Nyhed
02. jan. 2018 | 14:16

Star Wars vinder krigen i biografen

Foto | John Wilson
En aldrende og træt Luke Skywalker (Mark Hamill) kæmper mod overmagten i Star Wars: The Last Jedi, men i virkeligheden tæver Disneys rumopera-franchise alle andre.

Star Wars: The Last Jedi blev den suverænt mest sete film i danske biografer i 2017, selv om den kun nåede at køre i lidt over to uger.

Af Nicki Bruun

Disneys Star Wars-franchise fortsætter sin himmelfart mod galaksedominans.

Seneste film i den nye trilogi, Star Wars: The Last Jedi, solgte på sine lidt over to uger i danske biografer i 2017 hele 478.249 billetter. Den er dermed årets suverænt mest populære i biografen, selv om den først fik premiere 13. december.

Dermed afspejler det danske biografmarked resten af verden i 2017, hvor det også internationalt var den nye Star Wars-film, der dominerede.

Filmen har ifølge indtjeningsmediet BoxOfficeMojo per 1. januar 2018 solgt billetter på verdensplan for intet mindre end omtrent én milliard dollars, eller hvad der svarer til 6,5 milliarder kroner.

Det er næsten præcis det samme, som Rogue One: A Star Wars Story indtjente i hele sin biografperiode og halvdelen af, hvad Star Wars: The Force Awakens tjente. Men The Last Jedi kommer givetvis også til at tjene en hel del flere penge.

Disney dominerer
Det er Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark, som har udsendt en pressemeddelelse med listen over de ti bedst sælgende film i 2017.

Også andenpladsen er den samme, som har indtjent næstmest på verdensplan: Skønheden og udyret.

Den fik solide, men ikke helt så fremragende anmeldelser af kritikerne som Star Wars: The Last Jedi. Ikke desto mindre solgte Disney-genindspilningen 397.667 billetter i danske biografer.

På tredje- og fjerdepladsen kommer Grusomme mig 3 og Fifty Shades – I mørket fra distributøren Universal, der også er repræsenteret med Fast and Furious 8, som er nummer otte på listen.

Mens Disney dominerer, har Warner Bros. problemer på det danske marked, hvor det kun er Christopher Nolans krigsdrama Dunkirk, der sniger sig i top ti. Den ligger nummer syv med 303.625 solgte billetter.

Publikum mod anmeldere
De resterende fire film, som er blevet set af flest danskere i biografen i 2017, udgøres af to danske og to animationsfilm.

Alle for tre og Ole Bornedals Dræberne fra Nibe blev hakket ned af anmelderne – ikke mindst Ekkos – men publikum var ud fra billetsalget at dømme mere positive.

Alle for tre solgte 325.015 billetter og får dermed femtepladsen, mens Dræberne fra Nibe lige kommer ind som nummer ti med 255.587.

Endelig er endnu en Disney-film, Vaiana, at finde på sjettepladsen, mens Boss Baby ligger nummer ni.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko