Nyhed
30. aug. 2008 | 18:02

Kritikere klapser Kandidaten

Lars Bukdahls Ekko-anmeldelse stjal billedet, da Kandidaten i går havde premiere.

Af Sara Peuron-Berg

Den danske thriller Kandidaten havde fredag premiere i et stort antal biografer over hele landet, men det var Lars Bukdahls anmeldelse i Ekko, som stjal billedet.

Dagbladet Politiken havde ikke filmen, men historien om Bukdahls anmeldelse på forsiden, og dagen igennem måtte Bukdahl løbe spidsrod mellem diverse medier - Go'Morgen P3, TV 2-Nyhederne og Deadline på DR2 - for at forsvare, at han i sin anmeldelse har formastet sig til at afsløre plottet, inklusive morderen.

Kandidatur i kriminelle klicheer
Skal man tro landets øvrige anmeldere, er Lars Bukdahls forbrydelse imidlertid til at overse: Enhver kan udregne plottet, også uden at have læst Bukdahls anmeldelse, og desuden er plottet så tåbeligt, at det næsten kan være lige meget.

"Kandidatur i kriminelle klicheer," lyder således overskriften på René Fredensborgs anmeldelse i Nyhedsavisen.

"Jeg ville så utroligt gerne, men jeg KAN simpelthen ikke få denne ellers pænt indrammede thriller til at hænge sammen," skriver René Fredensborg og nævner filmdistributørens klage til Ekko, inden han fortsætter:

"Et par eksempler fra filmen, der forhåbentlig ikke får nogen til at bede om en undskyldning: Hvis man slår folk ihjel og er stærkt bekymret over hændelsen, så tjekker man vel, om de nu også ER døde? Især, når man allerede én gang har prøvet at møde en af dem, man tidligere har myrdet."

På vej til tv-ficering
Ekstra Bladets Henrik Queitsch er ikke mildere stemt.

"Nikolaj Lie Kaas i den altdominerende hovedrolle gør såmænd, hvad han kan. Og det er ikke så lidt. Men historien. Hillemænd! Den er simpelthen så skamløst klichefyldt og forudsigelig (med de obligatoriske 'overraskende' twists), at man føler sig hensat til en eller anden samlebåndsproduktion på TV3 en tømmermandsplaget søndag aften."

Også Kim Skotte sammenligner Kandidaten med en ordinær dansk tv-serie.

"Hvis meningen er at 'tv-ficere' dansk film, så er Kandidaten et logisk skridt på vejen," skriver Politikens anmelder og kalder filmen "så fuldstændigt blottet for dybere mening og uortodokse idéer, at det er lige før, man tror, man har overset noget!"

Sumobryder i en Bournonville-ballet
Berlingske Tidendes Ebbe Iversen sammenligner plottets elegance med "en sumobryder i en Bournonville-ballet", men frikender instruktøren Kasper Barfoed.

"Det er ikke hans skyld, at filmen virker så kikset, og med et bedre manuskript kan han formentlig engang lave en rigtig god spændingsfilm," mener Ebbe Iversen, der udtrykker sympati for, at vi herhjemme forsøger at skabe thrillers.

"Men genren er utroligt krævende, og Hollywood har vænnet os til et niveau, som vi slet ikke kan leve op til i Danmark. Kandidaten forsynder sig endda mod en af genrens helt fundamentale regler, fordi dens på papiret overraskende 'afsløringer' simpelthen ikke giver mening," mener Berlingske Tidendes anmelder.

Den positive undtagelse
Anmelderne er generelt enige om at rose filmens flotte look. Både Adam Nielsen og Peter Brandts klipning og fotografen Manuel Claros billeder af pittoreske københavnske locations fremhæves.

Men B.T.'s Birgitte Grue er tilsyneladende den eneste anmelder, der har haft en god oplevelse i biografen. Hun hæfter sig ganske vist også ved usandsynlige overraskelser og en forudsigelig slutning, men vurderer alligevel, at Kandidaten samlet set er "en effektiv, underholdende og veldrejet actionfilm".

Anmelderne giver filmen blot to eller tre stjerner ud af seks mulige, dog B.T. fem. Filmen er åbningsfilm i den magtfulde Biografklub Danmark, hvis medlemmer får billetten til halv pris. Dermed skulle filmen være sikret et salg på mindst 150.000 billetter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko