Sexisme på TV 2
03. dec. 2021 | 07:23 - Opdateret 06. dec. 2021 | 16:05

TV 2-direktør og Dyrby i Playboy-inspireret video

Foto | TV 2
Anne Engdal Stig Christensen, #MeToo-anklagede Michael Dyrby (tv.) og finansdirektør Peter Normann giver den fuld gas i TV 2’s jubilæumsvideo, hvor stationens ledere og profiler synger: ”Vi er her kun for at feste!”

”Chokerende,” siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om afsløringer i dokumentar om TV 2, hvis jubilæumsvideo fra 2013 med Michael Dyrby og den nuværende direktør står i et knap så morsomt lys i dag.

Af Nicki Bruun

Dokumentarserien MeToo: Sexisme bag skærmen – om en kultur med overgreb og grænseoverskridende adfærd på TV 2 – har siden premieren på Discovery+ i mandags fyldt meget i de danske medier.

I dokumentaren fortæller en række kvinder om ubehagelige oplevelser i deres tid på TV 2. Anna Thygesen har efterfølgende afsløret, at det var hendes daværende chef, Michael Dyrby, som krænkede hende efter en julefrokost.

Han skal angiveligt have fortalt Thygesen, at hun ingen fremtid havde på TV 2: ”Fordi jeg ikke vil kneppe dig.”

Dyrby har kategorisk nægtet at stille op til interviews, og onsdag besluttede han at tage nogle dage fri fra sit nuværende arbejde som chefredaktør på B.T. Det var efter samråd med sin chef, Berlingskes koncernchef Anders Krab-Johansen, som bakker ham op.

Men tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, mener ikke, at det er nogen god måde at tackle kritikken på.

”Jeg kan godt forstå, han er ked af det, men jeg har aldrig taget en sygedag eller en feriedag, når nogen gerne ville have en udtalelse. Der skal være samme vilkår for politikere og mediechefer, og det synes jeg ikke, der har været de seneste par dage,” udtaler hun til Ekstra Bladet og tilføjer, at medierne har ladet Michael Dyrby slippe for let.

Epicenter for #MeToo
Nu går kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet ind i sagen.

Hun finder afsløringen i dokumentaren ”chokerende, uhørt og fuldstændigt uacceptabel”, siger kulturministeren til Politiken. Derfor vil hun sikre sig, at ledelsen er sit ansvar bevist.

”Jeg har en forventning om, at TV 2 tager sagen alvorligt. De har allerede taget initiativer, og det vil jeg følge op på og spørge uddybende ind til. Det vil jeg drøfte med bestyrelsesformanden,” siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

TV 2’s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann, har i en pressemeddelelse onsdag udtalt, at han er ked af det og rystet over at høre kvindernes vidnesbyrd.

Beklagende toner kommer også fra Anne Engdal Stig Christensen, der har været TV 2’s administrerende direktør siden 2019.

”Til trods for at vi via en dokumentarserie igen bliver epicenter for #MeToo-debat, vil vi insistere på at kigge frem og diskutere ligestilling, ligeværd og fælles kultur på et generelt niveau – til gavn for vores fælles arbejdsplads,” siger Anne Engdal Stig Christensen i samme pressemeddelelse.

Lækre lår som rekvisit
Anne Engdal Stig Christensen havde tidligere været ansat på TV 2 og vendte tilbage i 2013, hvor hun blev hyret som programdirektør. Samme år medvirkede hun i en intern video, som i dag står i et knap så morsomt lys.

Det er en musikvideo, som blev lavet i anledning af TV 2’s 25 års-jubilæum. Til tonerne af Daft Punks kæmpehit Get Lucky synger tv-stationens profiler: ”Vi er her kun for at feste!”

Daværende nyhedsdirektør Michael Dyrby turer rundt og spiller guitar, mens de kvindelige værter Natasja Crone, Cecilie Beck, Divya Das og Karin Cruz danser i lårkorte kjoler sammen med rapperen MC Clemens.

Andre kvinder danser letpåklædt rundt med kaninører på hovedet, som man kender det fra mandebladet Playboys seksualiserede og – vil nogen mene – kvindeundertrykkende univers, hvor mændene er seje og kvinderne ”knepper som vilde kaniner”. 


En ung kvinde klædt ud som ”bunny girl”, som man kender det fra mandebladet Playboys univers, danser i TV 2’s jubilæumsvideo.

Videoen blev i 2013 hurtigt fjernet fra YouTube, fordi man ikke havde rettigheder til at vise den offentligt.

Et såkaldt mash-up, hvor dele af videoen bliver brugt af en ukendt person, kan ses efter artiklen. Her bliver bevægelser gentaget og overdrevet med komisk effekt.

I den oprindelige video medvirkede også Merete Eldrup, som på det tidspunkt var administrerende direktør for TV 2, samt en række andre fra ledelsen.

Til sidst i videoen viste det sig, at Jes Dorph-Petersen, som i år blev fyret efter anklager om seksuelle krænkelser, og sportsværten Morten Stig Christensen gemte sig under hjelmene på to af musikerne.

I den korte periode, videoen var tilgængelig i 2013, nåede den at få kritik.

”Hvad vil TV 2 vise, at kanalen står for? At kunne ’fyre den max af’ med et par lækre lår som rekvisit? I så fald ikke en imponerende vision for en virksomhed, der skal leve af at levere kreativ og nyskabende underholdning,” skrev redaktionen på kommunikationshjemmesiden Kforum.

Ekko har spurgt Anne Engdal Stig Christensen, om hun i dag tager afstand fra den Playboy-inspirerede video og fortryder sin medvirken. Men stationens kommunikationsredaktør meddeler, at direktøren ikke ønsker at kommentere den.

Video: Mash-up af jubilæumsfest på TV 2

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko