Nyhed
26. okt. 2023 | 12:09 - Opdateret 26. okt. 2023 | 23:20

Kontroversiel succesfilm får dansk premiere

Foto | Santiago García Bermúdez

Ifølge FN's arbejdsorganisation ILO er der i dag flere slaver i verden end nogensinde før, og mange af dem er børn som skildret i Sound of Freedom.

Sound of Freedom blev en af sommerens største biograffilm i USA med en genial kampagne og støtte fra landets yderste højrefløj. Nu får dramaet om børnesexslaver premiere i Danmark.

Af Frederik Hoff

Endelig får det danske publikum mulighed for at se en af årets største amerikanske biografsuccesser.

Selv om Barbie og Oppenheimer dominerede sommeren i USA, lå den lille thriller Sound of Freedom i slipstrømmen med sin egen gigantiske fanskare. Den har ifølge indtil videre sensationelt formået at indtjene over 238 millioner dollars på verdensplan – svarende til 1,7 milliarder danske kroner.

Filmens budget var kun 14,5 millioner dollars.

Filmen følger den virkelige Homeland Security-agent Tim Ballard, som sagde sit job op for befri en gruppe børnesexslaver i Columbia.

De danske biografer har været længe om at få fingrene i filmen, men nu får Sound of Freedom premiere i danske biografer 2. november.

Det norske distributionsselskab Manymore Films har købt de skandinaviske rettigheder til filmen, og ifølge Bjørg Veland, som er partner i firmaet, var det en film, de bare måtte lancere.

”Millioner af uskyldige børn bliver kidnappet for at blive misbrugt på det groveste. Det er så skræmmende, at jeg måtte have filmen, og på den måde kunne Manymore Film være med til at formidle og oplyse om denne stygge og umenneskelige sex trafficking,” skriver hun i en mail til Filmmagasinet Ekko.

Kristen, men ikke fascistoid
Hele verden fik øje på den lille film i august, men opmærksomheden var primært af kontroversiel karakter.

Filmens mest ivrige støtter var nemlig USA’s radikale højrefløj, der elskede fortællingen om en mand i egenhændig kamp mod pædofili og på kant med magteliten.

Donald Trump var vært for en særlig visning af Sound of Freedom, hvor ledende konspirationsteoretikere deltog. Både hovedrolleindehaveren Jim Caviezel og den virkelige Tim Ballard er blevet forbundet til den kontroversielle konspirationsbevægelse QAnon.

Så selv om instruktøren Alejandro Monteverde har lagt afstand til filmens ry som en højreradikal film, har det været svært at ryste af sig.

Det gjorde Ekkos Tina Jøhnk Christensen dog op med i sin anmeldelse af filmen. Hun vurderer, at Sound of Freedom har kristne undertoner, men at der ikke er noget fascistoidt over den solide thriller. Den sætter derimod fokus på mishandling af børn.

”I stedet for absurde konspirationsteorier og politiske agendaer kan man kun håbe, at folk vil fokusere på den vigtige pointe: At børnehandel rent faktisk er et samfundsproblem, som vi alle bør være med til at bekæmpe,” konkluderer Tina Jøhnk Christensen.

Ifølge FN’s internationale arbejdsorganisation (ILO) er der flere slaver i dag end nogensinde før, hvilket et skilt i slutningen af filmen minder os om.

Det er ikke kun højrefløjsstøtte, der har sikret Sound of Freedom sin store økonomiske succes. Religiøse film tjener ofte kassen i USA, men succesen skyldes også en genial pay it foward-kampagne.

Her kunne filmens fans betale for, at andre interesserede med færre midler også kunne komme ind at se den – og på den måde sprede opmærksomhed om børnehandel.

Trailer: Sound of Freedom

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko