Nyhed
27. maj 2012 | 20:17

Guldpalmen går til Michael Haneke

Foto | Cannes Film Festival
Emmanuelle Riva, Michael Haneke og Jean-Louis Trintignant

Hanekes Amour vinder Guldpalmen, mens Mads Mikkelsen får prisen for bedste mandlige skuespiller i Cannes.

Af Claus Christensen og Jacob Ludvigsen

Det blev Ekkos favorit, Michael Hanekes Amour, som vandt Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes.

Den 70-årige instruktør Haneke modtog prisen flankeret af filmens hovedrolleindehavere, 81-årige Jean-Louis Trintignant og 85-årige Emmanuelle Riva.

Hele Grand Théâtre Lumière rejste sig op og klappede, og filmen – et kammerspil om en ældre mand, der passer sin kone på hendes dødsleje – var tydeligvis en populær vinder.

Haneke vandt for tre år siden Guldpalmen med Det hvide bånd, og med den nye triumf indtræder han i det fine selskab af instruktører, som har vundet palmen to gange. Dardenne-brødrene, Shohei Imamura, Emir Kusturica, Francis Ford Coppola, Alf Sjöberg og vores egen Bille August.

De danske forhåbninger til Thomas Vinterbergs Jagten blev delvist indfriet, idet Mads Mikkelsen vandt prisen for bedste mandlige skuespiller.

Prisen for bedste kvindelige skuespiller tilfaldt noget overraskende de to debuterende skuespillere, Cosmina Stratan og Cristina Flutur, der har hovedrollerne i Cristian Mungius lesbiske nonnedrama, Beyond the Hills.

Og den rumænske instruktør, der i 2007 vandt Guldpalmen med 4 måneder, 3 uger og 2 dage, havde ekstra grund til at stråle. Han blev nemlig selv kaldt på scenen for at modtage prisen for bedste manuskript.

Festivalens andenplads, Grand Prix, gik overraskende til Matteo Garrones Reality, som de færreste havde spået en vinderchance. Men det har åbenbart ikke skadet Garrone, at juryformanden var hans italienske landsmand, Nanni Moretti. Tredjepladsen, Juryens pris, tilfaldt Ken Loach’ The Angels' Share, som er en lille, men charmerende komedie fra Glasgow.

Prisen for bedste instruktør gik til mexicanske Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux), og Camera d’Or, prisen for bedste debuterende instruktør, gik til en af de mest populære film på festivalen, Beasts of the Southern Wild, der blev vist i sidekonkurrencen Un Certain Regard.

Kommentarer

Vindere på årets Cannes-festival

Guldpalmen: Amour

Grand Prix: Reality (Matteo Garrone)

Prix du Jury: The Angels' Share (Ken Loach)

Bedste instruktør: Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux)

Bedste manuskript: Cristian Mungiu (Beyond the Hills)

Bedste kvindelige skuespiller: Cosmina Stratan og Cristina Flutur (Beyond the Hills)

Bedste mandlige skuespiller: Mads Mikkelsen (Jagten)

Camera d’Or (debutantpris): Beasts of the Southern Wild (Benh Zeitlin)

Un Certain Regard (sidekonkurrence): Después de Lucia (Michel Franco)

Bedste kortfilm: Silence (L. Rezan Yesilbas)

Cinéfondation (Filmskole): The Road To (Taisia Igumentseva)

Fipresci (kritikerpris): In the Fog (Sergei Loznitsa)

© Filmmagasinet Ekko