Nyhed
31. mar. 2005 | 11:31

Lukas Moodysson på NatFilm

Italiensk-franske Valeria Bruni-Tedeschi er årets cover-stjerne på NatFilm Festivalen, der går tæt på Sydafrika, Heimat-film, en dansk kultinstruktør ved navn Poul Nyrup og grænsebryderen Lukas Moodysson.

Af Annemarie Hørsman

NatFilm 2005 blænder op fra 1. april i København og Århus — og fra 13. april i Odense og Aalborg — med et program, der rummer mere end 140 film fordelt på omkring 20 serier.
 
Valeria Bruni-Tedeschi pryder forsiden af årets festival-avis. Den italienske skuespiller arbejder primært i Frankrig og er endnu ret ukendt i Danmark, men hun har bevist sit talent med priser ved en række europæiske festivaler. NatFilm præsenterer hende med syv film, hvoraf François Ozons 5x2 åbner festivalen.
 
Det er også værd at holde øje med en serie fra Sydafrika, der siden apartheidstyrets fald har udviklet en særegen og varieret filmproduktion. NatFilm viser et fyldigt program med både nye film og uomgængelige klassikere — blandt sidstnævnte det dokumentariske melodrama Come Back, Africa (1959) om datidens smertelige livsvilkår i et racedelt samfund.
 
Og så er der ægte kultstemning i en serie med film af Poul Nyrup. Ikke den tidligere statsminister, men instruktøren af samme navn, som under dække af moralsk indignation skabte tre lumre spillefilm om den københavnske underverden i 60'erne. Kult og kitsch serveres også i serien om tyske hjemstavnsfilm fra 50'erne, der er nært beslægtede med vores egen Morten Korch-fortællinger med ædle idealer og naturromantik — men ud over den rent museale interesse er filmene regulært gode film i deres helt egen ret, skriver arrangørerne.
 
Endelig er et godt bud på en rystende filmoplevelse uden tvivl Lukas Moodyssons Et hul i mit hjerte (2004), der beskrives som en slemt dystopisk skildring af moral og menneskelighed i forfald. Ikke en film for sarte sjæle: filmen blev ved premieren sammenlignet med Lynch' Eraserhead og surrealisten Buñuels tidlige værker. Et hul i mit hjerte indgår i serien "Ny nordisk film", og Moodysson præsenterer selv filmen ved den første visning i Cinemateket 6. april kl. 19.15. Bagefter bliver der mulighed for at diskutere filmen med instruktøren.
 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko