Nyhed
26. sep. 2014 | 15:16

Cph:Dox: Manden der reddede verden

Foto | David Høgsholt
Han ligner måske umiddelbart en helt, som man kender dem fra film. Men faktisk kan vi takke Stanislav Petrov for, at verden ikke gik under i et atom-ragnarok i 1983.

Cph:Dox viser i år en film om en sovjetisk oberstløjtnant, der for præcis 31 år siden afværgede Tredje Verdenskrig. ”Jeg troede, det var løgn,” siger instruktør Peter Anthony til Ekko.

Af Jeppe Mørch

The Man Who Saved the World. Det lyder næsten som titlen på en James Bond-film.

Men selvom den danske instruktør Peter Anthonys film har det ultimative storpolitiske optrin som omdrejningspunkt, er helten i fortællingen ikke nogen dameglad agent i skræddersyet jakkesæt.

”Jeg er ikke nogen helt. Jeg var bare på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt,” pointerer den tidligere oberstløjtnant Stanislav Petrov, der i dag for 31 år siden sørgede for, at en tredje verdenskrig ikke brød ud.

Nu er han hovedperson i Peter Anthonys nye film, som får premiere på dette års udgave af Cph:Dox til november.

En hybridfilm
Stanislav Petrov arbejdede under Den Kolde Krig i en bunker lidt uden for Moskva. Her skulle han og et hold af specialister monitorere radarer for at sikre sig, at USA ikke sendte atommissiler af sted mod Sovjetunionen.

En dag så han pludselig fem missiler dukke op på radaren. Og så måtte han handle hurtigt. Kunne han stole på systemet, når det fortalte ham, at Sovjetunionen var under et altødelæggende angreb? Eller var der sket en fejl i den højteknologiske bunker?

Stanislav Petrov valgte at følge sin intuition og undlod at sende missiler mod USA.

The Man Who Saved the World blander rekonstruktioner af den panikramte bunker med scener af nutidens Stanislav Petrov, der er ved at gå i hundene i en lille lejlighed fyldt af tomme sprutflasker.

”Det er jo lidt af en hybridfilm, vi har fået lavet,” fortæller Peter Anthony over telefonen.

”Filmen er blevet udtaget som almindelig spillefilm til Woodstock Film Festival, og nu bliver den så også vist på Cph:Dox, som jo er en dokumentarfilmfestival. Den er nok lidt svær at kategorisere, men det synes jeg ikke er noget problem. Jeg er i hvert fald ikke selv interesseret i at skulle putte den i en kasse.”

Systemet kan ikke fejle
Optrinnet 26. september 1983 var en lige så vigtig begivenhed under Den Kolde Krig som Cubakrisen – det kunne rent faktisk have udløst en altødelæggende verdenskrig udkæmpet med atomvåben.

Alligevel er historien ikke for alvor kendt i den bredere offentlighed.

”Jeg læste en artikel om det, og jeg kan huske, jeg tænkte: ’Det her er simpelthen løgn! Det må jeg undersøge nærmere.’ Men det viste sig, at det var svært at få ret mange oplysninger om episoden. For Sovjetunionen havde jo et mantra om, at systemet ikke kunne fejle. Så de var bestemt ikke stolte af episoden,” siger Peter Anthony

For at få lov til at filme i Rusland måtte Peter Anthony og hans hold i begyndelsen udgive sig for at være et reklamebureau.

Syv års vedholdenhed
Da først filmholdet fik kontakt til Stanislav Petrov, viste der sig et nyt problem. Stanislav virkede langt fra som en mand, der for nogle årtier siden havde reddet alt liv på Jorden. Han var ensom, og slet ikke opmærksom på sin egen heltestatus.

”Han havde det bestemt ikke godt, da vi mødte ham første gang. Og så var han samtidig sådan en russisk mand, der ikke ønskede at vise følelser.”

The Man Who Saved the World følger Stanislav Petrov på en rejse til USA, hvor han skal tale i FN-bygningen i New York. Og skuespillere som Robert De Niro, Matt Damon og Kevin Costner står i kø for at trykke ham i hånden.

På sin rejse rundt i USA fortæller Stanislav om frygten for, at ingen har lært noget af Den Kolde Krigs våbenkapløb. For ham er det vigtigt, at man glemmer fortidens stridigheder og kommer videre.

”Det har taget over syv år at lave filmen. Og heldigvis åbnede Stanislav mere op, efterhånden som tiden gik. Desuden var det også, som om han tog sig mere sammen, hver gang vi vendte kameraet mod ham. Det betalte sig virkelig at være vedholdende,” fortæller Peter Anthony.

Yderligere information om The Man Who Saved the World kan findes på Cph:Dox’ hjemmeside. Her kan man også købe billetter.

Kommentarer

Peter Anthony

Født i 1971 i København.

Er oprindeligt uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole.

Har desuden gået på den franske kunstskole École nationale supérieure des Beaux-Arts i Paris fra 1995-1996.

Blev optaget på Super16 i 2002. Gik på samme årgang som Morten Hartz Kaplers og Jonas Alexander Arnby.

The Man Who Saved the World er støttet af Det Danske Filminstitut, Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond og MEDIA. Den er solgt til biografdistribution i England og Italien.

Udover Cph:Dox er filmen også udtaget til HotDocs i Toronto, Woodstock Film Festival og Starz Denver Film Festival.

© Filmmagasinet Ekko