Nyhed
02. jan. 2022 | 23:20

HBO Max ændrer praksis efter Ekkos artikel

Foto | HBO Max
”Alt det, du elsker. Samlet på et sted,” lokker HBO Max på sin hjemmeside. Men et uvist antal børne- og familiefilm på tjenesten er blevet klippet og censureret, uden at brugerne er blevet orienteret herom.

Efter at professor i Ekko har vurderet HBO Max’ skjulte censur af børnefilmklassikere som E.T. til at være i strid med loven, vender streamingtjenesten på en tallerken og ændrer sin procedure.

Af Claus Christensen

”Jeg tror ikke, at vi juridisk er forpligtet til at orientere vores brugere, hvis det bare er et bandeord eller lignende, som er fjernet. Det er jo ikke Pippi Langstrømpe, hvor man har ændret navnet på en figur.”

Sådan sagde Tom Nielsen, pr- og kommunikationschef i HBO Max, da Filmmagasinet Ekko kontaktede ham før jul.

En HBO-abonnent havde igennem et år forgæves forsøgt at råbe streamingtjenesten op om, at den viste censurerede versioner af klassikere som E.T., Beethoven 2 og Paddington.

Vel at mærke uden at oplyse sine brugere om, at det er en beskåret version, som de kan se på streamingtjenesten.

Tom Nielsen sagde til Ekko, at man ville udskifte de redigerede versioner med de originale ”i det omfang, det er muligt”. Men han mente ikke, at abonnenterne havde krav på, at man oplyste dem om censuren.

I modsætning til flyselskaber og mange amerikanske streamingtjenester, der har en såkaldt disclaimer før den censurerede film, ville HBO Max ikke orientere sine kunder om censuren.

Forbrugerne bliver snydt
Morten Rosenmeier, professor i ophavsret, går dog i rette med HBO Max.

Til Ekko sagde han tidligere i dag, at det er i strid med markedsføringsloven at undlade at gøre opmærksom på, at det er en beskåret version, brugerne betaler for at se.

”Hvis jeg som kunde har grund til at tro, at det er de rigtige film, der ligger på HBO Max, og det er det, jeg betaler for, så kan det være et kontraktbrud, at de viser censurerede versioner,” siger Morten Rosenmeier.

Han oplyser, at utilfredse kunder kan starte en sag under Center for Klageløsning eller gå til Forbrugerombudsmanden.

”Det kan blive dyrt for HBO Max, hvis man helt bevidst undlader at gøre opmærksom på censuren. Det er jo at snyde forbrugerne. De har købt en vare på falske forudsætninger, og det vil de kunne kræve en økonomisk kompensation for,” siger Morten Rosenmeier.

Tekst skal annoncere censur
Udmeldingen fra professoren i Ekkos artikel og angiveligt også risikoen for sagsanlæg har fået HBO Max til at vende på en tallerken.

Selv om HBO Max ifølge B.T. ikke er enig i professorens vurdering, vil man nu ændre sin procedure.

”Det er tale om få familiefilm, hvor der er enkelte scener, der er blevet redigeret,” skriver Tom Nielsen i en mail til B.T. og fortsætter:

”Vi har fra licensgiveren modtaget en version, som er blevet redigeret af hensyn til andre markeder, hvor ændringer af enkelte scener har været påkrævet i forhold til børn. På grund af en fejl er disse versioner også blevet publiceret i Danmark i stedet for originalversionerne.”

”Det er selvfølgelig i vores interesse at vise de originale version af filmene i Danmark – så vi arbejder på sagen og vil udskifte redigerede versioner med originale versioner.”

Hvis det ikke er muligt at få fat i de originale versioner, lover Tom Nielsen, at abonnenter vil blive præsenteret for en tekst, hvor det fremgår, at der er tale om en redigeret version af filmen.

Ekko har igennem dagen forgæves forsøgt at få Tom Nielsen i tale. Efter kommunikationschefens udtalelse til B.T. har vi spurgt, om censuren også vil fremgå af licensbetingelserne. Det mener Morten Rosenmeier, at tjenesten er forpligtet til i henhold til markedsføringsloven.

Tom Nielsen er ikke vendt tilbage.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko