Nyhed
21. jan. 2010 | 00:28

Ingen Oscar til Frygtelig lykkelig

Efter et krævende lanceringsarbejde blev Oscar-drømmen slukket for Frygtelig lykkelig i dag.

Af Jacob Ludvigsen

Onsdag aften offentliggjordes en slutliste på de ni film, som skal konkurrere om at opnå de fem prestigefyldte Oscar-nomineringer i kategorien ”bedste udenlandske film”.

Desværre er feltet uden dansk deltagelse.

Forbigåelsen kommer både som en skuffelse og lidt af en overraskelse for holdet bag Frygtelig lykkelig, der var dette års danske kandidat.

Forud er gået flere måneders intens markedsføring, som har skullet sælge filmen over for akademimedlemmerne. For selvom den bedste film ideelt set bør vinde, er kvalitet ikke nok i sig selv, hvis man ønsker at være en seriøs Oscar-contender.

Kun 250 stemmer
Da det blev besluttet, at Henrik Ruben Genz’ film skulle være Danmarks Oscar-kandidat, hyrede Fine & Mellow, der har produceret filmen, en publicist i Hollywood.

Hendes eneste opgave har været at få filmen ud over rampen.

Udfordringen har bestået i at få de rigtige akademimedlemmer ind til de officielle visninger, hvor de kan afgive deres stemmer. De nominerede film bliver fundet ud fra antallet af stemmer og medlemmernes vurdering af filmens kvalitet.

”Det er måske kun 250 ud af 600 stemmeberettigede medlemmer, der i sidste ende ser alle filmene og stemmer,” siger filmens producer, Thomas Gammeltoft.

Kræver kendte ansigter
”Derfor har det været vigtigt, at vi fik de rigtige profiler hevet ind, altså de folk, man forestiller sig kan lide en film som vores. Publicisten kender alle de her folk, og det var hende, der sidste år fik Baader Meinhof Komplekset nomineret,” fortæller Thomas Gammeltoft.

En af metoderne har været at få kendte ansigter med gode forbindelser i Hollywood til at præsentere filmene ved screeningerne.

Frygtelig lykkelig s publicist engagerede den herhjemme ukendte, tidligere ungdomsskuespiller Colin Campbell. Han har et enormt netværk i filmbyen, og publicisten fik ham overtalt til at sige et par ord før filmen.

Det bragte intet mindre end 50 akademimedlemmer til fadet.

Mindst 200.000 dollars
Henrik Ruben Genz og filmens skuespillere har også, over flere omgange, været i USA for at promovere filmen. Senest i sidste uge.

Kampagnen har været finansieret som et sammenskudsgilde mellem blandt andre Fine & Mellow, Det Danske Filminstitut og Den Danske Ambassade.

”Før vi begyndte lanceringen, blev vi anbefalet, at vi mindst skulle have 200.000 dollars. Vi har ligget et godt stykke under, og mange af de andre har haft væsentligt større budgetter end os,” fortæller Thomas Gammeltoft.

Selvfølgelig skuffet
Er de penge så spildt nu, hvor Frygtelig lykkelig blev forbigået?

”Vi har fået en masse ud af vores rejser derovre og de møder, vi har holdt,” siger Thomas Gammeltoft. ”Filmen bliver vist i USA i flere kopier, end vi havde regnet med, tolv-seksten stykker, og der er stor interesse for det remake, vi har under opsejling.”

”Jeg er da selvfølgelig skuffet. Og vores agent derovre er meget overrasket. Vi har hele tiden vidst, at det er nærmest umuligt at få genrefilm nomineret, og at medlemmerne ofte foretrækker politiske film. Men faktisk er det amerikanerne, der anbefalede os at tage kampen op.”

Den rigtige Oscar
Michael Hanekes Det hvide bånd og Jacques Audiards Profeten er på Oscar-slutlisten og må regnes blandt favoritterne. Men flere af filmene er kommet ind fra højre.

Det gælder for eksempel Claudia Llosas peruanske The Milk of Sorrow, Martin Koolhovens hollandske Winter in Wartime og Ermek Tursunovs kasakhiske Kelin.   

”Dem var der ikke nogen, der havde set komme,” siger Thomas Gammeltoft og tilføjer grinende: ”Men så tager vi bare den rigtige Oscar med den amerikanske udgave af Frygtelig lykkelig om et par år.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko