Nyhed
03. sep. 2013 | 12:00

Jagten kæmper om Nordisk Råds Filmpris

Foto | Per Arnesen
Jagten er skrevet af Thomas Vinterberg sammen med Tobias Lindholm. Duoens Submarino vandt Nordisk Råds Filmpris i 2010.

Thomas Vinterbergs film ligner en forhåndsfavorit til årets nordiske pris med det svenske stortalent Gabriela Pichlers Spise sove dø som outsider.

Af Jacob Ludvigsen

Jagten fortsætter sin succesmarch, der startede for snart halvandet år siden på Cannes-festivalen, hvor Mads Mikkelsen vandt prisen som bedste skuespiller.

Siden har filmen været nomineret til både BAFTA og European Film Award. Den blev set af intet mindre end 670.000 mennesker i Danmark og bliver formentlig den danske kandidat ved næste års Oscar-uddeling.

Nu kan filmen tage endnu et stik hjem. Jagten er nemlig nomineret til Nordisk Råds Filmpris, der uddeles 30. oktober med en præmie på 350.000 kroner.

Se præsentationsvideoer af alle de fem nominerede nederst.

Svære emner i kulørt drama
Vinterbergs film er valgt som den danske kandidat af en jury bestående af anmelderne Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall.

”Med Jagten er Thomas Vinterberg dér, hvor han er bedst – og hvor få andre instruktører evner at være – i en fortælling, der formår at være et kulørt melodrama og samtidig tage fat i svære emner, så alle må filosofere med: moderne heksejagt, skyld og uskyld, tillid og tilgivelse og uskyldstab i en overbeskyttende verden,” lyder det i juryens begrundelse.

”Man føler sig både godt underholdt af det effektive manuskript og Mads Mikkelsens nuancerede præstation som ’den jagede’, og man holder aldrig op med at diskutere filmen med sig selv.”

Nyt talent fra Sverige
At dømme efter de foreløbige meritter – og selv uden de rød-hvide briller – ligner Jagten en forhåndsfavorit til den nordiske pris.

Det, der tæller mest imod den, er, at Thomas Vinterbergs Submarino vandt så sent som i 2010 – og at juryen (der består af en kritiker fra hvert af de nordiske lande) måske ønsker at sætte fokus på en mindre profileret film.

Den nærmeste konkurrent er umiddelbart Gabriela Pichlers svenske Spise sove dø. Filmen har premiere herhjemme 19. september og handler om en ung indvandrerpige, der bliver fyret fra sit job på en salatfabrik og må kæmpe for at forsørge sig selv og sin syge far.

Den får fem stjerner i det nye Ekko, hvor magasinet også tegner et portræt af den 33-årige, debuterende instruktør under den faste rubrik: ”Nyt talent”.

Islandsk overlever
Hvis Spise sove dø tager prisen, vil det være et svensk hattrick, for sidste år vandt Ruben Östlunds Play og forrige år Pernilla Augusts Beyond.

Danmark og Sverige sidder i det hele taget tungt på Nordisk Råds Filmpris, og kun én gang – da Kaurismäkis finske Manden uden fortid vandt ved allerførste udgave i 2002 – er den ikke gået til ét af de to lande.

Fra Finland skal finske Simo Halinens Kerron Sinulle Kaiken (Open Up to Me) forsøge at gøre Kaurismäki kunsten efter. Filmen fortæller om en kvinde, der har gennemgået en kønsskifteoperation og skiftet navn fra Mauri til Maarit.

Fra Norge dyster i år Dag Johan Haugeruds Som du ser mig – en mosaisk fortælling om ni mennesker i forvirrede hverdagssituationer – der tidligere på året vandt fire norske Amanda-priser.

Og Islands bud er Baltasar Kormákurs Dybet (dansk premiere 10. oktober – i øvrigt samme dag som instruktørens amerikanske 2 Guns), som bygger på en autentisk historie om en fisker, der forliser med sin båd og som eneste overlevende svømmer mod kysten gennem seks timer i iskoldt vand. Filmen nærmest ryddede bordet ved de islandske Edda Awards.

Jagten:

Dybet:

Kerron Sinulle Kaiken:

Spise sove dø:

Som du ser mig:

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko