Top 10
16. apr. 2014 | 11:23

Top 10: Klammeste filmscener

Foto | Goof de Koning
Tre mennesker splejses sammen mund mod anus i hollandske Tom Six’s groteske The Human Centipede. Det involverer klamme scener ad absurdum.

Biograf-aktuelle Vådområder er et kulørt studie i frastødende øjeblikke. Således opmuntret graver Ekko de ti klammeste scener op fra filmhistoriens kompostbunke.

Af Rune Bruun Madsen

Tyske David Wnendts Vådområder, der havde premiere for nylig, er ikke for sarte sjæle. Som et tilstoppet toilet svømmer filmen over med frastødende scener, hvis primære ingredienser er lort, bræk og en overdimensioneret hæmoride.

Til gengæld er filmen ikke ligefrem druknet i anmelderroser. I en syngende lussing af en et-stjernet anmeldelse skriver Michael Bo i Ekko:

”Filmen svælger i uvaskede misser, konsistensen af diverse udflåd, væskefyldte vabler, hæmorider, analblærer, lortesex, og hvad den lige i farten kan finde på af nye pinligheder at chokere borgerskabet med.”

Ikke desto mindre lokker det modbydelige og grænseoverskridende ofte mindst lige så meget, som det skræmmer. Så her er vores bud på filmhistoriens ti klammeste scener. Bon appetit!

(Af mere eller mindre indlysende grunde er ikke alle scener tilgængelige på nettets officielle kanaler. I de tilfælde må du nøjes med filmens trailer.)


10. Den andalusiske hund (1929): Det kløvede øje

Listens første klip fremstår måske lettere uskyldig i dag, men i 1929 vakte Luis Buñuel og Salvador Dali furore med deres avantgardistiske kortfilm. Et filmhistorisk skoleeksempel på en klam scene ses i åbningssekvensen, hvor en kvinde får kløvet sit ene øje med en nysleben ragekniv. I virkeligheden brugte Buñuel et øjenæble fra en død kalv.

  


9. Antichrist (2009): Klitorisklip

Lars von Trier får den tvivlsomme ære at være eneste dansker på listen, og det skyldes naturligvis den kontroversielle klitorisscene fra Antichrist. Her tager Charlotte Gainsbourgs karakter en sløv saks og fuldbyrder den deroute, der startede med spædbarnets styrt fra vinduet, ved at klippe sin egen klitoris af. Hele herligheden serveres råt for usødet i filmen, der blev kaldt den mest skræmmende i Cannes-festivalens historie.


8. Oldboy (2003): Rå blæksprutte

Sushi-konceptet tages til ekstremerne i koreanske Park Chan-wooks fremragende og visuelt dekadente Oldboy. Efter at have været indespærret femten år i en celle uden grund skal Oh Dae-su omsider nyde sit første måltid i friheden. Han stavrer ind på en restaurant med en simpel ordre: Retten skal være levende! Herefter fortærer den bitre forretningsmand en levende blæksprutte, der samtidig suger sig fast til hans ansigt. Filmens ekstramateriale afslører, at scenen er lavet uden brug af special effects. Mindst ét dyr mistede altså livet under optagelserne!

 


7. Jackass 3D (2010): Cocktail af sved

Jackass-drengene satte nye standarder for kreative stunts og kvalmefremkaldende platheder. Det ultimative lavpunkt opnås i Jackass 3D, hvor en rulle vita-wrap, et krus og en ekstremt overvægtig idrætsudøver udgør de enkle grundingredienser. Tonstunge Preston Lacy rulles nemlig ind i madpapir, inden han banker pulsen i vejret på en kondimaskine. Resultatet – en uhyrlig mængde sur sved – ender som en liflig cocktail, der skylles ned af usmagelighedens frontfigur, Steve-O. Nul IQ. Maks brækfaktor.

 


6. American History X (1998): Kantstenssandwich

De fleste husker nok især én scene fra Tony Kayes nynazist-drama American History X. Her træder Derek Vinyard (Edward Norton) i karakter ved at udføre en af filmhistoriens mest brutale henrettelser. Kun iført boxershorts og militærstøvler beder Vinyard først offeret – en ung, sort mand – om at bide sammen om en kantsten. Hulkende og velvidende om skæbnen makker offeret langsomt ret. Herefter placerer Vinyard et velplaceret spark på offerets baghoved og voila: ét kranie bliver til to.5. Pink Flamingos (1972): Hundelort a la carte

Klamhedslegenden John Waters’ Pink Flamingos blev produceret for kun 10.000 dollars men endte som et internationalt kulthit, der blev bandlyst i flere lande. Drag-dronningen Divine spiller sig selv i en film, hvis primære mål er at overskride grænserne for usmagelighed. Blandt en lang række groteske tableauer kommer højdepunktet (eller lavpunktet) til sidst, hvor Divine smilende samler en hundelort op og fortærer den. Klamhedsfaktoren bliver ikke mindre af, at hundelorten er den ægte vare. Dermed trumfer Waters den nok mere kendte fæces-sekvens i Pasollinis Saló.


4. Human Centipede (2009): Tredobbelt fordøjelsessystem

Nogle gange undrer man sig over, hvordan det lykkes de mest vanvittige manuskript–ideer at ende som regulære spillefilm. Eksempelvis i Human Centipede, hvor en manisk kirurg inspireret af nazisternes dyreforsøg vil kreere sit livsværk: et alternativt tusindben, der består af tre mennesker syet sammen anus til mund. Dermed ernærer de to bageste personer sig udelukkende af de sørgelige fækalier fra personen foran. Det kan anbefales at begrænse sit snackudvalg, mens man ser filmen. 


3. Audition (1999): Nåletortur

Allerede inden den amerikanske torture porn-bølge i starten af det nye årtusinde oversvømmede alverdens biograflærreder med blod, var den japanske instruktør Takashi Miike en ekvilibrist i eksorbitante afstraffelsesscener. En ganske mindeværdig en af slagsen findes i Audition, hvor pigen Asami paralyserer manden Aoyama med en injektion i tungen. Herefter stikker hun talrige nåle i hans mave og øjne for til sidst at skære begge Aoyamas fødder af med en ståltråd. Det bliver ikke mindre gruopvækkende af, at Asami gennem hele seancen sirligt forklarer hendes dåd i mindste detalje med en rolig og serviceminded stewardessestemme. Miikes Visitor Q og Ichi the Killer er i samme groteske liga.


2. A Serbian Film (2010): Newborn porn

En tidligere pornostjerne indvilliger i at indspille en sidste film for en suspekt rigmand. Han ender dog med at være fanget i en mareridtsagtig underverden, hvor han må udføre umenneskelige handlinger for at slippe fri. I filmens mest absurde øjeblik introduceres hovedpersonen – og publikum – for subgenren newborn porn, der går ud over et nyfødt spædbarn. Rekordlange nitten minutter måtte skæres fra A Serbian Film, før filmen slap igennem den amerikanske censur.

  


1. Irréversible (2002): Voldtægtsmaraton

Listen toppes af fransk films enfant terrible, Gaspar Noé, der aldrig har været bleg for at provokere. Irréversibles brutale scener fik efter sigende 200 pressefolk til at udvandre fra premieren på Cannes Festivalen, og brandfolk måtte bistå tyve personer med iltmasker på grund af det eksplicitte indhold. Filmen kickstartes med en nådesløs henrettelse på den dunkle natklub Rektum, hvor offeret får knust kraniet til kødsovs af en brandslukker. Scenen overgås imidlertid senere i filmen, hvor Monica Belluccis gravide karakter voldtages og lemlæstes i en undergrundstunnel gennem ni hyperrealistiske og ulideligt lange minutter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko