Cph:Dox 2018
15. feb. 2018 | 16:06

Kampen om den bedste dokumentar

Foto | Blackbox Film
Dokumentaren Welcome to Sodom viser et infernalsk helvede på jord, når unge såvel som ældre genbruger Vestens elektroniske affald på en losseplads i Ghana.

De tolv nominerede til hovedprisen på Cph:Dox tæller fascinerende verdenspremierer med danske fingeraftryk og kritikerroste dokumentarer fra hele verden.

Af Nicki Bruun og Mikkel Krebs Behnke

Årets udgave af dokumentar-festivalen Cph:Dox er snart klar til at løbe af stablen. Fra 15. til 25. marts kan danske og internationale gæster sætte sig ind i biografmørket og opleve nogle af tidens bedste dokumentarfilm.

Som det første medie præsenterer Ekko de tolv nominerede til festivalens hovedpris.

Der er otte verdenspremierer og fire internationale premierer i hovedkonkurrencen Dox:Award. De har alle det tilfælles, at de insisterer på dokumentargenrens ret til at blive vist på det store lærred.

”De udmærker sig ved et stærkt, personligt udtryk og filmiske kvaliteter. Og så er det ikke mindst film, der udvider mediets muligheder for at forholde sig til virkeligheden udenfor,” skriver Cph:Dox i en pressemeddelelse om konkurrencefilmene.

Sex og vold på tømmerflåden
Trods den engelske titel er The Great Game en dansk dokumentar af Andreas Dalsgaard, der tidligere har stået bag film som The War Show og Life Is Sacred.

The Great Game handler om Michael Haslund-Christensen, som filmkendere vil vide er produceren bag Guldkysten og den tyve år gamle Ørnens øje. Denne gang står han foran kameraet i en familiekrønike om tre generationer af fædre og sønner.

Sammen med faren Søren undersøger Michael historien om sin bedstefar Henning, der var en berømt opdagelsesrejsende og måske britisk agent og våbensmugler.

I hovedkonkurrencen Dox:Award er også de danskproducerede Lost Warrior og The Raft.

Førstnævnte er instrueret af Søren Steen Jespersen og somalisk-fødte Nasib Farah, der sammen lavede Krigerne fra nord. Lost Warrior følger somalisk-fødte Mohammad, der bliver udvist fra England og bliver radikaliseret islamist for terrororganisationen Al-Shabab. Men da han møder kærligheden forsøger han at slippe ud af terrorismens klør.

The Raft af svenske Marcus Lindeen er co-produceret af danske Bullitt Film og handler om et socialt eksperiment i 1973. Her krydsede en gruppe mennesker Atlanterhavet på en tømmerflåde, der i antropologiens navn måtte lægge brædder til både sex og vold.

Instruktøren har samlet besætningen fra dengang på en tro kopi af tømmerflåden i et filmstudie, hvor de mindes det mærkværdige eksperiment.

Racismens blodige spøgelser
Hovedkonkurrencen byder også på Hale County This Morning, This Evening, der blev vist på årets Sundance-festival, hvor den fik store roser af anmelderne.

Filmen foregår i hjertet af det sorte USA, Hale County i Alabama, hvor vi får et indblik i hverdagen og racismens moderne slagside gennem en montage af fotografiske indtryk.

Dokumentaristen Robert Greene har de seneste år stået bag Kate Plays Christine og Actress, der blander virkelighed og fiktion i et skønsomt mix. Nu er han klar med Bisbee ’17, der ligesom Hale County This Morning, This Evening graver i den amerikanske underbevidsthed.

Filmen foregår i den tidligere western-by Bisbee i staten Arizona, der siden 70’erne har været et fristed for hippier, kunstnere og excentrikere. Men fortiden gemmer på blodige spøgelser.

Ekko præsenterer de to film om den mørke side af det amerikanske samfund på Cph:Dox.

Svensk Twin Peaks
Hovedkonkurrencen byder også på film fra Tyskland, Brasilien og Finland.

Giants and the Morning After beskrives som en atmosfærisk og underspillet morsom fortælling fra udkant-Sverige. Lillebyen Ydre bliver kaldt det svenske Twin Peaks og lyder med sine få beboere og idealistiske borgmester som et fascinerende bekendtskab.

Også den østrigske Welcome to Sodom lyder særdeles interessant.

Den foregår på en nærmest apokalyptisk udseende losseplads i Ghana, hvor Vestens elektroniske affald bliver genbrugt i et kaos af larm og flammer. Børn og voksne sætter ord på livet i det infernalske helvede på jord.

Prisen i hovedkonkurrencen Dox:Award bliver uddelt 23. marts på Kunsthal Charlottenborg.

Hovedkonkurrencen Dox:Award på Cph:Dox

 

Last Year in Utopia
Instr. Katharina Knust og Jana Magdalena Keuchel
Tyskland

Becoming Animal
Instr. Emma Davie og Peter Mettler
Schweiz og Storbritannien

América
Instr. Erick Stoll og Chase Whiteside
USA

Lost Warrior
Instr. Nasib Farah og Søren Steen Jespersen
Danmark, Somalia, Kenya, Storbritannien

Central Airport
Instr. Karim Aïnouz
Tyskland, Frankrig, Brasilien

Welcome to Sodom
Instr. Christian Krönes og Florian Weigensamer
Østrig

Hale County This Morning, This Evening
Instr. RaMell Ross
USA

The Raft
Instr. Marcus Lindeen
Sverige, Danmark, USA, Tyskland

Bisbee ’17
Instr. Robert Greene
USA

Extinction
Instr. Salomé Lamas og Stanislav Danylyshyn
Portugal

The Great Game
Instr. Andreas Dalsgaard
Danmark

Giants and the Morning After
Instr. Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser og Per Bifrost
Sverige, Finland

Trailer for Cph:Dox-hovedkonkurrencen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko