Nyhed
12. sep. 2011 | 15:50

Helen Mirren uddeler nordisk filmpris

Den britiske Oscar-vinder Helen Mirren gæster Danmark for at uddele Nordisk Råds Filmpris 2011, der hylder årets bedste film fra de fem nordiske lande.
Af Mads Suldrup

Hvem løber med Nordisk Råds Filmpris 2011?

Det er endnu uvist, men sikkert er det, at vinderen vil få overrakt prisen af ingen ringere end Helen Mirren.

Den britiske skuespiller, der modtog en Oscar i 2007 for sin rolle som Elizabeth II i The Queen, har takket ja til at indtræde som æresmedlem i årets jury. Hun vil derudover offentliggøre vinderen af prisen den 17. oktober i København.

At en britisk skuespiller præsenterer en nordisk pris er helt naturligt, mener Hanne Palmquist. Hun er direktør for Nordisk Film & TV Fond, der administrerer prisen på vegne af Nordisk Råd.

”Der er en repræsentant fra hvert af de nordiske lande i juryen. Vi synes, at det kunne være interessant også at få et internationalt blik på nordisk film,” siger Hanne Palmquist til Filmmagasinet Ekko.

”Helen Mirren er en af de mest respektfulde og dygtige filmpersonligheder i verden. Hun har lavet mange forskellige film i Europa og USA og også arbejdet med tv og teater. Jeg er meget glad for, at hun har takket ja.”

En unik filmpris
Hanne Palmquist håber, at Helen Mirrens navn kan skabe bevågenhed omkring prisen.

”Det er et forsøg på at give prisen lidt mere opmærksomhed, for det fortjener den. Nordisk Råds Filmpris er en unik filmpris. De fleste priser gives af en festival, der har foretaget deres egen selektion, men her er det kulturministerierne fra de forskellige lande, der spiller en aktiv rolle og støtter filmkunsten,” forklarer hun.

Den danske repræsentant, der i år kæmper om æren og præmiesummen på 350.000 kroner, er Nikolaj Arcels Sandheden om mænd. De andre kombattanter er Zaida Bergroths finske The Good Son, Árni Ólafur Ásgeirssons islandske Undercurrent, Joachim Triers norske Oslo, 31. august og Pernilla Augusts svenske Beyond.

De sidste to år er prisen gået til Danmark. I 2009 vandt Lars von Trier for Antichrist, og sidste år var sejrherren Thomas Vinterbergs Submarino.

Årets fem nominerede film kan ses eller genses i Grand Teatret fra 28. oktober til 2. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko