Nyhed
22. aug. 2014 | 14:43

Maltin’s Movie Guide 2015 bliver den sidste

Foto | Signet
Skægget er blevet mere gråt med årene, men det visuelle koncept for den amerikanske anmelderbibel har været det samme: en storsmilende Leonard Maltin.

Efter 45 år stopper amerikanske Leonard Maltin med at udgive sin filmguide. Generation Z har ikke brug for ham.

Af Morten Scriver Andersen

Papirdøden har krævet endnu et offer.

Små 16.000 koncentrerede filmanmeldelser blev det til, før den anerkendte amerikanske filmkritiker Leonard Maltin måtte dreje nøglen om for sit livsværk: Maltin’s Movie Guide.

Den årlige paperback indeholder superkorte anmeldelser af film, der vurderes på en skala fra ”BOMB” til fire stjerner.

Beslutningen er taget som konsekvens af de nye generationer, der har fået internet og mobil-applikationer ind med modermælken. Tiden er ganske enkelt løbet fra Maltin og hans stab.

”En hel generation er opdraget til at hente al deres information online fra deres mobiltelefoner eller computere,” siger Leonard Maltin til Deadline Hollywood. ”De er ikke oplagte købere af en fysisk opslagsbog, så vores oplag har været stærkt dalende de seneste år.”

Ingen online-version
Det er frit tilgængelige internetsider som IMDb, Rotten Tomatoes og Meta Critics, der har gjort livet surt for Maltin og hans guide. Men der er intet, der tyder på, at Maltin tager kampen op i cyperspace.

”Vi har ikke været i stand til at finde en effektiv måde at gøre det rentabelt på internettet. En mobilapp har vi også droppet,” siger Leonard Maltin.

Men det er ikke kun af økonomiske årsager, at den erfarne filmkritiker stopper sit eventyr.

”Det andet svar er, at disse små anmeldelser er skabt til at være i en papirbog. De var designet til det medium, til det format, og det er ikke meningen, at vi skal slå dem op samme dag, som filmene har premiere. Internettet har en anderledes logik og et andet regelsæt. Vi kunne muligvis tilpasse os, men at udgive bogen online ville ikke være klogt,” forklarer han.

En hel generations godnatlæsning
Leonard Maltin lavede sin første udgave af Movie Guide som bare syttenårig high-school studerende.

I 1968 blev han sat i kontakt med en redaktør på Signet Books af sin daværende underviser, der var dybt imponeret over den unge elevs selvpublicerede fanmagasin Film Fan Monthly.

Siden er det blevet til utallige udgivelser af den mere og mere omfattende filmguide, der efter mange års sporadisk udgivelse udkom årligt fra 1986.

I løbet af de 45 år Movie Guide har eksisteret, har Maltin opbygget sig en massiv skare af loyale læsere verden over, der har haft bogen liggende på natbordet år efter år.

Ud af de i alt 16.000 anmeldelser peger Maltin på en kæk nedsabling af den sjette Politiskolen 6 – Vælter byen fra 1989 som hans egen favorit, der i sin tid modtog en ”BOMB” i guiden. Om den skrev han:

”Denne film er kun – jeg gentager kun – for dem, der mente at Politiskolen 5 blev berøvet under Oscar-uddelingen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko