Nyhed
28. dec. 2010 | 14:27

Jagten på piraterne er sat ind

Det er en prestigefuld sport at lave ulovlig fildeling i den danske filmundergrund. Men i Tyskland har Zentropa fået succes med at straffe pirateri.
Af Andreas Straarup

”Min motivation er den samme som for andre mennesker: anerkendelse og respekt.”

Således siger den anonyme Rasmus til Ekko. Rasmus er en del af et internationalt undergrundsmiljø, som skaffer kopier af film, før de kommer på gaden, og akkurat ligesom i sport konkurrerer man ikke primært for pengenes skyld.

Man konkurrerer for at vinde.

”Når en film udkommer i butikkerne, er den død for os. Så gider vi ikke bruge tid på det,” fastslår Rasmus.

Systematisk pirateri
”Scenen”, kaldes piratmiljøet i Danmark. Her er ulovlig fildeling sat i system, og Rasmus vurderer, at der er cirka 3-400 danske medlemmer.

En Scene-gruppe består som regel af en leder, der har kontakter til forskellige leverandører, som kan forsyne ham med kopier af film, musik, spil og programmer.

Når gruppen har fået en kopi i hænde, sørger en ”ripper” i gruppen for at omdanne den til et passende format og lægge den ud på et site. Herfra spreder kopierne sig til flere hjemmesider, som den bredere befolkning også kan downloade fra.

Plaster på såret

Snart kan de danske medlemmer af Scenen dog få sværere ved at dyrke deres sport.

Filmselskaberne Zentropa og Fridthjof film opfordrer nemlig til, at man får samme muligheder for at retsforfølge pirater i Danmark, som man har i Tyskland. Det skriver Politiken i dag.

I den seneste tid har Zentropa sat et advokatfirma i Berlin til at inddrive penge fra tyskere, som har downloadet Lars von Triers Antichrist ulovligt.

Indtil videre har det indbragt over 5,5 millioner kroner, og det er mere end, hvad selskabet ellers har tjent på biografer, dvd og video-on-demand-visning i landet.

”Det er et solidt plaster på såret. Vi har fået nogle af de penge hjem, vi har tabt, ved at filmen er blevet downloadet ulovligt,” siger Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen til Politiken.

Tilbud om forlig
I Tyskland er ejeren af en internetforbindelse ansvarlig for, hvilke downloads der bliver lavet på den. Finder et filmselskab ud af, at deres film er blevet ulovligt downloadet, er de i deres gode ret til at sende et brev med krav om erstatning.

For Zentropas vedkommende er det sket ved, at man har sendt et brev med et tilbud om forlig. Betaler ejeren af internetforbindelsen et beløb på mellem 800 og 1200 euro og underskriver en juridisk erklæring, kan han slippe for en retssag.

Men gør han ikke det, kan han risikere en retssag med sagsomkostninger, der ud over erstatningskravet løber op i 3000 euro.

Svært at retsforfølge i Danmark
Frem til 2008 havde filmselskaberne de samme rettigheder i Danmark.

Antipiratgruppen, som repræsenterer både film- og musikselskaber, valgte dog ikke at gå så hårdhændet til værks over for netpirater. De gik kun efter de såkaldt store fisk.

Og fra 2008 blev det vanskeligere at straffe netpirater i Danmark, fordi der kræves flere beviser. Man skal nu kunne bevise, at det rent faktisk er ejeren af netforbindelsen og ikke en anden, som har stået for den ulovlige download.

Det har medført færre retssager om pirateri, oplyser Politiken.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko