Nekrolog
29. aug. 2017 | 13:04

Manden bag Motorsavsmassakren er død

Foto | Daniel Pearl
Med den morderiske Leatherface fra Motorsavsmassakren satte Tobe Hooper et skræmmende ansigt på 1970’ernes amerikanske vrede og splid.

Den legendariske gyserinstruktør Tobe Hooper, der gav os drabelige Leatherface og Poltergeist, er afgået ved døden i en alder af 74 år.

Af David Madsen

Gyserinstruktøren Tobe Hooper døde i lørdags i en alder af 74 år. Den præcise dødsårsag er stadig ukendt, men Variety skriver, at der er tale om en naturlig død.

Hooper fik for evigt sit navn kanoniseret i gysergenren, da han i 1974 skrev og instruerede den skelsættende Motorsavsmassakren, eller The Texas Chain Saw Massacre, som originaltitlen er.

Filmen følger fem unge venner, der på en ferie i Texas har et dødeligt møde med en familie af morbide kannibaler og gravrøvere.

Dens konflikt mellem gruppen af unge hippier og kannibalfamilien, der tidligere erhvervede sig som slagtere, rammer kernekonflikten i et amerikansk samfund, som i starten af 70’erne var under opløsning. USA var præget af økonomisk usikkerhed, sammenstød mellem politi og borgerretsforkæmpere og en tabt Vietnam-krig.

Ved at tage fat i den vrede og splid, var filmen med til at starte en ny æra af realistiske, intense gyserfilm sammen med William Friedkins Eksorcisten, John Carpenters Maskernes nat, Wes Cravens The Hills Have Eyes og Steven Spielbergs Dødens gab.

Filmene viste, at gysere kunne indfange den amerikanske befolknings angst på film bedre end nogen anden genre.

Effekttunge spøgelser
Kommercielt var Motorsavsmassakren da også en gigantisk succes med en indtjening på næsten 200 millioner kroner alene i USA mod et budget på knap to millioner kroner.

Selv om filmen kom til at definere resten af Tobe Hoopers karriere, er det ikke den eneste film, han er kendt for.

Blandt andet instruerede han i 1982 Poltergeist. Det er dog debatteret, hvor meget kontrol filmens producent og manuskriptforfatter, Steven Spielberg, havde over produktionen.

Men den effekttunge spøgelsesfilm er stadig elsket af mange og dens indflydelse kan blandt andet mærkes i hitserien Stranger Things. Og når skeletter dukker op fra familien Freelings nygravede pool i Poltergeist, er det svært ikke at få øje på Hoopers morbide sensibilitet.

Apokalyptisk stemning
Resten af Tobe Hoopers film opnåede ikke samme universelle hyldest.

Gyserne Rædselshuset fra 1981 og Motorsavsmassakren 2 fra 1986 samt hans Stephen King-adaption Salem’s Lot fra 1979, kan dog med rette fremhæves, da de langt hen ad vejen rammer den samme apokalyptiske stemning som den originale Motorsavsmassakren.

De sidste mange år har vi ikke hørt meget fra Hooper. Hans sidste gyserfilm, Djinn, udkom i 2013 og var en kommerciel og kritisk fiasko. I juni kunne flere amerikanske medier rapportere, at Hooper retsforfulgte sin 36-årige ekskæreste, Rebecca Hodges, for at have angrebet og slået ham ned.

Han er den seneste af en række gyserikoner, der er afgået ved døden efter George A. Romero døde i juli og Wes Craven døde i 2015.

Et tredje reboot af hans mesterværk, Motorsavsmassakren, er undervejs med titlen Leatherface, instrueret af den franske duo Alexandre Bustillo og Julien Maury.

Trailer: Motorsavsmassakren

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko