Ugens streaming
06. okt. 2017 | 10:09

Ugens streaming: Kunstig intelligens

Foto | Joyce Rudolph
Robotskellet T-800 i Terminator er en ustoppelig dræbermaskine og en af filmhistoriens mest ikoniske kunstige intelligenser.

Fra dræbermaskiner til flirtende robotter – kunstig intelligens fascinerer os. Her er fem fantastiske film og serier om de menneskeskabte skabninger.

Af David Madsen

Film om menneskeskabte kreationer, som gør oprør mod sine skabere, er en hel genre i sig selv – med god grund.

Tanken om at skabe kunstig intelligens er uendeligt fascinerende og har optaget filosoffer, forfattere og videnskabsfolk i mange år.

Findes der noget højere stadie for et væsen end at kunne skabe liv i sit eget billede? At lege Gud? Og hvis vi i sandhed skabte liv i vores billede, hvad ville så forhindre dem i at erstatte os?

I filmverdenen har vi set skuespillere hoppe i rollen som robot lige siden Fritz Langs Metropolis fra 1927. Og i går var der premiere på Denis Villeneuves Blade Runner 2049, hvor forholdet mellem robotter og mennesker er i fokus.

Derfor har vi i denne uges streamning-anbefaling udvalgt fem film og serier, hvor androider, robotter og replikanter spiller en afgørende rolle.

 

Ex Machina

Alex Garlands instruktørdebut starter ud som en diskussion om kunstig intelligens mellem den hyperintelligente, seksuelt aggressive Nathan (Oscar Isaac), den generte Caleb (Domhnall Gleeson) og robotten Ava (Alicia Vikander).

Det bliver dog hurtigt tydeligt, at de alle lyver og manipulerer for at få kontrol over de andre to.

Svenske Vikander er fantastisk i rollen som Ava, der er lige så skræmmende og nuanceret som de bedste kunstige intelligenser i genren fra Rumrejsen år 2001’s HAL9000 til Blade Runner’s Roy Batty.

Filmen kan lejes på Blockbuster og Viaplay.


Westworld

Da science fiction-forfatteren Michael Crichton skrev og instruerede Westworld i 1973, havde han næppe set den blive genindspillet som en af HBO’s dyreste produktioner.

Serien foregår i og omkring en isoleret forlystelsespark, hvor forlystelserne er robotter, der tror, at de er rigtige mennesker. Her er alt nøje planlagt, ligegyldigt hvor modbydeligt parkens mange gæster opfører sig.

Manuskriptforfatteren Jonathan Nolan tematiserer forholdet mellem parkens publikum, dens forlystelsesattraktioner og deres skabere. Samtidig giver parkens western-tema rig lejlighed til leg med genren.

Filmen kan streames på HBO Nordic


Hende

Joaquin Phoenix leverer en af sin karrierers stærkeste præstationer som Theodore, der forelsker sig i sit OS-system i en finurlig, romantisk komedie.

Hvor Ex Machina giver den kunstige intelligens en fysisk krop at begære, så er Hende mere subtil. Her har vi ikke andet end Scarlett Johanssons sprøde stemme at blive forført af. 

Spike Jonze’ film er altid eksistentielle, og Hende omhandler en utroligt interessant, moderne problemstilling: Kan forholdet til en robot være stærkere end nogen anden menneskelig relation?

Filmen kan lejes på Blockbuster.


Terminator

Terminator fra 1984 er en stilet, neon-belyst gyser med et af filmhistoriens bedste monstre: en følelseskold robot fra fremtiden (Arnold Schwarzenegger), der myrder alt og alle, som står mellem ham og hans mål, Sarah Connor (Linda Hamilton).

Det går ud over en hel politistation, som han massakrerer efter at have leveret sin ikoniske one-liner: ”I’ll be back,” ved stationens skranke.

Filmens bedste chok er, da terminator-robotten træder ud af flammerne fra en eksplosion som et kromskelet med ildrøde øjne. Synet af den stop-motion-animerede robot er stadig rædselsvækkende.

Filmen kan streames på Filmstriben og lejes på Blockbuster.


Blade Runner

Ridley Scotts film var i 1982 et flop både finansielt og hos kritikerne, men i dag regnes kultfilmen for en af de vigtigste science fiction-film overhovedet.

Blade Runner blander dystopisk science fiction med film noir-genren, da politimanden Deckard (Harrison Ford) går på jagt efter fire replikanter, som er løbet løbsk.

Filmens virkelige stjerne er dens fantastiske kulisser, der er mageløst konstrueret. Man bemærker nye detaljer, hver gang man ser filmen.

Replikanterne – ledet af en hvidhåret, karismatisk Rutger Hauer – er alle mindeværdige og ender ironisk nok med at virke mere menneskelige end menneskene selv.

Filmen kan lejes på Viaplay.

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på kunstig intelligens.

© Filmmagasinet Ekko