Nyhed
03. feb. 2015 | 14:16

Oscar-film: Leviathan kritiseres i Rusland

Foto | Mikhail Krichman
I Leviathan kæmper den russiske landbefolkning mod fattigdom, alkoholisme og statens jerngreb – temaer, som ikke falder i god jord hos den russiske regering og kirke.

På trods af massiv ros fra udenlandske anmeldere, en Golden Globe-pris og Oscar-nominering er den russiske Leviathan faldet i unåde i hjemlandet.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Selvom Leviathan i starten af året vandt en Golden Globe for bedste udenlandske film og til februar er blandt favoritterne til at vinde en Oscar i samme kategori, har Rusland officielt kritiseret filmen for dens portræt af det russiske samfund.

I den seneste tid har blandt andet The Guardian og New York Times bragt historier om den paradoksale situation: Mens Leviathan har fået begejstrede anmeldelser og en række priser i Vesten, er den omvendt faldet i unåde i Rusland.

Filmen, der er instrueret af Andrei Zvyagintsev, er blevet set som en satire over de russiske magtstrukturer og den ortodokse kirke. Meget sigende har filmens skurk eksempelvis et billede af Vladimir Putin hængende på sit kontor.

Undsiges af kulturminister
Kontroversen startede allerede i maj sidste år, da Leviathan vandt prisen for bedste manuskript i Cannes. Efterfølgende udtalte den russiske kulturminister Vladimir Medinsky, at han ikke brød sig om filmen, og i forbindelse med Golden Globe-triumfen i januar udtalte Medinsky til den russiske avis Izvestia:

”Selvom manuskriptforfatterne fik dem (skuespillerne, red.) til at bande og drikke litervis af vodka, får det dem ikke til at blive rigtige russere. Jeg kunne hverken genkende mig selv, mine kolleger, bekendte eller selv ikke bekendte af bekendte i Leviathans karakterer.”

På trods af ministerens kritik er Leviathan blevet produceret med økonomisk støtte fra det russiske kulturministerium. Medinsky har forklaret, at filmstøtten uddeles uafhængigt af kulturministeren, men han håber samtidig ”at Andrei Zvyagintsev i fremtiden vil bruge statsstøtten til at lave film uden eksistentielt forfald og mørke”.

Religiøs hån
På linje med Vladimir Medinksy har den russisk-ortodokse kirke ligeledes udtrykt kras kritik af filmen. Kirill Frolov, der er tilknyttet den ortodokse kirke, skriver på sin Facebook-side:

Leviathan er en modbydelig hån mod den russiske kirke og stat. Leviathan er ond, og der er ikke plads til ondskab i film.”

Leviathan har først egentlig russisk premiere i løbet af februar, men blev sidste år vist i udvalgte biografer i Skt. Petersborg for at køre filmen i stilling til en Oscar-nominering.

Når Zvyagintsevs film får regulær premiere, er det i en censureret udgave. En ny russisk filmlov forbyder bandeord i film, som derfor er blevet redigeret ud af Leviathan, skriver The Guardian.

I dagene efter Golden Globe-sejren blev Leviathan ifølge filmens producer downloadet illegalt 30.000 gange, og tallet er efterfølgende steget. En forklaring kan ifølge producenten være, at russerne vil se den ucensurerede udgave af filmen.

Både rost og ignoreret
Selvom Leviathan er den første russiske film, der har vundet en Golden Globe siden 1969, er nyheden nærmest blevet ignoreret af Ruslands statslige tv-station. I mange af de Kreml-venlige medier er Leviathans succes ligeledes blevet forbigået.

Instruktøren Zvyagintsev udtalte i et interview med den uafhængige tv-station TV Rain, at han ikke har modtaget nogen officielle lykønskninger fra Rusland, som det ellers er kutyme, når russere opnår hæder i udlandet.

Zvyagintsev kan dog trøste sig med, at hans film generelt har fået positive anmeldelser fra det uafhængige russiske anmelderkorps.

”Jeg synes ikke, Leviathan er et mesterværk, men det er en meget vigtig film for Rusland,” udtalte formanden for de russiske anmeldere Daniel Dondurei tidligere i et interview og fortsætter: ”Hvis man troede, livet i Rusland var forfærdeligt, før man så filmen, er det i virkeligheden tre gange værre, end man kan forestille sig.”

Leviathan havde dansk premiere 8. februar og blev modtaget flot af de danske anmeldere. ”Få nulevende instruktører kan få temperamenter til at slå troværdige gnister som Andrei Zvyagintsev. Leviathan er instruktørens fjerde pragtfilm i lige så mange forsøg,” skriver Rasmus Brendstrup i sin femstjernede anmeldelse for Ekko.

Trailer: Leviathan

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko