Nyhed
18. juni 2009 | 19:20

Iranske filmfolk protesterer mod valg

Ahmedinejads valgsejr er et regulært statskup, mener to iranske filminstruktører.
Af Jesper Bo Petersen

I tirsdags mødte to internationalt anerkendte iranske filminstruktører op i Europa-Parlamentet. Her præsenterede de medlemmerne af gruppen De grønne for et dokument, der skulle dokumentere, at den netop genvalgte iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad har begået valgfusk.

Det skriver det norske filmmagasin Rushprint.

Instruktørerne mener, at dokumentet, der angiveligt kommer fra den iranske valgkommission, beviser, at valget den 12. juni burde have resulteret i en jordskredssejr til den iranske oppositionsleder, Mir-Hossein Mousavi.

”Ahmadinejad modtog kun tolv procent af stemmerne, ikke 65,” siger instruktøren og forfatteren Marjane Satrapi til nyhedssitet Adnkronos international.

Statskup

Marjane Satrapi debuterede i 2007 med den politiske tegnefilm Persepolis  — en filmatisering af hendes egen selvbiografiske grafiske roman, der både blev Oscar-nomineret og vandt Juryens Pris i Cannes.

Satrapi bakkes op af instruktøren Mohsen Makhmalbaf, der fungerer som Mousavi talsmand i udlandet. Han kalder valget og Ahmadinejads sejr for et coup d’etat og opfordrer verdenssamfundet til ikke at anerkende valget.

Parat til demokrati
”Hvis nogen spørger sig selv, hvorvidt det iranske folk er parat til demokrati, så er svaret ja.”

”Vi beviste det ved at stemme, men vores stemme blev taget fra os. Nu har vi brug for international opbakning,” udtaler Makhmalbaf, som er mest kendt for Kandahar (2001), der for nylig var at finde på Time Magazines liste over verdenshistoriens 100 bedste film. 

Både Marjane Satrapi og Mohsen Makhmalbaf lever i dag i eksil.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko