Nyhed
13. okt. 2007 | 20:30

Ikke tilladt for danske tv-seere

Trods anmelderroser og indstilling til Nordisk Råds Filmpris vil de danske tv-stationer ikke vise AFR.

Af Claus Christensen

Fire til seks stjerner i aviserne. Indstillet til Nordisk Råds Filmpris. Vist på festivaler over hele verden. En hovedpris på Rotterdam-filmfestival. Solgt til tv i adskillige lande.

Det skorter ikke på anerkendelser til Morten Hartz Kaplers spillefilm, AFR, der vakte stor opsigt, da den havde premiere i april måned. Men trods roserne nægter de danske tv-stationer fortsat at røre ved filmen med en ildtang.

"Det er rigtigt: AFR er endnu ikke solgt til en dansk tv-station. Begrundelserne har været: 1) 'Det kan vi ikke af politiske årsager', 2) 'filmen passer ikke ind i sendefladen'," fortæller filmens producer, Meta Louise Foldager, til EKKO.

Må man lege med tanken?
AFR udløste nærmest et ramaskrig, da rygterne om filmens indhold begyndte at svirre.

Flere politikere - ikke mindst Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der ufrivilligt har en rolle i filmen - tog på forhånd afstand fra den. Og landets tv-direktører var hurtigt ude med en forsikring om, at AFR ikke ville blive vist på deres station.

Debatten blomstrede op til premieren.

Må en film lege med tanken om, at den danske statsminister er homoseksuel og bliver myrdet? Er det tilladt at manipulere med originale tv-klip og indsætte politikerinterviews i en ny kontekst?

Anders Fogh burde være smigret
Men stemningen ændredes brat, da filmen endelig blev vist offentlig. Truslerne om sagsanlæg forstummede, og der var almindelig enighed om, at AFR — der er et kærlighedsdrama om to mænd, en ung aktivist på venstrefløjen og højrefløjspolitikeren "Anders Fogh" - ikke fører publikum bag lyset. Filmen fortæller en relevant og tankevækkende historie om politik og privatliv, medier og mennesker i dagens under- og overDanmark.

"Den er i grunden ikke satire, men noget så hjerteskærende naivt som en trosbekendelse på det gode i mennesket og kærlighedens kraft. Årets film!" skrev forfatteren Carsten Jensen i EKKO.

Ekstra Bladet mente, at Anders Fogh "burde være smigret", Berlingske Tidende kaldte den "en varm hyldest til tolerance og kærlighed", og Politiken konkluderede, at filmen "med montage som sit våben forvandler fupdokumentaren til en svært definerbar kunstart".

Dvd med ekstramateriale
Filmen blev dog kun set af 23.450 mennesker i biografen, så der er stadig mange, som har den til gode. Meta Louise Foldager forstår ikke tv-stationernes afvisning.

"Der kan ikke være tvivl om, at filmen har kvalitet og er nyskabende - og derfor ville den være interessant både at vise og se," siger Meta Louise Foldager. "Det er rigtigt ærgerligt for dem, der har kæmpet for og med filmen i flere år, men det er allermest ærgerligt for alle de seer, der nu ikke får den at se."

Til gengæld kan man trøste sig med, at AFR netop er udgivet på en dvd, der også indeholder et kommentatorspor og interessante interviews med Carsten Jensen, medieforsker Ib Bondebjerg, advokat Tyge Trier samt Morten Hartz Kaplers og Meta Louise Foldager. 

Selve filmen varer blot 83 minutter, så den kan snildt klemmes ind mellem de to TV-aviser, hvis du er typen, der kan godt kan undvære Aftenshowet, Rabatten og Kender du typen?

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko