Nyhed
07. jan. 2015 | 17:13

Michael Noer indtager Göteborg

Foto | Christian Geisnæs
Ghita Nørby følger sin pragtpræstation i Stille hjerte op med endnu en stor hovedrolle i Michael Noers Nøgle hus spejl, der får dansk biografpremiere senere i år.

Seksten danske titler er udtaget til filmfestivalen i Göteborg, hvor Michael Noers Nøgle hus spejl er åbningsfilm og deltager i hovedkonkurrencen.

Af Freya Bjørnlund

Så er programmet for Göteborg International Film Festival lagt fast, og i Sverige har man taget godt imod de danske film i år.

Michael Noers tredje spillefilm, Nøgle hus spejl, bliver årets åbningsfilm på festivalen, der løber fra 23. januar til 2. februar. Den har Ghita Nørby i hovedrollen som en gift kvinde, der møder ny kærlighed på et plejehjem.

Nøgle, hus, spejl deltager også i hovedkonkurrencen Dragon Award Best Nordic Film, ligesom Noers første to film gjorde det. Med R vandt han hovedprisen og kritikerprisen FIPRESCI i 2010, og med Nordvest vandt han kritikerprisen i 2013.

I år skal han kæmpe mod dansk-franske Samanou Acheche Sahlstrøm, der også deltager i hovedkonkurrencen med sin debutspillefilm I dine hænder. Det er en historie om en dødssyg mand og hans sygeplejerske, der tager til Schweiz for at gennemføre et assisteret selvmord.

Dansk dokumentar-favorit
Samanou Acheche Sahlstrøm imponerede med sin romantiske afgangsfilm fra Filmskolen, Les amours perdues, der vandt prisen for bedste scenografi ved Ekko Shortlist Awards. Hans første spillefilm har været længe undervejs.

Det vides ikke, om de to danske film har været i spil til den prestigefulde Berlinale, der løber fra 5.-15-februar. Men den svenske festivalpremiere må formodes at udelukke, at de dukker op på programmet til Berlin-festivalen.

I Göteborg er danskerne også repræsenteret i kampen om prisen for bedste dokumentar. Her er Camilla Nielssons Democrats og Frida og Lasse Barkfors Pervert Park oppe imod Joshua Oppenheimers The Look of Silence, der efter sin sejr i Venedig og under Cph:Dox må betegnes som en favorit.

Danske Jeppe Røndes Bridgend er desuden udtaget til prisen for bedste debutfilm.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko