Ugens streaming
07. sep. 2018 | 17:19

Streaming: Hyldester til det store lærred

Foto | Blasco Giurato
Den italienske dreng Toto (Salvatore Cascio) forelsker sig i filmmediet og bruger mange aftener i biografen i Cinema Paradiso.

I anledning af 30-årsjubilæet for Cinema Paradiso, som får dansk repremiere i næste uge, anbefaler vi fem kærlighedserklæringer til filmmediet.

Af Frederik Bakkerud

I en landsby på Sicilien bruger lille Toto al sin tid i og omkring biografens mørke. Her knytter han sig til den lokale operatør og forelsker sig i de fortryllende filmspoler.

Italienske Cinema Paradiso er en hjertevarm hyldest til det store lærred – fortalt gennem Totos barndomsminder. Filmen vandt i sin tid en Oscar for bedste udenlandske film.

I anledning af 30-årsjubilæet får filmen repremiere i biografen fra på torsdag i næste uge – i nyrestaureret 4K-udgave.

Det fejrer vi på Ekko med anbefalinger af fem film, der hver især hylder filmmediets historie og sjæl: stjernerne, fortællingerne – og ikke mindst det store lærred.

Hugo

Her er en eventyrlig fortælling for hele familien, men også en film for cinefile ildsjæle, der godter sig over filmhistoriske referencer.

I filmen finder vi nemlig den legendariske tryllekunstner og instruktør Georges Méliès (Ben Kingsley). Méliès var en pioner inden for filmens verden, og hovedværket Rejsen til månen er også at finde i Martin Scorseses Hugo.

Hugo er en forældreløs dreng, som bor i væggene på en gammel banegård i 1930’ernes Paris. En gnaven legetøjsforhandler tager en dag Hugo i tyveri, og forhandleren viser sig at være ingen ringere end Georges Méliès!

Martin Scorseses film er et utvetydigt hyldestdigt til filmens historie.

Streames på Netflix

 

Bombshell: The Hedy Lamarr Story

Hedy Lamarr levede et ufatteligt liv. Foruden glamourmodel og filmstjerne var hun en banebrydende opfinder.

Hun bliver født i Wien ved starten af Første Verdenskrig, og som attenårig får hun en orgasme på det store lærred i filmen Ecstacy – ganske ildeset i sin tid. Senere havner hun i Hollywood, og med film som Algiers bliver hun en verdensberømt stjerne i 40’erne.

Under Anden Verdenskrig opfinder hun et avanceret kommunikationssystem til amerikanske torpedoer – hvad der senere bliver basis for moderne teknologier som Bluetooth.

Derfra går det hele lidt ned ad bakke for den smukke skuespiller. Men en flot dokumentarfilm om et utroligt liv!

Streames på C More og Viaplay eller lejes på FilmLounge

 

The Artist

Stumfilmen hylder det gamle Hollywood. Selv om talefilm for længst har skubbet stumfilm af pinden, forhindrede det ikke denne nostalgiske perle i at gå sin sejrsgang verden over.

Det lykkedes nemlig The Artist for syv år siden at vinde hele fem Oscars – inklusive bedste film.

Filmen foregår i 1920’ernes Hollywood, hvor George Valentin er stumfilmstjernen over dem alle. Imidlertid er talefilmen lige om hjørnet, og den egocentriske skuespiller frygter for sin karriere.

Men en dag støder han på danseren Peppy Miller, som han forelsker sig hovedkulds i. En charmerende film til fans af Hollywood.

Streames på Filmstriben eller lejes på FilmLounge og Filmperler

 

Den røde rose fra Cairo

En fantasifuld fortælling fra Woody Allens guldalder i 80’erne. Cecilia (Mia Farrow) lever i armod med sin voldelige og arbejdsløse mand under Depressionen i 30’ernes USA.

For Cecilia bliver biografen hendes virkelighedsflugt. Hun ser den samme film igen og igen: Den røde rose fra Cairo. Men pludselig en dag træder Tom Baxter – filmens hovedrolle – ud af lærredet og bliver til virkelighed.

Cecilia forelsker sig i Tom, men snart dukker skuespilleren bag filmkarakteren op – og forsøger at lokke Tom tilbage ind i filmen! Ja, det lyder forvirrende, men fungerer mageløst. Enhver kan jo komme til at forelske sig i en filmkarakter.

Lejes på Amazon og iTunes

 

Undervejs

Wim Wenders’ tyske roadmovie om biografreparatøren Bruno Winter, som giver et lift til en selvmorderisk mand, er blandt instruktørens bedste værker.

De omrejsende to mænd kører fra den ene biograf til den anden, men finder ud af, at biograferne er ødelagte og forladte.

Filmen, der har den engelske titel Kings of the Road, er en poetisk skildring af det landlige Tyskland, hvor Anden Verdenskrig har sat sit tydelige præg.

En typisk Wim Wenders-fortælling, der ikke giver meget for den klassisk dramaturgi, men i stedet tegner et tålmodigt og eftertænksomt tidsportræt med smukke billeder.

Streames på Filmstriben

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på hyldester til det store lærred.

© Filmmagasinet Ekko