Nyhed
29. nov. 2010 | 15:32

Leslie Nielsen 1926 — 2010

Den komiske skuespiller, der især er kendt fra Høj pistolføring-filmene, er død af lungebetændelse.
Af Andreas Straarup

I begyndelsen af 1950’erne begyndte canadiske Leslie Nielsen så småt at slå igennem som seriøs skuespiller. Han fik en del roller i tv-shows og havde et udseende, som var med til at gøre ham attraktiv for producenter.

Han fortsatte hovedsageligt ad den seriøse sti de næste 30 år og gjorde sig gældende både i dramaer, westerns og romantiske film. Men undervejs afslørede han også en uforlignelig sans for deadpan-humor, og det er især den, han vil blive husket for.

Mikrofon på toilet

I Højt at flyve fra 1980, som er en parodi på en katastrofefilm, spiller han birollen Dr. Rumack, der er med til at forhindre et flystyrt. Komedien blev en stor finansiel succes, og rollen blev et vendepunkt for Nielsen, der erobrede mange nye fans.

Otte år senere fik han et endnu større gennembrud som politibetjenten Frank Drebin i den første Høj pistolføring-film. I 1991 og 1994 kom yderligere to film i samme serie og her leverede Nielsen nogle af sine helt store komiske højdepunkter

Mindeværdige er især scener som den, hvor Drebin kommer til at tage en mikrofon med ud på toilettet, så en hel sal kan høre med, og den, hvor han forsøger at tørre modermærket af Gorbatjov.

Aktiv på sine gamle dage

I en høj alder oplevede Nielsen også nogen succes via sin medvirken i film som Scary Movie 3 og 4, mens han igen viste en mere seriøs side i teateroptrædener som Darrow.

Men søndag døde Leslie Nielsen 84 år gammel på et hospital i Florida, hvor han var indlagt for lungebetændelse. Han var gift fire gange og fik to døtre. Nielsen-efternavnet stammer fra hans farfar, der var dansk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko