Cph:Dox 2018
13. mar. 2018 | 10:50

Hvad er bedst på Cph:Dox?

Foto | Fasad
The Raft genfortæller en vild historie fra 1973, hvor en mexicansk antrolog foretog et eksperiment i sex, vold og gruppeadfærd ved at lade en gruppe mænd og kvinder krydse Atlanten i en avanceret tømmerflåde.

Følg Ekkos internationale kritikerpanel, der vurderer samtlige dokumentarer i hovedkonkurrencen på årets festival og udpeger de bedste.

Af Nicki Bruun

Har du allerede købt billet til de tre film, som Filmmagasinet Ekko præsenterer på årets Cph:Dox, og går du med planer om at se flere af verdens nyeste og mest spændende dokumentarer på festivalen?

Så er her en god måde at finde ud af, hvad der for alvor er værd at se.

Traditionen tro har vi nemlig samlet et panel af internationale kritikere, som under Cph:Dox vil bedømme samtlige tolv film i festivalens hovedkonkurrence, Dox:Award.

Deres vurderinger ligger på mellem én og fire stjerner, og bedømmelserne vil kunne ses dagen inden premieren på den enkelte film i vores stjernebarometer. Sammen med stjernerne vil her være nogle linjers begrundelse for vurderingen. Endelig vil kritikerne undervejs på festivalen også pege på deres favorit til at vinde hovedprisen.

Årets Cph:Dox løber 15. – 25. marts. Den første film i hovedkonkurrencen, The Raft, som er co-produceret af danske Bullitt Film, lægger fra land med en visning den 17. marts, mens de andre bliver vist i dagene efter.

Sidste år var festivalåbneren den ligeledes dansk-producerede De sidste mænd i Aleppo, der endte med ikke bare at vinde hovedprisen på Cph:Dox, men også blive nomineret til en Oscar.

Danske eksperter
Filmmagasinet Ekko er i år repræsenteret i kritikerpanelet af den faste skribent Lars Movin, der er en kapacitet inden for dokumentarområdet.

Ud over at have bidraget til Ekko i mere end ti år har han skrevet en række bøger om dokumentarfilm, ligesom han selv har instrueret film i genren, blandt andre Onkel Danny – Portræt af en karma cowboy fra 2002.

Den anden danske kritiker i det internationale panel er vanen tro Politikens Michael Bo, der har været fast med siden 2014. Genganger er også amerikanske Lauren Wissot, der skriver for tidsskriftet Filmmaker Magazine.

Hun får selskab af landskvinden Pamela Cohn, som også tidligere har medvirket i kritikerpanelet. Hun skriver for det australske filmmagasin Senses of Cinema, men er bosat i kulturmetropolen Berlin.

Fra New York til Teheran
Det samme er debutanten Zoe Cooper, der skriver for en række magasiner og aviser, men dækker Cph:Dox for det engelske kulturtidsskrift AnOther Magazine. En anden debutant, Simran Hans, bor i England, hvor hun er filmkritiker for den velestimerede avis The Guardian.

Det otte m/k store panel tæller fire kvinder og fire mænd. Foruden de to danskere rundes det af med en amerikaner og en iraner.

Eric Hynes holder til i New York, hvorfra han bidrager til avisen New York Times. Men han er også dokumentarekspert med en fast klumme i magasinet Film Comment. Endelig kommer Ayeen Forootan til København hele vejen fra Teheran, hvor han skriver for tidsskriftet Filmkhaneh.

Trailer: The Raft

Kommentarer

Cph:Dox 2018

Dansk dokumentarfestival etableret i 2003.

Løber i år fra 15. til 25. marts.

Filmmagasinet Ekko præsenterer tre film:

Hale County This Morning
This Evening
Bisbee ’17
Fred

© Filmmagasinet Ekko