Ekko-event
15. maj 2017 | 19:27

Snigpremiere: Unge følelser fra Island

Foto | Roxana Reiss
Baldur Einarsson og Blær Hinriksson er fremragende som de to drenge Thor og Christian, hvis liv bliver vendt op og ned i løbet af en turbulent sommer i Island.

Kom med Ekko til forpremiere og Q&A på den islandske Heartstone, der har gået sin sejrsgang på alverdens festivaler med en usædvanligt ærlig skildring af forvirret teenageseksualitet.

Af Nicki Bruun

Tilværelsens ulidelige lethed er blevet skildret i mange teenage-afskygninger på film, mest populært lige nu i vores norske broderfolks serie Skam.

Imens savner vi den samme gode ungdomsfortælling i Danmark, men nu viser en dygtig islænding, hvordan man kan gøre. Guðmundur Arnar Guðmundssons Heartstone fortæller nemlig historien om to islandske teenagedrenge, som prøver at forstå kroppens udvikling og deres spirende seksualitet.

Filmen har vakt international opmærksomhed med et hav af priser, deriblandt én på den indflydelsesrige festival i Venedig.

Og den indkasserer da også fem stjerner i det nye nummer af Ekko, hvor vores anmelder skriver, at Guðmundsson ”kan få en coming-of-age-fortælling til at føles, som om det var os selv, der oplevede det hele for første gang”.

De utålmodige kan nu opleve Heartstone som de første, når Filmmagasinet Ekko i samarbejde med Empire Bio holder forpremiere den 30. maj kl. 19.30.

Køb billet.

Efter filmen er der Q&A med instruktøren, som tidligere har lavet de glimrende kortfilm Ártún og Hvalfjord med dansk støtte fra Filmværkstedet. Hans spillefilmdebut Heartstone er da også dansk co-produceret, og så har Søren Malling rollen som en dansker, der er flyttet til Island.

God dosis humor
De to unge fyre Thor og Christian keder sig bravt i den islandske sommers fiskerby i Heartstone. Men der er intet kedeligt ved skuespilletaf Baldur Einarsson og Blær Hinriksson, der ifølge Ekkos anmelder spiller, som om de aldrig havde lavet andet.

Det fremstår både naturligt og sårbart, når det går op for Christian, at han er mere seksuelt interesseret i sin bedste ven end i de to lokale piger Beta og Hanna.

Som om puberteten ikke var vanskelig nok i forvejen, må de to drenge derfor slås med følelser, som i værste fald kan ødelægge venskabet mellem dem.

Men der er også blevet plads til en god dosis humor i manuskriptet, der ligeledes er skrevet af Guðmundsson. Som når unge mennesker gør sig til for hinanden uden at vide, hvad de laver. 

”De følsomme unges tumultariske vej mod voksenlivet indfanges brillant af fotografen Sturla Branth Grøvlen, der virkelig ikke kan roses nok for den poetiske billedside,” skriver Ekkos anmelder Samina Yasmin Jakobsen.

Trailer: Heartstone

Kommentarer

Forpremiere

Ekko inviterer til forpremiere på det islandske ungdomsdrama Heartstone.

Afholdes 30. maj kl. 19.30 i Empire Bio.

Q&A efter visningen med instruktør Guðmundur Arnar Guðmundsson.

Køb billetter til arrangementet her.

© Filmmagasinet Ekko