Nyhed
14. nov. 2016 | 16:51

Hayao Miyazaki vender tilbage

Foto | Studio Ghibli
Det skabte triste miner, da Hayao Miyazaki i 2013 bebudede, at Når vinden rejser sig ville blive hans sidste spillefilm, men nu skulle han være på vej tilbage.

Til japansk tv har den levende anime-legende fortalt, at han arbejder på en ny spillefilm, der vil få premiere i 2019.

Af Nicki Bruun

I 2013 skrev vi, at den japanske anime-auteur Hayao Miyazaki gik på pension.

Det havde den dengang 72-årige instruktør da også selv bebudet, og han blev på tidspunktet citeret for at sige: ”Der er en ende på alt.”

Nu viser det sig så, at der også er en ende på pensionen for den i dag 75-årige filmskaber, der har instrueret så elskede animationsværker som Prinsesse Mononoke og Det levende slot for blot at nævne et par stykker.

Miyazaki var søndag på japansk tv, hvor han fortalte, at han har arbejdet på en kortfilm med den engelske titel Boro the Caterpillar, som efter planen skal vises om et år, men kun eksklusivt i Studio Ghibli-museet.

Han afslørede dog også, at han har planlagt en spillefilm, som han allerede er i gang med at tegne storyboards til, selv om filmen ikke er finansieret endnu. Det burde dog være en formalitet, når man tænker på Miyazakis cv.

En fingersplattet larve
Hvad spillefilmen skal handle om, er der endnu ikke klare forlydender om. Men der spekuleres i, at det bliver en længere udgave af den tolv minutter lange kortfilm, da den ifølge Miyazakis eget udsagn er et projekt, han har arbejdet på i tyve år.

Til japansk tv sagde han også, at spillefilmen gerne skulle være færdig i 2019, som er året inden De Olympiske Lege i Tokyo.

På sin både poetiske og ligefremme facon beskriver han filmen som ”en historie om en lille, behåret larve, der er så lille, at man nemt kan splatte den ud mellem fingrene”.

Hayao Miyazakis sidste spillefilm inden den nu annullerede pension er Når vinden rejser sig. Filmen henrykkede både publikum og anmeldere på festivalen i Venedig i 2013, hvor Miyazaki tidligere har fejret triumfer med Ponyo på klippen ved havet og Det levende slot.

I 2014 blev Når vinden rejser sig tilmed Oscar-nomineret for bedste animationsfilm – en pris, Miyazaki vandt for Chihiro og heksene fra 2001. Og sidste år blev han så tildelt en æres-Oscar, så det har ikke skortet på anerkendelse for den nu tilbagevendende instruktør.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko