CPH:DOX
03. nov. 2015 | 15:14

Barometer: Hvem vinder Dox:Award?

Foto | L'avventurosa Film
Pietro Marcellos Lost and Beautiful, der er nomineret til årets Dox:Award, er fuld af både virkelighed og fantasi i skildringen af landlivet i det sydlige Italien.

Vi er igen i år klar med et kompetent kritikerpanel, som dagligt vil give stjerner og vurdere filmene i hovedkonkurrencen på Cph:Dox.

Af Esben Møller Hansen

Landliv i det sydlige Italien, en dansk billedkunstner i krise eller en dødsdømt fange i USA?

Hovedkonkurrencen på Cph:Dox, som løber af stablen 5. – 15. november, kommer som vanlig vidt omkring og byder på noget af det ypperligste dokumentarkunst.

Seksten film kæmper om æren som årets dokumentarfilm, og blandt titlerne er Pietro Marcellos smukke Lost and Beautiful, Anne Wivels Kirkeby-kunstnerportræt Mand falder og den hårrejsende doku-thriller The Fear of 13.

Filmmagasinet Ekko har igen i år samlet et panel af både danske og internationale kritikere, der med deres kyndige blik og pen vil bedømme filmene fra hovedkonkurrencen.

De vil vurdere filmen på en skala fra 1 til 4 stjerner. Hvis en film viser sig at være favorit til prisen, udmærkes filmen med et Cph:Dox-skilt. Kritikeren har dog mulighed for at ændre det undervejs, hvis han eller hun ser en bedre film.

Kritikernes stjerner vil løbende blive lagt på nettet – typisk dagen før filmens premiere på festivalen, så du kan bruge stjernerne som en guide. Og som noget nyt vil de undervejs skrive korte statements om filmene.

Gammel kending og debutant
Af danske kritikere er Michael Bo endnu engang klar med sine vurderinger i stjernebarometeret.

Han er næsten fast inventar på Ekkos barometre, hvor han både var tilknyttet på Cph:Pix i april og sidste års Cph:Dox. Bo arbejder til daglig for Politiken, men er samtidig fast anmelder for Ekko.

Og netop Ekko har i år valgt at stille op med paneldebutanten Rasmus Stenbæk Iversen, som læserne vil kende for hans artikler og anmeldelser på hjemmesiden.

Stærke internationale navne
Ligesom andre år er der en række toneangivende, internationale kritikere i panelet.

Et af verdens bedste og ældste filmmagasiner, britiske Sight & Sound, bliver repræsenteret af webredaktør Nick Bradshaw.

En anden britisk kritiker i panelet er Adam Woodward. Han skriver for Little White Lies, som er blevet kendt for at gå i dybden med en enkelt film i hvert nummer.

Fra USA har vi den garvede kritiker Neil Young, som tidligere har siddet i panelet og vil repræsentere det populære online-filmmagasin Indiewire.

Young får følgeskab af landsmanden Lauren Wissot, der skriver for Filmmaker Magazine.

Den syvende og sidste i panelet er Carmen Gray, der kommer fra New Zealand og giver stjerner for onlinetidsskriftet Senses of Cinema.

Første stjerner vil blive lagt på i morgen efter verdenspremieren på Anne Wivels Mand falder, der åbner Cph:Dox. Følg med i barometeret her

Kommentarer

Dox:Award

Hovedkonkurrencen på Cph:Dox.

Joshua Oppenheimers The Look of Silence vandt sidste år.

En professionel jury vælger årets vinder.

Ekko har sit eget panel af danske og internationale kritikere.

Panelet vurderer filmene i stjernebarometeret.

© Filmmagasinet Ekko