Helt ny bestyrelse efter Filmtaget

Budgettet for det ambitiøse projekt Filmtaget – en tagterrasse med udendørsbiograf, museum og café på toppen af Filmhuset i Gothersgade – eksploderede til det dobbelte, måske andda det tredobbelte.
Som ventet er der udpeget en ny bestyrelse for Det Danske Filminstitut.
Bestyrelsesleder Trine Nielsen trak sig i december 2024 efter skarp politisk kritik af hendes håndtering af prestigeprojektet Filmtaget, hvis budget var eksploderet til det dobbelte – måske endda tredobbelte.
Hun blev i januar erstattet af Jesper Nygård, der som afgående chef i Realdania blev headhuntet af kulturminister Jakob Engel-Schmidt for at få styr på konflikten med entreprenøren Juul & Nielsen om prisen for byggeprojektet.
Også advokat Pernille Backhausen trak sig fra bestyrelsen som følge af sagen. Nu er de resterende medlemmer, der gennem flere år har haft sæde i bestyrelsen, fortid. Det gælder næstformand og tidligere rektor for Filmskolen Poul Nesgaard, lektor Eva Novrup Redvall samt docent ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Søren Schultz Jørgensen.
Af de nævnte var Eva Novrup Redvall den eneste, der sad i bestyrelsen under Anders Kronborgs ledelse, da Filmtaget blev godkendt. Et bestyrelsesreferat viser dog, at hun advarede om risikoen for merudgifter, der kunne påvirke den almindelige drift.
To fra Statskundskab
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt udtaler i en pressemeddelelse om udskiftningen:
”Den seneste tid har været turbulent for Filminstituttet, og der har været et omfattende oprydningsarbejde efter etableringen af Filmtaget. Det har derfor været vigtigt for mig at finde en række friske kræfter til Det Danske Filminstituts bestyrelse, der har stor indsigt i både ledelse og økonomi.”
Kulturministeren lægger dermed ikke skjul på, at den tidligere bestyrelse efter hans opfattelse manglede den nødvendige kompetence til at håndtere et så omfattende projekt som Filmtaget.
Han har nu udpeget to statskundskabsuddannede til bestyrelsen.
Andreas Steenberg bliver næstforperson – den tidligere radikale folketingspolitiker kan i dag skrive noget så fint som public affairs executive hos softwaregiganten Systematic på sit visitkort. Og Maria Damborg Hald, tidligere underdirektør i DR og nu partner i revisionshuset Deloitte, indtræder som menigt medlem.
Erfaren medieperson
Rådet for Kort- og Dokumentarfilm har udpeget en af de mest erfarne film- og mediepersoner til bestyrelsen: Jørgen Ramskov, der har haft ledende positioner som direktør i Producentforeningen, direktør for Radio24syv og områdedirektør på Filminstituttet.
Museumsrådet har udpeget Tine Smedegaard Andersen, der tidligere har været direktør i Gyldendal og kulturredaktør i DR, og som i dag er vicedirektør på Nationalmuseet. Dermed har to af de nye medlemmer en baggrund i DR.
Medarbejderne på Filminstituttet har valgt programredaktør i Cinemateket, Sophie Engberg Sonne, til bestyrelsen.
Samtidig fortsætter Marie Laurberg, der tiltrådte bestyrelsen den 1. marts 2024 og derfor ikke er synderligt belastet af Filmtaget-sagen. Hun er til daglig direktør for kunstcentret Copenhagen Contemporary og medlem af Beckett-Fondens bestyrelse.
Kommentarer