Nyhed
18. maj 2010 | 15:26

Leigh: Livet er uendeligt fascinerende

”Passioneret og hård,” beskrev en journalist instruktøren Mike Leigh, der bed fra sig under pressemødet i Cannes.
Af Claus Christensen

”Jeg vil ikke svare på nogle af dine spørgsmål, så lad os få en ny på banen. Og du ved godt hvorfor.”

– Nej, det gør jeg faktisk ikke.


”Vi har ikke tid til at diskutere det, men du ved godt hvorfor, og jeg gider ikke svare på dit spørgsmål. Næste spørgsmål, tak!”

Så hårdt og kontant fejede den 67-årige engelske instruktør Mike Leigh det første spørgsmål af banen, da han mødte verdenspressen i Cannes efter premieren på hans nye drama Another Year, der betragtes som en af favoritterne til Guldpalmen.

At affinde sig med livet
Men selvom tonen til tider var hård og aggressiv, var Mike Leighs budskab til tilhørerne optimistisk og livsbekræftende.

”Livet er uendeligt fascinerende. Der er ingen forskel på livet og menneskerne i den almindelige verden og så andre mennesker. Vi er som mennesker fascinerende. Vi er alle på filmholdet motiveret af en naturlig passion for at kigge på livet og hylde, hvad vi er.”

Another Year handler med Leighs ord om, hvordan vi affinder os med livet og os selv.

Filmen følger det lykkelige ældre ægtepar Tom (Jim Broadbent) og Gerri (Ruth Sheen) og deres lettere fordrukne og ensomme venner, Ken (Peter Wight) og Mary (Lesley Manville).

”Filmen har ikke nogle løsninger, men jeg håber, at den efterlader publikum med nogle tanker og følelser om, hvordan vi takler livet. Jeg vil hade, hvis man får det indtryk, at filmen ikke er livsbekræftende, for det synes jeg faktisk den er, ” sagde instruktøren.

Diskussionslysten tysker
Det var en kvindelig tysk journalist ikke enig i. Hun følte, at Leighs skildring af singlekvinden Mary er deprimerende og led.

– Er du ikke for led ved Marys karakter i filmen?

”Jeg vil gerne vide, hvorfor du synes, at jeg er led ved hende. Det er rigtig nok, at hendes liv er noget rod. Men hvorfor synes du, at jeg er led over for hende?”

– Fordi du skildrer hende som en hjælpeløs person!

”Jeg vil snarere sige, at filmen er sympatisk over for hende. Det her er en film, som viser dig livet, sådan som det er. Jeg tillader publikum at reagere på hende, som de har lyst til.”

– Men de eneste, der er glade i filmen, er parret. De andre har det elendigt.

På det tidspunkt kom skuespillerinden Lesley Manville instruktøren til undsætning.

Alle har problemer
”Siger du, at det er dårligt at vise en single, der har det elendigt? Der findes jo også masser af film med ulykkelige, gifte par,” sagde Lesley Manville.

”Det lyder, som om du har et problem med at se på noget, der er positivt og sundt. Antyder du, at vi spilder din tid med at vise dig et lykkeligt, gift par, når du nu hellere vil se alle have det elendigt?” fortsatte Mike Leigh til stor morskab for de fremmødte journalister.

Hvor Woody Allen under pressemødet på You Will Meet a Tall Dark Stranger talte humoristisk om livets mørke sider, talte Mike Leigh således lettere aggressivt om livets lysere sider under sit pressemøde.

Men han holdt fast i, at der ikke findes mennesker uden problemer.

”Folk uden problemer eksisterer ikke, og derfor er alle interessante. Indtil jeg møder disse problemfri mennesker, vil jeg fortsætte med at lave film ud fra min naive forestilling om, at alle mennesker har problemer.”

Magical Mystery Tour
Mike Leigh er kendt for sit dybdegående samarbejde med skuespillerne. Han har skabt sin egen unikke metode.

Gennem måneders improvisationer med skuespillerne udvikler han karaktererne og deres relationer, hvorefter han skriver filmens manuskript.

”Arbejdet med skuespillerne giver os mulighed for at stile efter at give filmen et dokumentaristisk præg. Det giver en integritet og en sandhed,” sagde han.

Skuespilleren Jim Broadbent, der spiller den mandlige hovedrolle i filmen, supplerede:

”Arbejdsprocessen er meget detaljeret, og det arbejde vi lægger i research og opbygningen af karakteren giver dem forhåbenligt en baggrund og et bagland, som er mere interessant, end det ellers ville være.”

”Vi ved aldrig rigtigt, hvor filmen tager os hen. Det er en slags Magical Mystery Tour med Mike i førersædet,” sagde Jim Broadbent, der for femte gang er med i en Leigh-film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko