Nekrolog
12. jan. 2021 | 12:45

James Bond-instruktør er død

Foto | Anders Krusberg
Michael Apted vandt i 2013 en Peabody-pris for sin dokumentarserie Up, der gennem nedslag hvert syvende år fulgte en gruppe mennesker i næsten et helt liv.

Michael Apted instruerede film i Bond- og Narnia-serierne, men den britiske filmskabers største bidrag til filmkunsten var hans dokumentarserie om et helt menneskeliv.

Af Nicki Bruun

Michael Apted stod i sin lange karriere bag store blockbustere som James Bond-filmen The World Is Not Enough fra 1999 og Narnia: Morgenvandrerens rejse fra 2010.

Men den britiske instruktørs største bidrag til filmkunsten må siges at være hans dokumentarserie Up. Over 55 år fra 1964 til 2019 fulgte Michael Apted en række mennesker, hvis liv han hvert syvende år gav publikum et indblik i.

Serien er et livsværk, der herhjemme har inspireret TV 2-serien Årgang 0. I sidste uge døde Apted i en alder af 79 år i sit hjem i Los Angeles, skriver internationale medier.

Og mens instruktøren sjældent overskyggede sine film, var han særdeles afholdt i filmbranchen. Michael Apted var fra 2003 til 2009 direktør for fagforeningen Directors Guild of America, hvor han var afholdt og kendt som en dygtig forhandler.

”Hans arv vil for evigt være vævet ind i filmhistorien og vores sammenslutning,” udtaler den nuværende leder for Directors Guild of America, Thomas Schlamme.

”Michael var frygtløs og visionær som instruktør og uden sammenligning som leder for fagforeningen. Han så udviklingen før alle andre, og vi nød alle godt af hans visdom og evige dedikation.”

Stærke kvindelige hovedroller
Michael Apted startede karrieren i 1960’erne som researcher på produktionsselskabet Granada Television i Manchester.

Her kom han hurtigt i gang med arbejdet på Up-serien, og siden begyndte han at instruere afsnit af tv-serier som verdens længst kørende soap-serie Coronation Street.

I 70’erne og 80’erne lavede Apted film som det musikalske drama Stardust fra 1974, den romantiske komedie Langt nede, højt oppe fra 1981 og krimidramaet Mord i Gorky Park fra 1983.

Han formåede at få Oscar-værdige præstationer ud af særligt sine kvindelige skuespillere.

Sigourney Weaver og Jodie Foster blev nomineret til den eftertragtede pris for henholdsvis Gorillaer i disen fra 1988 og Nell fra 1994. Sissy Spacek vandt en Oscar for sin rolle som den autentiske country-dronning Loretta Lynn i det biografiske drama Coal Miner’s Daughter fra 1980.

De senere år af sit liv vendte Michael Apted tilbage til tv-mediet, hvor han startede. Han instruerede en række afsnit af tv-serier som Rome for HBO, Masters of Sex og Ray Donavan for Showtime og et enkelt afsnit af Netflix-serien Bloodline.

Michael Apted efterlader sig konen Paige Simpson og tre børn fra andre ægteskaber og forhold.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko