Feature
16. sep. 2015 | 13:57

Komediegigant i en brydningstid

Foto | Comedy Central
En af Comedy Centrals største succeser, animationsserien South Park, tager hul på nittende sæson, og de nye afsnit kan ses herhjemme under et døgn efter premieren i USA.

Comedy Central kan endelig ses på dansk tv og er – trods tabet af Jon Stewart – midt i sin mest kreative periode. Vi tegner et portræt af kanalen, der er et overflødighedshorn af sjove serier.

Af Nicki Bruun

Fans af komik og komedieserier kunne dårligt få armene ned, da det sidste efterår blev offentliggjort, at Comedy Central ville starte en kanal på dansk tv.

Hurtigt stod det dog klart, at Comedy Central udelukkende ville satse på noget så håbløst gammeldags som en flow-tv-kanal, så seerne skal sidde klar foran skærmen samme tid hver aften, hvis man vil følge med i The Daily Show. Ikke just fremsynet i en verden af streaming og video-on-demand.

Er Comedy Central Danmark så ikke bare en dead man walking, der ikke har forstået tv-landskabet?

Det må man ikke håbe. For selv om kanalen har sagt farvel til den altoverskyggende profil Jon Stewart – der senere på måneden bliver afløst af Trevor Noah – er Comedy Central midt i sin måske mest kreative periode, hvor de forrygende serier kommer som skidt fra en spædekalv.

Især Inside Amy Schumer, Broad City og Review er værd at nævne. Og nu kommer så nittende sæson af kanalens længst kørende fiktionsserie, South Park, for første gang direkte på dansk tv.

Grov animationskomik
Den amerikanske humorkanal blev født som en sammensmeltning af to kanaler den 1. april 1991. Navnet var The Comedy Network, og dermed var missionen klar: Folket skulle grine.

To måneder senere blev navnet ændret til Comedy Central, og kanalen blev springbræt for en række morsomme, unge stemmer.

Der skulle dog gå nogle år, før det store gennembrud kom. Det skete, da fire groftskårne drenge fra en lille bjergby i Colorado gjorde deres ankomst på kanalen i 1997.

South Park blev med tiden lige så elsket som The Simpsons, der otte år tidligere havde gjort det populært for voksne at se animerede serier. Skaberne af South Park, Trey Parker og Matt Stone,udnyttede pladsen på den noget mere liberale Comedy Central, hvor humoren havde friere tøjler end gammeldags netværks-tv.

Stan, Kyle, Kenny og Cartman bander og svovler som sømænd, og Kenny må sågar lade livet et utal af gange i de foreløbigt 257 afsnit. Comedy Central har allerede forlænget South Park indtil 2019, og dermed kan vi se frem til mange flere gode stunder med seriens skarpe satirekomik på dansk tv.

Kvinderne overtager
Året inden South Park fik premiere, blev The Daily Show vist for første gang med Craig Kilborn i værtsstolen. Han blev i 1999 erstattet af Jon Stewart, der gjorde programmet til den vigtigste politisk-satiriske aktør i den amerikanske underholdningsindustri.

I tilgift gav han plads til protegeerne Stephen Colbert og John Oliver, der nu begge indtager en prominent plads i late night tv. Alle tre komikere har dog forladt Comedy Central. Mens Stewart er stoppet, har Colbert overtaget The Late Show fra David Letterman, og Oliver fornyer genren i Last Week Tonight på HBO.

Det lugter af krise, men i stedet har det givet plads til nye stemmer. Og denne gang går kvinderne forrest.

Amy Schumer – aktuel i Trainwreck – blev nævnt som mulig afløser for Stewart, men hun har travlt med sit eget program for Comedy Central. Inside Amy Schumer har kørt i tre sæsoner og er med rette blevet hyldet for sin feministiske komik.

Schumer går med en blanding af sketches, stand-up og interviews til angreb på samfundet og branchens syn på kvinder, men altid med lige dele humor og indignation.

Knap så samfundsbevidste, men mindst lige så morsomme er Abbi Jacobson og Ilana Glazer. De har både skabt og spiller hovedrollerne i Broad City, som følger de to unge kvinders liv i New York. Som kvindelige udgaver af den Apatow’ske drengerøv tager de for sig af diverse stoffer og giver den gas, som om ingen kigger på.

Serien har kørt i to sæsoner, og en tredje sæson er på vej i starten af 2016.

Ligesom Amy Schumer blander de forskellige tv-komiske genrer, og det er netop i mødet mellem den klassiske sitcom og en mere sketch-inspireret tossekomik, at magien opstår. Det giver parret friheden til at skabe situationer, som overgår virkelighedens trivielle kausalitet og finder humor i det absurde.

Dokumentarisk vanvid
Det nyeste anmelderhit fra Comedy Central er komedieserien Review, hvor Andy Daly spiller anmelderen Forrest MacNeil. Han anmelder ikke film, mad eller bøger. Nej, han anmelder livet, nærmere bestemt livsoplevelser, som bliver sat ind i et stjernesystem fra ét til fem.

Det lyder ikke som den bedste præmis for god komik, men seriens hysteriske humor bliver hurtigt tydelig, når Forrest anmelder, hvor godt det er at være afhængig af stoffer, spise femten pandekager og blive gift med en fremmed.

Review bruger mockumentary-stilen, som også The Office og Parks and Recreation har gjort med stor succes. Det betyder, at serien fingerer at være dokumentarisk, og det giver de ekstreme løjer et lag af realisme, som forstærker den komiske effekt.

Anden sæson er i fuld gang på Comedy Central Danmark, og det kan kun gå for langsomt med at se, hvad Forrest finder på. Indtil videre har han blandt andet anmeldt glory holes og at være kultleder. Han har også efterlignet William Tells bueskydningstrick, hvilket er præcis så sindssygt, som det lyder.

Der er dermed noget at gå i gang med, mens vi venter på nye afsnit af Inside Amy Schumer og Broad City til næste år. De seneste afsnit af Inside Amy Schumer og Review kører lige nu, og første afsnit af South Parks nittende sæson kommer torsdag den 17. september kl. 22.15 på Comedy Central Danmark.

Og lad os så endnu engang opfordre Comedy Central Danmark til at gå fremtiden i møde og skabe en streamingtjeneste. Det vil gøre det langt nemmere for publikum at stifte bekendtskab med serier, som alle med hang til grin skylder sig selv at se.

Kommentarer

Comedy Central

Amerikansk tv-kanal oprettet i 1991.

Hjemsted for en lang række komedieserier og stand-up specials.

Toneangivende komikere som Jon Stewart, Bill Maher og Dave Chappelle fik deres tv-gennembrud på kanalen.

Begyndte i 2006 at etablere kanaler rundt omkring i verden.

Comedy Central Danmark blev tilgængelig som tv-kanal på dansk tv den 2. december 2014, og kan nu findes hos stort set alle de danske tv-udbydere.

Aktuelle serier

The Daily Show, 1996-

South Park, 1997-

Inside Amy Schumer, 2013-

Broad City, 2014-

Review, 2014-

© Filmmagasinet Ekko