Nekrolog
17. juli 2017 | 11:13 - Opdateret 17. juli 2017 | 11:33

Martin Landau er død

Foto | Sven Nykvist
Martin Landau fik et comeback med sin rolle som øjenlægen Judah Rosenthal i Woody Allens sorthumoristiske Små og store synder.

Den Oscar-vindende skuespiller brillerer i Woody Allen-film og som Bela Lugosi, men fik sit populære gennembrud i tv-serien Mission: Impossible.

Af Nicki Bruun

Martin Landau, der vandt en Oscar for sin birolle som Dracula-skuespilleren Bela Lugosi i Tim Burtons Ed Wood, er gået bort i en alder af 89 år.

Skuespilleren døde i lørdags, mens han var indlagt på hospitalet UCLA i Los Angeles, siger Landaus talsperson ifølge amerikanske medier.

Martin Landau blev Oscar-nomineret for bedste birolle to gange inden sin sejr i 1995, nemlig i 1989 og 1990, hvor han var nomineret for henholdsvis Francis Ford Coppolas Tucker – en mand og hans drøm og Woody Allens Små og store synder.

Men Landau blev især kendt som en dygtig karakterskuespiller allerede i 1959, hvor han spiller håndlangeren Leonard i Alfred Hitchcocks North by the Northwest. Landau har fortalt, at han betragtede Leonard som homoseksuel og spillede ham ud fra den fortolkning.

Siden havde han i løbet af 60’erne en række mindre roller i film samt gæsteoptrædener på tv. I 1966 fik han en af hovedrollerne i tv-serien Mission: Impossible, som han blev Emmy-nomineret for og indbragte ham en Golden Globe.

Går på Actors Studio
Martin Landau blev født i 1928 i Brookyn, New York. I en alder af sytten fik han arbejde som tegneserieforfatter, men valgte at satse på skuespillet og blev optaget på den hæderkronede skole Actors Studio.

Dér blev han undervist af folk som instruktøren Elia Kazan og faren til method acting, Lee Strasberg. Senere i karrieren blev Landau selv lærer på Actors Studio.

Selv om han havde små 200 roller i løbet af karrieren, var 70’erne og 80’erne ikke voldsomt travle år. Mange vil dog nok huske Martin Landaus rolle i tv-serien Månebase Alpha, der gik i to sæsoner fra 1975 til 1977. Den følger en gruppe på mission i rummet og ligger i forlængelse af Star Trek, som Landau faktisk først var udset til at medvirke i.

Han takkede imidlertid nej dengang og valgte i stedet Mission: Impossible. I Månebase Alpha spiller han over for Barbara Bain, som han var gift med fra 1957 til 1993.

Woody Allens favorit
Men det var med de jødiske roller for Coppola og især Woody Allen, at jødiske Martin Landau i slutningen af 80’erne fik et stort comeback.

Rollen som øjenlægen Judah Rosenthal i Små og store synder kan ikke bifaldes nok. Judah får arrangeret mordet på elskerinden, der truer med at afsløre deres forhold. Han slipper godt fra ugerningen, men plages af skyld og vender sig mod sin Gud.

Filmen regnes for et af Woody Allens hovedværker, og Allen har udtalt, at ingen skuespiller har ramt hans replikker bedre end Martin Landau.

Han fortsatte karrieren med en række roller i film og serier, der dog aldrig nåede samme høje niveau, som han havde været på tidligere. Det ændrer dog ikke på, at Martin Landau må betragtes som en af Hollywoods store skuespillere.

Martin Landau som Bela Lugosi

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko