper et lille hold super-arkæologer for at forsvare fortidsmonstrenes dyrebare historie.

Det utrættelige filmhold bag The Bones har skabt en gribende skildring af sammenstødet mellem videnskab og benhård kapitalisme, som vil få selv John Hammond til at græmme sig.

 

Balomania

I de brasilianske arbejderkvarterer gemmer der sig et hemmeligt, ulovligt undergrundssamfund. Men det er hverken narko, vold eller gamling, de dyrker.

Det er luftballoner.

Den dansk-spanske instruktør Sissel Morell Dargis har igennem flere år fulgt de såkaldte baloeiros. På flugt fra politi og dusørjægere konkurrerer de om, hvem der kan lave de største og vildeste balloner med motiver af alt fra musikeren 2Pac over fodboldspilleren Pelé til tenoren Pavarotti.

Dokumentaren er spækket med spektakulære ballonscener og spændingesfyldte sammenstød med ordensmagten. En vaskeægte actionfilm fra virkelighedens verden.

 

Motherboard

Da britiske Victoria Mapplebeck var 38 år, ludfattig, gravid og single, begyndte hun at filme sit liv.

Efter tyve års optagelser er det endt som filmen Motherboard, der usentimentalt og komisk fortæller instruktørens historie som mor og kunstner.

Undervejs tager rejsen dystre drejninger, da Mapplebeck får konstateret brystkræft, og da hun forsøger at få forbindelse til sin søns fraværende far. Alligevel holder Mapplebeck stædigt fast i humoren.

Dokumentaren er filmet udelukkende med mobiltelefoner og byder på den rå, men fascinerende oplevelse at overvære en kvindes udvikling gennem tyve år.

 

Eno

I januar blev vores anmelder på Sundance-festivalen sat på noget af en prøve. For hvordan bedømmer man en film, der ændrer sig for hver gang, den afspilles?

Gary Hustwists musikfilm Eno skifter indhold og udtryk takket være specialudviklet AI-software.

Fortællingen om den skelsættende musiker og producer, Brian Eno, er hovedpersonens innovative ånd altid i bevægelse.

”Brian Enos intuitive tilgang til musik og kreativitet er fascinerende at overvære på klos hold, og filmen er fuld af gode anekdoter om hans lange liv i kunstens tjeneste,” skrev Ekkos anmelder.

Til tonerne af musikerens samarbejde med blandt andet David Bowie, Roxy Music, Talking Heads og U2 er Eno bogstavelig talt en once in a lifetime-oplevelse.

 

Frida

En anden stor Sundance-oplevelse, som vor udsendte fremhævede, var Frida.

Baseret på den mexicanske kunstners illustrerede dagbog kommer Frida Kahlos tankemønstre til live i en farverig og dramatisk dokumentar.

Fortællingen kaster samtidig lys over Kahlos politiske engagement og hendes komplekse forhold til surrealismen.

Frida er Carla Gutiérrez’ første film som instruktør. Hun er dog allerede kendt som en skarp klipper af flere dokumentarer med feministisk fortegn (blandt andet RBG). Og hun formår at bruge sine mange års erfaring med at fortælle sprudlende, visuelle historier.

 

Hollywoodgate

Dagen efter de sidste amerikanske styrker forlader Afghanistan i august 2021, går Taleban på skattejagt.

Den egyptiske instruktør Ibrahim Nash’at er til stede med sit kamera, da den islamistiske gruppe besætter CIA’s base – kaldet Hollywoodgate – i Kabul.

Han følger talebanerne, mens de som en flok børn i en slikbutik kan mæske sig i højteknologiske jagerfly, helikoptere og våben. Og modigt følger han Taleban i et helt år, hvor han ofte bliver truet på livet af de vrede mænd, som har det svært med hans tilstedeværelse.

Den store dokumentariske præstation giver et unikt indblik i den tidligere guerilla-milits, der nu hersker over et helt land.

 

Afterwar

I 2009 havde Birgitte Stærmose premiere på kortfilmen Ønskebørn, som skildrer en gruppe gadebørn i Kosovo.

I efterfølgeren Afterwar er Stærmose tilbage i landet og besøger de samme børn. De er i dag blevet voksne, men lider stadig af eftervirkningerne fra krigen, der sluttede i 1999.

Dokumentaren har netop haft verdenspremiere på Berlinalen. Her roser vores udsendte det benhårde portræt af en livssmerte, som fremlægges med stor forståelse for liv, der leves med traumer som grundvilkår.

”Man bliver stirret direkte i øjnene, og det er svært at ryste af sig,” skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen i sin anmeldelse.

 

In Restless Dreams: The Music of Paul Simon

Alex Gibney er en af tidens mest produktive dokumentarister.

Han er befriende traditionel og viger fra unødige dramatiske virkemidler, selv når han har med tillokkende emner som ekstreme russiske oligarker og Scientology at gøre.

I 2008 vandt han en Oscar for post-9/11-dokumentaren Taxi to the Dark Side, og han er efterhånden et kendt ansigt på Cph:Dox-festivalen.

Den legendariske filmskaber gæster nu igen Danmark for at introducere sin film, In Restless Dreams: The Music of Paul Simon, der dykker ned i Simon & Garfunkel-sangeren Paul Simons musikalske univers. 

 

En plads i solen

Græsset er altid grønnere på den anden side. Lige indtil det ikke er det.

Det slog Elizabeth Taylor og Montgomery Clift blandt andet fast i 1950’er-serien A Place in the Sun.

Siden er udtrykket blevet synonym med det gode liv, som leves under eksotiske himmelstrøg. Men der er tilværelsen sjældent så pastelfarvet perfekt, som den ser ud. Og for meget sødme har det ofte med at rådne hurtigt i solen.

Det erfarer danske Mette Carla Albrechtsen i sin dokumentar En plads i solen, der skildrer en række mennesker, som opholder sig på den populære feriedestination Gran Canaria.

 

Two Strangers Trying Not to Kill Each Other

Med den finurlige titel Two Strangers Trying Not to Kill Each Other undersøger instruktørparret Jacob Perlmutter og Manon Ouimet en fremtid, som de færreste af os har lyst til at dvæle ved.

Efter mere end 30 års turbulent ægteskab er de aldrende kunstnere Maggie og Joel fortsat meget forelskede.

Deres forhold er dog tynget af kunstneriske uenigheder, en aldersforskel på ni år og separate, dramatiske fortider.

Og da den ene part rammes af en ulykke, må de to store personligheder se et par hårde sandheder i øjnene om fremtiden, døden og deres fortsatte liv sammen.

 

Thank You Very Much

40 år efter sin død er komikeren Andy Kaufman stadig et navn, som ofte bliver nævnt.

Som en af de vigtigste bagmænd for moderne, amerikansk komik er han blevet så legendarisk en figur, at der endnu er folk, der tror, at han forfalskede sin egen død.

Thank You Very Much springer ind i Kaufmans krøllede kranie – et sted, der er så kaotisk at befinde sig, at Jim Carey for vild, da han spillede ham i Man on the Moon.

Den nye dokumentar, der er produceret af instruktør-brødreparret Josh og Benny Safdie (Good Time, Uncut Gems), bruger hidtil uset arkivmateriale samt anekdoter fra blandt andre Marilu Henner og Steve Martin til at komme tæt på en af det sidste århundredes største originaler.

 

Englemord

”I vores kultur taler man ikke ondt om de døde,” svarer et familiemedlem, da Patricia Bbaale Bandak spørger om sin afdøde mor.

Instruktøren er taget til Uganda for at undersøge, hvorfor hendes mor blev skudt og dræbt juleaften i 1989.

Patricia var to år gammel dengang, og som flygtning i Danmark har hun i dag mistet al kendskab til sin mor. ”Jeg taler ikke engang hendes sprog,” som hun siger.

Englemord er lige dele mordmysterium og familiefortælling. Den følger Patricias stædige forsøg på at få svar ud af morens familie og venner. Men kulturforskelle og sorg gør det svært, selv om ugandaneserne tydeligvis ved mere, end de siger.

Kommentarer

Cph:Dox 2023

Dansk dokumentarfilmfestival etableret i 2003.

Den største af slagsen i Nordeuropa.

Kører i år fra 13. – 24. marts.

Læs mere om festivalen.

© Filmmagasinet Ekko