Nyhed
03. dec. 2020 | 18:01

Millionstøtte til fortsættelse af Hvidstengruppen

Foto | Lars Høgsted
Fiil-familiens døtre Tulle (Marie Bach Hansen, tv.) og Gerda (Laura Winther Møller) oplever rædsler i Hvidstengruppen fra 2012, men i fortsættelsen kommer de på endnu større prøvelser.

”Jeg tror, at den næste bliver større end den første,” siger Regner Grasten om efterfølger, der har fået tretten millioner af Filminstituttet og gør klar til at gå i optagelse.

Af Nicki Bruun

For små to år siden afslørede producenten Regner Grasten for Filmmagasinet Ekko sine planer om at lave en fortsættelse af Hvidstengruppen.

Filmen om en dansk familie af modstandsfolk under Anden Verdenskrig solgte i 2012 over 750.000 billetter i biografen, mens der i årene efter har været tre millioner seere, når filmen over flere omgange er blevet vist på tv.

Siden har arbejdet med at forløse projektet fortsat, og nu er efterfølgeren klar til at gå i optagelse.

Hvidstengruppen: De efterladte har fået tretten millioner kroner i produktionsstøtte på markedsordningen hos Det Danske Filminstitut. Dermed er budgettet på små 40 millioner kroner, fortæller Regner Grasten.

”Vi kører rundt i Jylland nu på research og starter optagelserne den 6. april. Og så har vi premiere 16. december,” siger producenten, der har skrevet manuskriptet til filmen under sit pseudonym Torvald Lervad.

Livet i koncentrationslejr
Anne-Grethe Bjarup Riis står klar til ligesom på forgængeren at sætte sig i instruktørstolen.

Denne gang følger historien søstrene Tulle og Gerda Fiil – spillet af Marie Bach Hansen og Laura Winther Møller – der bliver fanget af nazisterne og kæmper for at overleve i koncentrationslejren.

Deres far blev i første film henrettet af tyskerne, men den resterende familie forsøger at finde kvinderne og få dem hjem.

Producenten har en begrundet tyrkertro til, at filmen nok skal tiltrække et stort publikum, selv om den oprindelige kom for hele otte år siden.

”Jeg tror, at den næste bliver større end den første. Hvidstengruppen var jo først kæmpestor i Jylland, og da dvd’en kom, opdagede københavnerne den. Filmen solgte 250.000 dvd’er!” siger Regner Grasten.

”Vi får målinger, hver gang den bliver vist på tv, og der har aldrig været under 500.000 seere. De fordeler sig i alle aldersgrupper, ligegyldigt hvor i landet det er. Så der er simpelthen kommet et nyt publikum til, som ikke var i biografen dengang.”

Straks-test og værnemidler
Regner Grasten har ikke mærket meget til, at filmbranchen ligesom resten af verden i år er blevet ramt af coronavirus.

”Det er forfærdeligt at sige, men 2020 har forløbet godt for os. Vi har haft ro på til at udvikle, så vi har faktisk et mentalt overskud nu,” siger producenten, hvis selskab også arbejder på filmatiseringer af Hanne-Vibeke Holsts Knud, den store, Leonora Christina Skovs Den der lever stille og Jesper Wung-Sungs En anden gren.

Det kræver dog noget forberedelse, inden Hvidstengruppen: De efterladte er helt klar til at gå i optagelse. I en verden efter coronakrisen skal der bruges mange penge på sikkerhed.

”Vi tænker at skulle bruge 500-600.000 kroner alene på straks-test, værnemidler og den slags,” fortæller 64-årige Regner Grasten.

”Men inden 6. april satser vi også på, at mindst 1,5-2 millioner mennesker er blevet vaccineret. Det siger myndighederne jo. Og så er vi i gang med at kontakte ambassaden i Letland i forhold til, hvad vi skal forvente af restriktioner, karantæne og sådan noget.”

Trailer: Hvidstengruppen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko