Nyhed
12. maj 2017 | 16:35 - Opdateret 21. maj 2017 | 12:43

Nyt Ekko med stort tema om Twin Peaks

Foto | Marc Hom
Kyle MacLachlan er tilbage i rollen som agent Dale Cooper mere end 25 år efter, at Twin Peaks bjergtog verdenen. Nu pryder han også forsiden af Ekko-magasin #75.

Bliv klædt på til Twin Peaks’ genopstandelse. Mød danskeren bag Stephen King-serien The Mist. Læs Christina Rosendahls hyldest til feministisk luskeri og oplev filmens sidste tabu: toiletbesøget!

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Den engelske dronning udsatte sin fødselsdagskoncert med Paul McCartney, og Gorbatjov ringede til præsident Bush for at få svaret på spørgsmålet: ”Hvem dræbte Laura Palmer?”

For godt 25 år siden tog David Lynch’ Twin Peaks verden med storm, og tv-dramaet blev aldrig det samme igen.

På forsiden skuler Kyle MacLachlan i rollen som agent Dale Cooper, og i nummerets store tema beretter Twin Peaks-ekspert Andreas Halskov historien om seriens usædvanlige tilblivelse, hvor flere genialiteter opstod ved tilfældigheder.

Musikeren Nikolaj Nørlund undersøger Angelo Badalamentis geniale toner, mens USA-eksperten Mads Fuglede beskriver, hvordan Twin Peaks for altid har taget livet af forestillingen om small-town America.

Vi kommer også tæt på David Lynch, der er mere ligetil, end man skulle tro. ”Når man lærer ham bedre at kende, så går det op for én, at han nærmest er u-underlig,” fortæller vennen og instruktørkollegaen Jon Nguyen.

Instruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen hælder malurt i bægeret med en kritik af Mesterens hang til transcendental meditation. Han spørger også, om David Lynch’ film er som en elevator i rasende fart mod dybet.

Danskere foran gennembrud
I det nye nummer besøger vi også to danskere, som står foran deres internationale gennembrud.

Manuskriptforfatteren Christian Torpe (Stille hjerte, Rita) tager livtag med barndomsidolet Stephen Kings The Mist og bliver dermed den første dansker, der har skabt en amerikansk tv-serie fra bunden.

Skuespilleren Claes Bang – ofte typecastet som ”den pæne mand” – spiller i en alder af 50 hovedrollen i Ruben Östlunds The Square, som om få dage skal dyste om Guldpalmen i Cannes.

”Hvis jeg som ung kunne have formuleret en drøm, ville det have været at spille med i Rubens film. Men jeg brød grædende sammen efter dagens optagelser,” fortæller Claes Bang i et åbenhjertigt interview.

Feminisme og filmmiljø
Vi taler med stjernen Nicole Kidman, der gør comeback i Cannes med ikke færre end tre film og en serie.

Kidman kæmper for kvinderne i filmbranchen, og det samme gør formand for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, som efter længere tids tavshed tager bladet fra munden og hylder feministisk luskeri i Anna Billers gyserkomedie The Love Witch.

Lone Scherfig indrømmer derimod, at hun ikke er ”god til feminisme”. Til gengæld er hun ikke bleg for at give dansk film en opsang: ”Danmark er ikke så klasseløst, som det kan se ud fra dele af filmmiljøet.”

Når naturen kalder
Kulturforskeren Lilian Munk Rösing kaster sig ud i en vild analyse af kønsorganernes karneval i Alien, som næsten 40 år efter får endnu en fortsættelse af Ridley Scott.

Peter Schepelern bliver under bæltestedet og udforsker filmens sidste tabu: toiletbesøget! Og journalisten René Fredensborg går i clinch med et andet tabu: filmkritikernes frikort til biograferne.

”Det svarer til, at Horesta betalte madanmelderne for spise på de restauranter, de anmeldte. Bodil ville være en skønnere pris, hvis den helt og aldeles var uafhængig af frikort og kommercielle interesser,” skriver Fredensborg.

Ekko #75 er ude i københavnske kiosker og fra onsdag 17. maj i resten af landet – se listen med salgssteder. Bladet kan også bestilles på magasinets hjemmeside.

Teaser: Twin Peaks – sæson 3

Kommentarer

Ekko #75

Det nye nummer kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko