Nyhed
11. mar. 2014 | 22:44

Hollywood flytter hjemmefra

Foto | Stephanie Blomkamp
Sådan tager Los Angeles anno 2154 sig ud i Elysium. Men ikke en eneste frame fra sci-fi-braget er skudt i filmbyen. Alle optagelser foregik i Canada og Mexico.

Stramme skatteregler gør det for dyrt at producere blockbustere i Californien. Amerikanske filmarbejdere demonstrerer mod, at udlandet scorer de store filmproduktioner.

Af Freya Bjørnlund

Flere og flere Hollywood-film bliver ikke lavet i Hollywood.

Skattereglerne i staten Californien betyder, at det simpelthen er for dyrt at producere film i drømmefabrikkens hjemby, Los Angeles. Filmfonde og skattefradrag i udlandet og andre stater lokker producenterne ud af filmbyen, skriver branchebladet Variety.

Eksemplerne er mange.

Forårets genfortolkning af monster-klassikeren Godzilla er optaget i Vancouver og Hawaii. Den kommende Dawn of the Planet of the Apes er også indspillet i Canada, suppleret med et par landskabsbilleder fra San Francisco. Selv de futuristiske ruiner af Los Angeles i sci-fi-baskeren Elysium er filmet i Canada og Mexico.

I 2009 forsøgte den californiske stat at bremse udvandring i filmbyen ved at afsætte 100 millioner dollar om året til skattefradrag.

Følelsesladet demonstration
Men guleroden er væsentlig mindre end andre steder. I staten New York tilbyder man hvert år 420 millioner i fradrag for 30 procent af produktionsbudgettet. Og udlandet kan både tilbyde lavere skat og attraktive filmfonde.

22. februar demonstrerede Hollywoods fagforeninger for ændringer af Californiens skatteregler på filmområdet. Mere end tusind filmarbejdere mødte op til protest. I den forbindelse sendte demonstranterne en underskriftindsamling til staten. Den pointerede, at kun 41 af de store Hollywood-blockbustere optaget i 2012-13 blev indspillet i Californien.

Stemningen var følelsesladet under demonstrationen, skriver Los Angeles Times. Steve Dayan, en frontmand i fagforeningen Teamsters Local 399, udtalte, at hans medlemmer var parate til at køre en karavane af lastbiler til statshovedstaden Sacramento for at understrege deres pointe.

”Vi vil ikke stå og se til, mens andre stater stjæler vores job,” sagde Steve Dayan. ”Det er forkert, og vi vil sætte en stopper for det.”

Made in Australia
Men udlandet er endnu mere lukrativt for producenterne.

Det seneste eksempel på en bortløben Hollywood-produktion er jordskælvs-thrilleren San Andreas. Her spiller Dwayne ”The Rock” Johnson en helikopterpilot, som skal redde sin datter fra et særligt hårdtslående jordskælv i San Francisco.

Men kun seks af optagedagene foregik i den californiske havneby. Resten af den 100 millioner dollar dyre film blev skudt i Australien. Her fik filmen en stor portion af Australiens filmfond på 20 millioner dollar, som er designet til at tiltrække oversøiske produktioner.

Filmkomissær i San Francisco, Susannah Robbins, er ærgerlig over at miste den gode forretning.

”Det er frustrerende kun at få et par dages optagelser i San Francisco,” siger hun til Variety. ”Endnu engang går producenterne derhen, hvor de får det bedste økonomiske incitament.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko