Nyhed
04. dec. 2012 | 15:52

Hitchcock vender tilbage

Foto | Universal Pictures
En af filmhistoriens allerstørste instruktører er selv blevet genstand for granskning i to biografiske film om hans særprægede arbejdsmetoder.

Der er fokus på mesterinstruktørens forhold kvinder mere end på hans kunstneriske geni, når to nye film genopliver Alfred Hitchcock.

Af Lise Ulrich

Næsten 33 år efter Alfred Hitchcocks død i 1980 spinder Hollywood nu saftige filmiske anekdoter over verdens vel nok mest ikoniske instruktør gennem tiderne, manden bag film som North by Northwest, Psycho, Fuglene, Strangers on a Train, Vertigo og Rear Window.

To biografiske film ser nu nærmere på privatpersonen Alfred Hitchcock og hans af og til temmelig anstrengte forhold til kvinder.

Rollen som Hitchcock spilles af henholdsvis Anthony Hopkins i Sacha Gervasis Hitchcock og Toby Jones i Julian Jarrolds The Girl. Hitchcock, der får dansk premiere 21. februar og anmeldes i næste nummer af Ekko, handler om tilblivelsen af instruktørens mest kontroversielle film, Psycho, og er baseret på Stephen Rebellos bog Alfred Hitchcock and the Making of Psycho.

The Girl går til gengæld bag kameraet på Fuglene, der var en traumatisk oplevelse for hovedrolleindehaver Tippi Hedren og affødte vedholdende rygter om instruktørens halvsadistiske metoder. 

Capote, Monroe, Hitchcock
Det er sjældent, at instruktørers liv bliver til film, ikke mindst fordi de som regel er ukendte for den brede befolkning.

Men Hitchcock optrådte i cameo-roller i de fleste af sine film. Han lånte sig også ud til tv-serien Alfred Hitchcock Presents, og hans letgenkendelige, voluminøse fremtoning blev med årene til et værdifuldt varemærke og kvalitetsstempel som synonym med suspense og underholdende filmkunst.

Hitchcock var berømt og berygtet for sin forkærlighed til smukke, blonde skuespillerinder. Og det var ikke alle hans skuespillere, der var lige begejstrede for hans opførsel.

Tippi Hedren måtte udstå at blive hakket til blods af virkelige fugle på settet, og i et nyligt interview i forbindelse med tv-premieren på The Girl udtalte den nu 82-årige skuespiller, med henvisning til de avancerede moderne muligheder for at lægge sag an:

”Hvis jeg havde fået den behandling af en instruktør i dag, ville jeg være en meget rig kvinde.” 

Blonde besættelser
Også Janet Leigh fik sig nogle specielle oplevelser under optagelserne til Psycho, hvor hun blev skræmt fra vid og sans gentagende gange.

Sacha Gervasis Hitchcock berører Hitchcocks forhold til sine skuespillere og i særdeleshed til Janet Leigh (Scarlett Johansson), men koncentrerer sig hovedsageligt om instruktørens forhold til hans kone Alma (Helen Mirren).

Hun var Hitchcocks højre hånd og støtte gennem karrieren, men blev altså gennem sin mands film mindet om, at han havde et godt øje til unge lyshårede skønheder.

Hitchcocks forhold til blondinerne ligger mellem linjerne i Vertigo, hvor James Stewarts forelskelse i Kim Novak bliver en besættelse, og hvor han forsøger at forme hende efter sit eget drømmeideal. 

Gjorde spænding filmisk
Forhåbentligt beretter Hitchcock og The Girl dog ikke kun om saftigt sladder, men formidler også instruktørens umiskendelige geni, der sætter sig spor den dag i dag.

“Lars von Trier, Coen-brødrene, Steven Spielberg, M. Night Shyamalan – alle skylder de Hitchcock en masse,” siger filmhistoriker og medredaktør på Ekko Peter Schepelern. Han fortsætter: 

“Hitchcock gjorde spænding filmisk. Alle hans film byggede på litterære forlæg, ofte knaldromaner, som det for eksempel var tilfældet med Psycho. Og alle, der har lavet thrillere siden 1960’erne, har været inspirerede af Hitchcock på den ene eller anden måde. De nyskabende franske instruktører i 50’erne og 60’erne, Chabrol, Truffaut og Rohmer, de tilbad Hitchcock.”

Billedgalleri: Hitchcock

Foto | Suzanne Tenner

Anthony Hopkins som Hitchcock i Sacha Gervasis film af sammen navn.

Kommentarer

Film om Hitchcock

Sacha Gervasis Hitchcock fik premiere 23. november i USA. I Danmark får den premiere 21. februar.

Julian Jarrolds The Girl fik premiere på den amerikanske tv-kanal HBO. Det er endnu uvist, om den bliver vist herhjemme.

© Filmmagasinet Ekko