Feature
20. jan. 2017 | 16:07

Klodens mægtigste reality-præsident

Foto | David Giesbrecht
Donald Trump indtager i dag det mægtigste embede i verden, men mange lærte ham allerede at kende som bister boss i reality-serien The Apprentice, hvor håbefulde kandidater kæmper for at få et job hos Trump.

Når Donald Trump i dag indsættes som USA’s 45. præsident, kan han ikke mindst takke sit eget reality-show The Apprentice for succesen.

Af Anders Højberg Kamp

”Han repræsenterer alle menneskets dårlige egenskaber.”

Sådan sagde Michael Moore til den arabiske tv-kanal Al Jazeera forud for valget, som filminstruktøren i øvrigt havde spået Donald Trump til at vinde. Hvilket stort set ingen meningsdannere troede kunne ske.

Fordi Donald Trump var for løgnagtig, manipulerende, racistisk, udfarende, hyklerisk. Ikke engang meningsmålingerne og exit polls fangede republikanernes flertal og Donald Trumps sejr.

For særligt den talende elite kom det som et chok, at en hvid mand af den gamle machoskole med så grov en bodegakæft – og med så mange skandaler – blev valgt til USA’s præsident.

Men Michael Moore vidste bedre. Instruktøren fra Michigan, en delstat i Midtvestens såkaldte rustbælte, kendte den midaldrende, hvide mands harme mod eliten i Washington. Han kendte hadet til Hillary.

Brutal reality-direktør
Men den hvide mands vrede er næppe den eneste årsag til Trumps valgsejr. Vi må ikke glemme forretningsmandens opstigning og popularitet i medierne, navnligt i reality-showet The Apprentice, oversat til godt dansk: Lærlingen.

Donald Trump kigger frem med strengt ansigt og sammenknebne øjne fra sin brune læderstol. Tre forretningsfolk sidder klar, og én skal fyres. Tyve millioner seere venter spændt, mens baggrundsmusikken pirrer nysgerrigheden.

Sam rejser sig underdanigt foran sit frygtindgydende idol.

”Hvis du slår mig i maven og beder mig om at holde kæft, så gør jeg gerne det, Donald Trump. Jeg vil aldrig arbejde for nogen andre end dig.”

Året er 2004, og den succesfulde serie The Apprentice har premiere.

I dagens afsnit har mændene tabt til kvinderne i konkurrencen om at skabe profit ved at sælge lemonade på gadeplan. Den småirriterende Sam er oplagt at fyre, men Donald Trump spiller de tre ud mod hinanden. Holdlederen Troy indrømmer, at David er en god højre hånd, men ingen født leder.

Donald Trump serverer fyringen af David iskoldt, og valget overrasker seeren. Spændingen om, hvorvidt Sam kan gå hele vejen, er intakt.

”Gik du ned på knæ?”
Sloganet “Du er fyret” blev en stående frase i hele USA, og Trumps alfaderlige magt blev forbilledlig. Vinderen af programmet endte med et topjob i Trumps forretningsdynasti, og i modsætning til, hvad ens fordomme måtte mene, havde programmet faktisk talent. Vinderne sidder endnu på topposter i erhvervslivet.

Den seriøse konkurrence blev krydret med konfliktfyldt underholdning, og ikke mindst så man frem til Trumps ugentlige fyringer. Og amerikanerne fulgte troligt med, da det skiftede navn til The Celebrity Apprentice. Nu var det de kendte, der græd, bad og tiggede foran Donald Trump.

”Undskyld mig, gik du ned på knæ? Det kunne have været et meget smukt foto,” sagde Trump smilende til den blonde Playboy-model Brande Roderick, der havde knælet foran en mandlig deltager.

Underforstået, at et blowjob fra hende ville være et smukt syn.

Det blev en medieskandale, som endte brat, da Brande Roderick slog det hen som en uskyldig flirt. Og som Donald Trump selv har udtalt, flirtede alle kvinder med ham i de fjorten succesrige sæsoner.

Det var et så succesfuldt program, at det er blevet vist i utallige lande. I Danmark vandt TvDanmark rettighederne foran Viasat. Allerede i 2004 viste TvDanmark Kandidaten – i lære hos Donald Trump og i 2005 Kandidaten 2, som var anden sæson.

I 2005 havde også to danske afarter af programmet premiere. TvDanmark viste Hyret eller fyret med Klaus Riskær som dommer og TV3 viste Kontrakten med Don Ø.

Og da der i Danmark kom fornyet interesse for Donald Trump på grund af præsidentræset, viste TV3 en sæson af The Celebrity Apprentice under navnet Dumpet eller Trumpet.

Drengedrømmen
Donald Trump kunne tillade sig at brande sig som magtfuld reality-charlatan. De kendte såvel som ukendte deltagere i The Apprentice var ikke været alene om at forgude manden, der har opbygget sit renommé gennem et forretningsimperium.

Det begyndte i 1970’erne, da Donald Trump fik lov at lege byggematator for farens ejendomsmillioner. Trump gjorde millioner til milliarder. Successen begyndte for alvor med investeringer i hoteller. I 1983 stod Trump Tower klar. Og som hotelkonge blev kamerablitzene og forsiderne sikret.

”Best sex I ever had,” lød spisesedlen på New York Post. Skuespillerinden Marla Maples var imponeret over Donald Trumps evner i sengen.

Evnerne på skærmen rakte til film som Alene Hjemme: Glemt i New York, tv-serier som Sex & The City og optrædener i talkshows som Late Show with David Letterman.

Donald Trumps største styrke blev brandet Trump. Symbolet på magt, luksus og kvinder. David Letterman har derfor kaldt ham den perfekte gæst i studiet. Og med reality gik Donald Trump fra forretnings-kendis til tv-stjerne og sikrede sig en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Fra forsideklovn til præsident
Alligevel var der stor latter, da han annoncerede, at han ville stille op som præsident. Forretningsmand og reality-stjerne, jovist, men præsident ligefrem?

En af USA’s største aviser, den New York-baserede og venstrepopulistiske Daily News, har flere gange udstillet Donald Trump med hvidt og rødt klovneansigt. Den 17. juli 2015 blev han således karikeret på forsiden: Clown runs for prez.

Donald Trumps kantede fjæs, strittende hvide hår og en mund fuld af sproglige godter blev til daglig konsumering på Twitter, Facebook og Instagram. Slogans som ”Make America Great Again” og uheldige udtalelser som ”Grab ‘em by the pussy” var på alverdens læber. Han blev den mest googlede præsidentkandidat.

Forhadt af nogle, men støttet af amerikanske vælgergrupper. Og dem var der åbenbart nok af. Der var nok af dem, som blev trætte af Obamas anti-Wall Street-kampagne i 2008, fordi han som præsident endte med at give dengsedrenge fra Wall Street mere økonomisk magt.

Der var nok af dem, som var bekendte med Hillarys hemmelige, arabisk-støttede fonde og skjulte e-mails. Og der var nok af kulminearbejdere, der ville have deres jobs tilbage.

Det umuliges kunst
Trump leverede enkle svar og enkle løsninger. Han sagde det med autentisk arbejder-accent, som fik mange til at tilslutte sig budskabet: Eliten er korrupt. Indvandrere er kriminelle. Kinesere har stjålet amerikanernes jobs.

Og han overlevede selv alvorlige anklager om racisme og sexchikane i massemedierne.

Han kunne ride gennem stormen, for man skal ikke undervurdere dollarmanden, der udlever den amerikanske drøm.

Og det hjalp, at han var oprigtigt indigneret i debatterne. Det var godt tv.

Da Richard Nixon og John F. Kennedy i 1960 stod over for hinanden i den første live-transmitterede tv-duel, var Richard Nixons dybe stemme og sveddråber intet mod Kennedys makeup-belagte ansigt, hans tintin-lignende strithår og søde drengesmil.

Kennedy vandt. Siden har personager som Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush og Præsident Obama vundet præsidentposter med tv-talent.

Og Donald Trump?

Han gik langt over stregen af det umuliges kunst med sin iltre optræden. Eliten fik sig en lærestreg, og så må vi se, om det går så galt, som de har forudsagt. I det mindste må selv de indrømme, at der bliver mere at skrive og tale om.

Trumps bizarre reality fortsætter i nye former, mens reality-programmet The New Celebrity Apprentice kører videre med Arnold Schwarzenegger i direktørstolen. En direktørstol, Trump forlod med maner. Man kan næsten høre ham sige: “Obama, du er fyret!”


Donald Trumps fem film og tv-højdepunkter:

Ghosts Can't Do It (1989) 

Donald Trump spiller sig selv i komedien Ghosts Can’t Do It fra 1989 og modtager en Razzie for årets dårligste birolle. 

 

Alene hjemme 2: Glemt i New York (1992) 

I denne komedie fra 1992 spiller Trump ejeren af det luksuriøse Plaza Hotel, som han fire år før købte for, hvad der i dag svarer til næsten tre milliarder kroner.

 

The Little Rascals (1994) 

I The Little Rascals fra 1994 spiller Donald Trump en oliemagnat. Filmen er i dag kult, måske fordi den er så elendig, at den kun har 25 procent i kvalitetsbarometeret Rotten Tomatoes.

 

Rap fyr i L.A. (1994) 

”Det er Donald. Åh, min Gud,” siger Will Smith og falder om i successerien Rap fyr i L.A., hvor Donald Trump er på gæstevisit i 1994.

 

Sex and the City (1999) 

”Så bliver det ikke mere New York’sk,” siger Carrie Bradshaw i Sex and The City om Donalds Trumps flirt med Samantha i afsnittet The Man, the Myth, the Viagra fra 1999.

Kommentarer

Donald John Trump

Født 1946 i Queens, New York City.

Bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania i 1968.

Overtager ledelsen i familiens boligudlejningsfirma i 1971.

Trump Tower på Manhattan står færdigt i 1983.

Ejer skønhedskonkurrencerne Miss USA og Miss Universe i 1996-2015.

Indsættes som USA’s 45. præsident 20. januar 2016. 

Tema: Filmmyten Trump

Ekko #74 byder på tema om Donald Trump og den amerikanske drøm.

Peter Schepelern ser på Trumps forbilleder i filmens verden.

Clement Kjersgaard bruger Westworld som en rejseguide i Trumps epoke.

Se oversigt over alle tema-artikler.

© Filmmagasinet Ekko