Venedig 2019
07. sep. 2019 | 22:46

Joker vinder Guldløven

Foto | Niko Tavernise
I den dystre Guldløvevinder Joker med Joaquin Phoenix møder vi Batmans nemesis før flagermuseheltens indtog i Gotham.

Med en storspillende Joaquin Phoenix i hovedrollen vinder Joker prisen for bedste film i Venedig, hvor Roman Polanski overraskende tager festivalens anden store pris.

Af Simon Johansen

Instruktøren Todd Phillips har tidligere gjort sig bemærket for især Tømmermænd i Vegas-filmene, men nu har amerikaneren sat sig i respekt på en af verdens helt store filmfestivaler. 

Joker, som har den storspillende Joaquin Phoenix i hovedrollen, vinder nemlig Venedig-festivalens hovedpris: Guldløven. Det er en dyster prequel til Batman-filmene og er en af de film, som har trukket mest opmærksomhed på den italienske festival. 

Holdet bag Joker var i tvivl om, hvorvidt filmen overhovedet skulle i konkurrence. 

Sidste år blev eksempelvis A Star Is Born vist på festivalen, men uden for konkurrence. Venedig-festivalen er et godt springbræt frem mod Oscar-ceremonien til februar 2020. Men omvendt vil det ikke se godt ud, hvis filmen flopper og ikke vinder nogen priser. 

Todd Phillips var modig, tog chancen og insisterede på, at filmen skulle i konkurrence. Det kan Guldløvevinderen i hvert fald ikke fortryde nu. 

Hæder til Roy Andersson
Joker var dog også den eneste store, amerikanske film, der vandt en pris på årets festival. Hollywood-film som Brad Pitt-rumdramaet Ad Astra og Noah Baumbach’ Marriage Story har dog stadig været med til at skabe international bevågenhed i kanalbyen. 

Men det vakte store kontroverser, da festivalen også udtog Roman Polanskis J’accuse, der skildrer antisemitisme i den franske hær i slutningen af 1800-tallet. 

Hvordan i alverden kan man udtage en mand, der er dømt for at bedøve og voldtage en blot trettenårig pige? spurgte kritikerne. Men nu viser festivalen, at man i den grad adskiller kunsten fra kunstneren. Således har Polanskis film overraskende vundet juryens pris her til aften. 

Filmen er da også at betragte som Polanski bedste og mest ambitiøse siden Pianisten, og det mærkes tydeligt, at den gamle mester stadig kan sit kram. 

Hverken Polanski eller Todd Phillips kan dog bryste sig af at være festivalens bedste instruktør. 

Den hæder tilfalder nemlig Roy Andersson, som imponerede med den poetiske Om det oändliga. Selv kalder Andersson filmens sjove, rørende og indimellem mørke sketches for filmdigte, og blandt anmelderne er værket blevet godt taget imod. 

Tennisspil uden bolde
Overraskende går prisen for bedste manuskript til animationsfilmen No. 7 Cherry Lane. Det er en fortælling om kærlighed mellem en ung studerende og en ældre kvinde i 1960’ernes Hongkong. 

Manuskriptet er skrevet af Hongkong-auteuren Yonfan. Filmen har delt vandene, men en række anmeldere er faldet for langsomheden, de litterære referencer og den aparte kærlighedshistorie, hvor både katte, prostituerede og tennisspil uden bold spiller en rolle. 

Prisen for bedste kvindelige skuespiller går til Ariane Ascaride for sin rolle i det franske drama Gloria Mundi. Her spiller hun den ansvarsbevidste mormor til den nyfødte Gloria, som bliver født ind i en familie fyldt med problemer og intriger. 

Pris til dokumentar om mafiaen
Luca Marinelli vinder prisen for bedste skuespiller for sit udmærkede portræt af titelfiguren i den italienske filmatisering af Jack London-romanen Martin Eden.

Luca Marinelli leverer en indlevende præstation som den unge forfatterspire, der går så grueligt meget igennem, før han får succes.

Prisen for bedste unge skuespiller går til 22-årige Toby Wallace, der fik tårerne til at trille i Venedig for sin rolle i Babyteeth. Her spiller han pusheren Moses, der forelsker sig hovedkulds i teenageren Milla.

Sidst, men ikke mindst går juryens særlige pris til dokumentaren The Mafia Is No Longer What It Used To Be, der opfindsomt udforsker, hvordan mafiakulturen har det på nutidens Sicilien.

Venedig-festivalen 2019


Guldløven
Joker, instr. Todd Phillps

Juryens pris
J’accuse, instr. Roman Polanski 

Bedste instruktør
Roy Andersson, Om det oändliga 

Bedste kvindelige skuespiller
Ariane Ascaride, Gloria Mundi

Bedste mandlige skuespiller
Luca Marinelli, Martin Eden

Bedste unge skuespiller
Toby Wallace, Babyteeth

Bedste manuskript
No. 7 Cherry Lane, Yonfan

Juryens særlige pris
The Mafia Is No Longer What It Used To Be, instr. Franco Maresco

Trailer: Joker

Kommentarer

Simon Johansen

Uddannet journalist og dækker for fjerde år Venedig-festivalen for Filmmagasinet Ekko.

Festivalen er den ældste af sin slags i verden og er siden 1932 blevet afholdt på øen Lido uden for Venedig.

Fra onsdag 28. august til lørdag 7. september.

Ekko #82

Portræt af Joaquin Phoenix i Ekkos sommernummer med Tarantino på forsiden.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt. Hvis du tegner årsabonnement, får du en gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko