Nyhed
23. juni 2011 | 20:49

Lighed for satireloven

Frygten for at blive stemplet som antisemit ødelægger den sunde debat, mener kronikør, som forsvarer Lars von Triers ret til at håne, spotte og latterliggøre.
Af Helene Withington

Er danskernes ytringsfrihed kun rettet mod bestemte etniske og religiøse grupper? Er jøderne ikke omfattet?

Sådan spørger psykolog J. H. Carlos i en kronik, som vi bringer på Ekkos hjemmeside.

Kronikken er foranlediget af Lars von Trier, der fik ørerne i maskinen, da han på Cannes-festivalen i maj udtalte sig karikerende om jøder. J. H. Carlos sympatiserer ikke med Triers udtalelser, men sammenligner dem med Jyllands-Postens karikaturtegninger af muslimernes profet og kræver lighed for satireloven.

”Triers udtalelser kunne sagtens fremstilles i otte-ti karikaturtegninger, og det ville have været udtryk for Triers ret til ytringsfrihed. Præcis som i tegneren Kurt Westergaards og kulturredaktør Flemming Roses tilfælde,” skriver kronikøren.

Han mener, at frygten for at blive stemplet som antisemit skader ytringsfriheden. Han fremhæver en debat 14. april i Deadline, hvor DR2-chefen Arne Notkin og Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, skulle diskutere dokumentarfilmen Defamation, der hævder, at omfanget af antisemitisme er overdrevet i dag.

Under debatten gik Notkin til angreb på Ekkos chefredaktør og sagde, at han følte sig mistænkeliggjort, fordi han er jøde.

”Pseudo-antisemitismen, det vil sige den selvskabte antisemitisme (”Du mistænkeliggør mig, fordi jeg er jøde”), manipulerer den offentlige mening og spreder skræk og rædsel blandt almindelige mennesker.”

”Den mindste lille ting, der går imod jødernes interesser, fremkalder et ramaskrig, der straks kræver et forbud på grund af antisemitisme,” mener J. H. Carlos, der er født i Mexcio, men kom til Danmark i 70’erne efter et års ophold i en kibbutz i Israel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko