Nekrolog
30. nov. 2020 | 19:11

Manden inde i Darth Vader er død

Foto | Lucasfilm
Med sin imponerende fysik blev David Prowse valgt som den rette til at give skurken Darth Vader en skræmmende fremtoning i Star Wars-filmene.

Skuespilleren og bodybuilderen David Prowse har lagt krop til superhelte, mytologiske væsener og verdens mest kendte skurk.

Af Marcus Uhre

Han var manden inde bag Darth Vaders sorte klæder i den originale Star Wars-trilogi.

Nu er skuespilleren og bodybuilderen David Prowse gået bort i en alder af 85 år, oplyser hans agentbureau Bowington Management.

Med sine næsten to meter og veltrænede muskler blev han valgt som den perfekte person til at spille Darth Vader, der med sit sorte rumdragt personificerer ondskaben i stjernekrigs-universet.

Han så frem til at opleve sig selv på det store lærred i Hollywood, men ved gallapremieren på Stjernekrigen i 1977 fik han sig en overraskelse.

Bodybuilderens vest-engelske arbejderdialekt var nemlig erstattet med en mørkere og blødere stemme, som tilhørte James Earl Jones.

Håbet brister
David Prowse fortsatte alligevel samarbejdet med instruktør George Lucas i de efterfølgende to film. Han blev lovet, at både hans ansigt og stemme skulle bruges i tredje del.

Men i Jedi-ridderen vender tilbage, hvor skurken på sit dødsleje angrer sine onde handlinger, bliver rollen spillet af Sebastian Shaw.

Bodybuilderens dårlige forhold til George Lucas og selskabet Lucasfilm resulterede i, at han i Star Wars-miljøet blev udelukket fra officielle begivenheder som fan-konventioner og lignende.

Supermans træner
Det skulle hverken blive første eller sidste gang, at skuespilleren følte sig taget ved næsen.

En af hans mest stolte roller er fra en større public service-reklamekampagne, der kørte på BBC fra 1975 til 1990.

Her spiller David Prowse superhelten Green Cross Code Man, som hjælper børn med at orientere sig i trafikken. Helten kunne både teleportere og gøre brug af gadgets, men også denne gang blev hans tykke dialekt dubbet.

Efter en audition til titelrollen i Superman fra 1978 fik David Prowse et opkald om, at skuespilleren var fundet til rollen.

Men det var Christopher Reeves, som valget var faldet på, og selskabet ville i stedet hyre Prowse som personlig træner for skuespilleren, der skulle opbygge en større muskelmasse.

Udfordrede Kubrick
Når David Prowse endelig blev brugt, var det ofte i mindre roller, der udnyttede hans fysik.

Han spiller Frankensteins monster i James Bond-parodien Casino Royalefra 1967 og muskuløs minotaur i den britiske sci-fi-serie Doctor Who.

Bedst kendt er han nok for sin lille rolle i Stanley Kubricks mesterværk A Clockwork Orange fra 1971.

Mod slutningen af filmen spiller han Julian, der kun iført speedos agerer en veltrænet bodyguard for den snobbede forfatter Frank Alexander, som Malcolm McDowells hovedperson tidligere har overfaldet.

Han skulle bære den forslåede og udmattede McDowell ned ad trappen – noget af en udfordring, når man tænker på, at Kubrick var kendt for at tage scener om igen og igen.

Det bemærkede skuespilleren sarkastisk. Hele filmholdet holdt vejret, men Kubrick kunne godt se komikken, og han nøjedes ifølge Prowse med at gennemspille scenen seks gange.

David Prowse efterlader sig konen Norma Scammell og tre voksne børn.

Video: David Prowses stemme som Darth Vader

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko