Cannes 2024
11. apr. 2024 | 11:09 - Opdateret 11. apr. 2024 | 14:16

Ekkos forsidestjerne til Cannes

Foto | Lukasz Bak

Vic Carmen Sonne spiller hovedrollen som Karoline i det historiske drama Pigen med nålen, som får premiere i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen. 

Vic Carmen Sonne skal sammen med Trine Dyrholm og den dansk-svenske instruktør Ali Abassi til Cannes-festivalen, hvor de skal dyste med Lanthimos, Coppola, Cronenberg og Sorrentino. 

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

Spændingen var stor her til formiddag, hvor verdensmesterskabet i filmkunst, Cannes-festivalen, offentligjorde årets officielle program til et pressemøde i Paris.

Og det vagte selvfølgelig stor glæde, da første navn, der blev annonceret i hovedkonkurrencen, blev dansk-iranske Ali Abbasi og hans amerikanske The Apprentice, som fortæller historien om Donald Trumps unge år i New York.

Abbasi var også i hovedkonkurrencen for to år siden med seriemorderfilmen Holy Spider, som vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller. The Apprentice er skabt af et stærkt hold med danske kræfter som fotografen Kasper Tuxen og klipperne Olivia Neergard-Holm og Oliver Bugge Coutté.

Filmen er co-produceret af det danske selskab Profile Pictures og har fået støtte fra Det Danske Filminstitut. I hovedrollen som Trump er Sebastian Stan, og danskbosatte Jeremy Strong, som kendes fra serien Succession, spiller rollen som Trumps mentor, Roy Cohn.

Helt uventet dukkede en decideret dansk film også op i hovedkonkurrencen.

Den relativt nye svenske instruktør Magnus von Horn har kæmpet sig frem mellem kæmpestore navne med hjælp fra forsidestjernen i Ekko #94 fra sidste år, Vic Carmen Sonne, og Trine Dyrholm som hovedrolleindehavere i filmen Pigen med nålen.

Filmen er produceret af Nordisk Film og har desuden Ekko Shortlist-vinderen Besir Zeciri, Joachim Fjelstrup, Benedikte Hansen, Tessa Hoder og Søren Sætter-Lassen på rollelisten.

Den dansk-svensk-polske co-produktion er også støttet af Det Danske Filminstitut og handler om den unge fabriksarbejder Karoline (Carmen Sonne), der møder den danske seriemorder Dagmar Overby (Dyrholm), som fra 1913 til 1920 myrderede spædbørn, der var født uden for ægteskab.

Magnus von Horn har skrevet manuskriptet sammen med den dansk-fødte manuskriptforfatter Line Langebek.

Lanthimos er klar igen
Abbasi og von Horn får i hovedkonkurrencen selskab af instruktørprofiler som Sean Baker, der før har været i Cannes med Red Rocket og blæst benene væk under anmeldere med The Florida Projekt. Han dukker denne gang op med Anora.

Horrorlegenden David Cronenberg er også tilbage med The Shrouds. Og manuskriptforfatteren bag Martin Scorseses Taxi Driver er i hovedkonkurrencen som instruktør med dramaet Oh, Canada, hvor Uma Thurman og Richard Gere spiller hovedrollen.

Ikke mindst er den græske mester Yorgos Lanthimos klar i hovedkonkurrencen efter netop at have vundet flere Oscars for Poor Things. Hans nye Kinds of Kindness har igen Emma Stone og Willem Dafoe blandt hovedrollerne.

Den italienske auteur, Paolo Sorrentino, har været i hovedkonkurrencen flere gange og vandt juryens pris i 2008 med Il Divo. I 2024 skal han endnu engang til Sydfrankrig med Parthenope, hvor Gary Oldman spiller hovedrollen.

Hovedkonkurrencen har desuden fundet plads til den russiske instruktør Kirill Serebrennikov og Limonov: The Ballad, der handler om den sovietiske poet, Eduard Limonov.

Serebennikov er kendt som en venstreorienteret og lgbt+-venlig instruktør, der er kritisk over for det russiske regime. Han var også i hovedkonkurrencen i 2022 med Tchaikovsky’s Wife, som ikke begejstrede Ekkos udsendte.

Festivalen havde allerede inden pressemødet offentliggjort, at den 85-årige Godfather-skaber, Francis Ford Coppola, i år vender tilbage til Cannes med sit mangeårige drømmeprojekt Megalopolis. Det er en romersk-inspireret dystopi om idealistisk arkitekt, som vil genopbygge en ødelagt metropol og kommer i konflikt med borgmesteren.

Desuden var det på forhånd offentligjort, at Quentin Dupieux præsenterer Second Act som årets åbningsfilm, og at George Millers Mad Max-film Furiosa får premiere uden for konkurrence.

Cage i Cannes
Mange havde håbet, at Joshua Oppenheimer – som står bag den Oscar-nominerede dokumentar The Act of Killing – ville blive udtaget med sin danskproducerede, apolyptiske musical The End.

Man kunne også have håbet på, at Jeppe Røndes Kærlighedens gerninger – om hvordan uløste traumer former måden, vi elsker på – ville blive en del af programmet. Der er dog stadig den mulighed, at de udtages i de kommende uger eller placeres i en af parallelkonkurrencerne – Director’s Fortnight og Critics’ Week – som i den nærmeste fremtid offentliggør deres program.

I det officielle programs talent- og eksperiment-kategori, Un Certain Regard, finder vi Who Let the Dog Bite af Latitia Dosch, som også står bag det franske drama Montparnasse Bienvenüe.

Hun får selskab af skandinavisk filmadel i form af Halfdan Ullmann Tøndel, som er banerbarn af skuespilleren Liv Ullmann Tøndel og instruktøren Ingmar Bergman. Han spillefilmdebuterer i Un Certain Regard som instruktør med Armand.

Pressemødet startede med, at festivalens direktør, Thierry Frémaux, præsentererede filmene, der bliver vist som special screenings. Den allerførste er Yolande Zauberns dokumentar Le Belle de Gaza, som handler om en transkønnet kvinde, der vandrer fra Gaza til Tel Aviv i Israel.

I programmet Cannes Premiere kommer man blandt andet til at kunne opleve den respekterede franske instruktør Leos Carax og hans selvbiografiske kortfilm, C’est Pas Moi. Carax åbnede festivalen i 2021 med musical-dramaet Annette.

Furiosa får i programmet uden for konkurrence selskab af blandt andre første del af skuespilleren Kevin Costners passionsprojekt Horizon: An American Saga. Filmen er en western, hvor Costner også selv spiller hovedrollen, og anden del af filmen vil udkomme senere på året.

I programmet Midnight Screenings dukker Francis Ford Coppolas nevø, skuespiller-ikonet Nicolas Cage, op i The Surfer af irske Lorcan Finnegan, som også stod bag den vanvittige sci-fi-satire Vivarium.

Nicolas Cage har før billeret på festivalen. Han har som bekendt hovedrollen i David Lynch’ Vilde hjerter, som vandt Guldpalmen i 1990.

Cannes-program 2024

 

Åbningsfilm

Second Act, instr. Quentin Dupieux (uden for konkurrence)

 

Hovedkonkurrencen

Megapolis, instr. Francis Ford Coppola

The Apprentice, instr. Ali Abbasi

Bird, instr. Andrea Arnold

Motel Destino, instr. Karim Ainouz

Emilia Perez, instr. Jacques Audiard

Anora, instr. Sean Baker

The Shrouds, instr. David Cronenberg

The Substance, instr. Coralie Fargeat

Grand Tour, instr. Miguel Gomes

Marcello Mio, instr. Christophe Honore

Caught by the Tides, instr. Jia Zhang-Ke

All We Imagine as Light, instr. Payal Kapadia

Kinds of Kindness, instr. Yorgis Lanthimos

Wild Diamond, instr. Agathe Riedinger

Liminov – The Ballad, instr. Kirill Serebrennikov

Parthenope, instr. Paolo Sorrentino

Pigen med nålen, instr. Magnus von Horn

 

Un Certain Regard

Norah, instr. Tawfik Alzaidi

The Shameless, instr. Konstantin Bojanov

Le Royaume, instr. Julien Colonna

Vingt Dieux!, instr. Louise Courvoisier

Who Let the Dog Bite?, instr. Laetitia Dosch

Black Dog, instr. Guan Hu

The Village Next to Paradise, instr. Mo Harawe

September Says, instr. Ariane Labed

L’Histoire de Souleymane, instr. Boris Lojkine

The Damned, instr. Roberto Minervini

On Becoming a Guinea Fowl, instr. Rungano Nyoni

My Sunshine, instr. Hiroshi Okuyama

Santosh, instr. Sandhya Suri

Viet and Nam, instr. Truong Minh Quy

Armand, instr. Halfdan Ullman Tondel

 

Uden for konkurrence

Furiosa, instr. George Miller

Horizon, an American Saga, instr. Kevin Costner 

She’s Got No Name, instr. Chan Peter Ho-Sun

Rumors, instr. Evan Johnson, Galen Johnson og Guy Maddin 

 

Cannes-premiere

Misericorde, instr. Alain Guiraudie 

C’est Pas Moi, instr. Leos Carax

Everybody Loves Touda, instr. Nabil Ayouch

The Matching Bang, instr. Emmanuel Courcol 

Rendez-Vous Avec Pol Pot, instr. Rithy Panh

Le Roman de Jim, instr. Arnaud Larrieu og Jean-Marie Larrieu

 

Midnight Screenings

Twilight of the Warrior Walled In, instr. Soi Cheang

I, the Executioner, instr. Seung Wan Ryoo

The Surfer, instr. Lorcan Finnegan

 

Special Screenings

La Belle de Gaza, instr. Yolande Zauberman 

Apprendre, instr. Claire Simon

L’Invasion, instr. Sergei Loznitsa

Ernest Cole, Lost and Found, instr. Raoul Peck

Le Fil, instr. Daniel Auteuil

 

Kommentarer

Vic Carmen Sonne i Ekko

Vic Carmen Sonne er på forsiden i Ekko #94 fra sommeren 2023.

Den danske skuespilstjerne fortæller åbenhjertigt og fandenivoldsk om at have adhd, være lesbisk og blive voldtaget – både i virkeligheden og på film.

Bestil nummeret med Vic Carmen Sonne her.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko