Dvd-anmeldelse
01. juni 2015 | 13:57 - Opdateret 04. juni 2015 | 12:03

The Texas Chain Saw Massacre

Foto | Daniel Pearl
Mødet med Leatherface og hans familie bliver et skæbnesvangert bekendtskab for heltinden (Marilyn Burns), hvis skrækslagne øjne beskrives af vores anmelder som ”opspilede detonationer af fysisk frygt”.

Gyserklassikeren minder alle om, hvorfor den var totalforbudt i England i 25 år med restaureret jubilæumsudgave, som er spækket med ekstramateriale.

Af Nicolas Barbano

Det er kun seks år siden, Second Sight udgav Motorsavsmassakren på Blu-ray med undertitlen The Seriously Ultimate Edition. Men sidste år udsendte de en 40th Anniversary Restoration baseret på marginalt bedre 16mm-originalmateriale.

Den er også udkommet herhjemme i en næsten identisk udgave fra Another World Entertainment, der gentager stort set det samme ekstramateriale, plus en reportage fra filmens svenske repremiere.

Trods et simpelt plot om fem teenagere, der under et roadtrip støder på fire psykopater i et afsides hus, kan man vanskeligt blive træt af filmen, som gør alle fordomme om små, billige horrorfilm til skamme.

Psykopaterne, med den motorsavssvingende Leatherface, er en familie af arbejdsløse slagteriarbejdere, et galgenhumoristisk vrangbillede på traditionelle amerikanske familieværdier og hensynsløs kapitalisme.

Inspirationen er i top hele vejen fra den surrealistiske åbning med sol-eksplosioner og opgravede lig til kannibalernes grotesk-absurde familiemiddag, hvor heltindens øjne udfylder hele billedfeltet som opspilede detonationer af fysisk frygt.

Med bistand fra fotograf og skuespillere oppisker Tobe Hooper i nævnte sekvens en filmisk fornemmelse af panik og galskab, der burde have udløst prisuddelinger på højeste niveau.

Filmens værste chok kommer dog allerede, da vi halvvejs inde introduceres for det forfærdelige monster bag skydedøren og hives ind i et blodbestænkt inferno af ligstank, kødkroge og brølende, flænsende savtakker. Der er en grund til, at filmen i England var totalforbudt i 25 år.

Trailer: The Texas Chain Saw Massacre

Kommentarer

Titel:
The Texas Chain Saw Massacre – 40th Anniversary Restoration

Land:
USA

År:
2014

Instruktør:
Tobe Hooper

Manuskript:
Tobe Hooper, Kim Henkel

Medvirkende:
Marilyn Burns, Allen Danzinger, Paul A. Partain, William Vail, Edwin Neal, Gunnar Hansen

Spilletid:
83 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år.

Ekstramateriale:
Kommentarspor, dokumentarer og interviews, 47 minutters fraklip, trailers og radiospots, billedgalleri

Udgivelse:
Region 2,  Another World

© Filmmagasinet Ekko