Top 5
09. okt. 2015 | 18:34

Top 5: Hvem bliver den næste James Bond?

Foto | Susie Allnutt
Daniel Craig er måske Bond for sidste gang. Hans efterfølger vil formentlig bestemme hele franchisens udvikling.

Daniel Craig har svært ved at bestemme sig for, om han tager en sidste omgang med Bond-figuren efter Spectre. Flere står allerede klar i kulissen til at afløse ham.

Af Casper Hindse

Han ved ikke rigtig, hvad han skal gøre, ham Daniel Craig.

Tidligere i år var han ganske kategorisk omkring, at Spectre ville blive den sidste film med ham som Bond. Men så kom den røde løber rendende, og med den kan Craig måske have skiftet mening.

”Jeg har kontrakt på en film mere. Det bliver hårdere, men sådan er livet. Jeg bliver ved, så længe jeg er fysisk i stand til det,” sagde Craig til branchemediet The Wrap.

Nu har skuespilleren så umiddelbart skiftet mening igen. I et interview med magasinet Time Out udtaler han pludselig, at han hellere vil knække håndleddene end at spille Agent 007 igen.

Dog modificerer Craig sin udtalelse senere i interviewet og nævner, at han måske vil gøre det for pengenes skyld. Så det kan alt sammen bare være et spil for galleriet, hvor han gør medierne til et forhandlingsbord i forsøget på at presse producenten til at finde den store tegnebog frem.

Øl-drikkende machomand
Daniel Craig er ellers efterhånden en højt elsket Bond. Han var manden, der blev valgt til at føre franchisen ud af Pierce Brosnans overfladedødvande, og med Craig er Bond-filmene da også blevet mere realistiske.

007 er gået fra at være en martini-sippende skørtejager til at være en plaget, øl-drikkende machomand.

Skulle fysikken ikke holde, eller er lønchecken for lille, er der her fem brandvarme bud på, hvordan Bond-filmene endnu engang kan genopfinde sig selv med en ny hovedperson i samme suit.


5. Dark Horse: Jon Hamm

Ikke meget taler umiddelbart for, at Don Draper fra Mad Men (billede) skulle kunne indtage rollen som Storbritanniens superagent. Og så måske alligevel.

For nok er Hamm amerikaner og måske endda lidt for gammel, men har han noget andet: Hamm er cool.

Beslutter Broccoli-familien, der står bag franchisen, sig for at gå i en ny retning med Bond-figuren, vil Hamm uden tvivl kunne komme i spil.

Han har som Don Draper bevist, at han kan være både beregnende og elegant, mens han samtidig ikke er bange for at slå en prober næve, hvis det endelig skulle være. Og så kan han jo nedlægge verdens smukkeste kvinder, uden at man vil rynke synderligt på næsen over det.

I den mere kuriøse afdeling kan det nævnes, at Jon Hamm faktisk de senere år har bevæget sig i de samme cirkler som flere højtstående medlemmer af Broccoli-familien, ligesom han har spillet over for Daniel Radcliffe i den udmærkede engelske serie A Young Doctor’s Notebook – så accenten er måske ikke så langt væk, som den kunne være.

Alligevel skal der nu nok en del til, før det bliver en amerikaner, der indtager Bond-rollen, for sporene skræmmer med den eneste ikke-brite i rollen: Australieren George Lazenby fik kun én enkelt film som Bond.

 

4. Slagsbroren: Tom Hardy

Det er få skuespillere, der har fået et så velplaceret gennembrud som Tom Hardy de senere år. Den britiske kraftkarl er fænomenal som knudemand og slå-på-tæven-type, og så har han al den kvindetække, der overhovedet findes i filmrullerne.

Alligevel ville Hardy være et kontroversielt valg. Først og fremmest fordi hans eneste ringe karrierepræstation faldt som netop agent i This Means War, hvor han slås med Chris Pine om Reese Witherspoons hånd. Her kommer Hardy til kort, fordi alting i filmen er så opstillet.

Vælger familien bag Bond-universet en endnu mere dyster og realistisk tilgang til fortællingerne, rykker Hardy – aktuel med dobbeltrollen i Legend (billede) – frem i rækkerne. Han vil om nogen kunne videreudvikle Bonds kampteknikker samt hans flabethed, og så spiller han som ingen andre en plaget sjæl i Lawless, Locke, tv-serien Peaky Blinders og selvfølgelig Nicolas Winding Refns Bronson.

Til gengæld har Tom Hardy ikke den store forbindelse til Broccoli-familien, og de har indtil nu aldrig valgt en Bond, som de ikke kendte personligt.


3. Den kontroversielle: Idris Elba

Se her er noget, der kan sætte de sociale medier i kog. Desværre. For rygterne har længe svirret om, at den næste Bond måske vil blive verdenshistoriens første med mørk hud.

Det er ikke alle Bond-aficionados, der er lige vilde med det, men det er den tidligere Bond, Pierce Brosnan, til gengæld.

”Elba ville blive en god Bond,” sagde Brosnan tidligere i år til filmbladet Cinemablend, og det fik Elba til at tweete et billede af sig selv, hvor han skærer ansigt med ordene.

”Er det ikke meningen, at 007 skal være lækker?”

Under alle omstændigheder vil Elba-rygtet ikke sådan lige aftage. Skuespilleren har de senere år leveret skelsættende flotte præstationer i Mandela: Vejen til frihed (billede) og Gunman. Han har brilleret som Stringer Bell i The Wire og er snart aktuel i Netflix-filmen Beasts of No Nation.

Men igen beror hans kandidatur nok mest på, om Broccoli-familien – der faktisk kender Elba perifert – vil holde franchisen i den realistiske afdeling.

Vil de det, kan Elba sagtens komme i spil, fordi hans hudfarve netop vil modernisere det aldrende franchise, som James Bond jo må siges at være.

 

2. Det sikre kort: Michael Fassbender

Han er den oplagte kandidat. Han er en af sin generations største skuespillere, en kvindebedårer og på mange måder et miks af Sean Connery og Daniel Craig.

Men alligevel er Michael Fassbender nok ikke den allermest sandsynlige Bond, netop fordi han allerede er så kendt, som han er.

De senere år er han blevet en A-liste skuespiller hos Hollywood-studierne, og han ligger lunt i svinget til at blive Oscar-nomineret for sin rolle som Steve Jobs i efterårets mest ventede biopic.

Sådanne karakterfulde og verdenskendte skuespillere er der imidlertid ikke tradition for, at Broccoli-familien vælger. De vil gerne kunne forme deres rolle og give noget nyt og uventet til publikum.

Men der er ingen tvivl om, at Fassbender vil kunne bidrage med noget nyt til Bond-rollen. Både hvis den skal være realistisk (som Fassbender var i Hunger og Shame – billede), eller hvis den skal være fyldt med elegante slåskampe og actionscener (som man så i Inglourious Basterds og The Counselor).

 

1. Den sandsynlige: Damian Lewis

Skal man tro bookmakerne, er Homeland-skuespilleren (billede) ganske sikker på at blive den næste Bond, når Daniel Craig træder ned fra tronen.

Profilen passer da også ganske godt: nær ven af Broccoli-familien, brite og kendt – men ikke for kendt.

En kilde tæt på Broccoli-familien blev forleden citeret i den engelske avis The Mirror for at sige, at Lewis vil blive kronet som den næste Bond, så snart Craig ikke ønsker rollen længere.

Alligevel vil mange kvinder nok rynke på næsen. Der er ikke megen seksuel stjerneappel over Lewis, og bliver det ham, vil man formentlig se Bond trække i en velkendt retning.

Den rødhårede brite kommer fra et overklasse-miljø, og han vil – hvis han bliver den nye Bond – ganske givet flå franchisen tilbage til det mere britisk-distingverede, som man kendte med Roger Moore og Pierce Brosnan.

Dog kan Lewis sagtens slå på tæven og virke følsom samtidig. Hans major i serien Band of Brothers er både smertelig, vanvittig og barsk, og han beviser her, at hans elegance fra senere roller i Queen of The Desert og serien Wolf Hall sagtens kan kombineres med noget mere smerteligt og usikkert.

Om han også kan fylde Daniel Craigs mindre revolution som Bond ud, er straks et mere åbent spørgsmål.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko