Hollywood
Tema-intro
07. feb. 2007 | 08:00

Hollywood

Foto | uoplyst
Hollywood Walk of Fame

Filmenes mekka balancerer mellem kapital og kunst

Af Redationen / Ekko #36

Hollywood bliver ofte glemt, når kulturens hovedstæder skal opregnes. For er film nu også rigtig kultur? Vi kommer dog ikke uden om, at Hollywood - både som fænomen og geografisk lokalitet - stadig er hovedleverandør af den kultur, vi bruger mest af.

Den legendariske glitterby, der drager glamourøse drømmere til sig og ofte sender dem retur igen i en noget mere ramponeret tilstand, har snart gennem 100 år været center for den amerikanske underholdnings-industri, som har dyrket globalisering, længe før begrebet blev opfundet.

Hollywood har haft sine kriser. Lige nu er billetsalget ikke for imponerende på hjemmebane. Men selv om biograferne har krise, er der ikke nogen krise for filmen.

Og her har Hollywood fat i den lange ende. I Hollywood har man aldrig interesseret sig for den europæiske skelnen mellem kunst og underholdning, for man har aldrig beskæftiget sig med filmkunst uden publikum. Hollywood laver ikke kunst for kunstens skyld, men for pengenes skyld - og overraskende nok bliver resultatet ikke sjældent til stor kunst.

For selv om Hollywood unægtelig i tidens løb har været hjemsted for industriel masseproduktion af kedsommelige rutineprodukter, så kommer man ikke uden om, at Hollywood lige så vedvarende har kunnet levere filmkunst med gennemslagskraft.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko