Interview
02. aug. 2015 | 21:35

Mød Kommissar fra Das Sound Machine

Foto | Brownstone Productions
Intet kan i øjeblikket stoppe Birgitte Hjort Sørensen, der giver den fuld skrue som tysk a cappella-stjerne i Pitch Perfect 2.

Mick Jagger er blandt hendes fans. ”Borgen har været et fantastisk springbræt,” siger Birgitte Hjort Sørensen, der er aktuel i Pitch Perfect 2 og ved at indspille stor en HBO-serie.

Af Anne Hjelm Sørensen

Det lyse hår er lagt i en knivskarp sideskilning og samlet i en stram knold. De store dådyrøjne er omkranset af en dramatisk mørk streg, der matcher den sorte showdragt af net og skinnende læder.

”Wir sind Das Sound Machine.”

Ansigtet videoprojiceres tredobbelt på scenens baggrundslærred og en dyb, elektroniseret stemme annoncerer næste optræden i a cappella-konkurrencen.

Selvom man sandsynligvis altid vil kunne genkende Birgitte Hjort Sørensen for hendes smukke, karakteristiske ansigtstræk, er hun til ungdomskomedien Pitch Perfect 2 trukket i en noget anden mundering, end vi er vant til at se hende i.

Den 33-årige skuespiller, der brød igennem som Borgens ambitiøse tv-journalist Katrine Fønsmark med den evigt skinnende hårpragt og de ubegribeligt velsiddende jakkesæt, træder markant nye stier i rollen som den tyske a cappella-stjerne Kommissar, der leder gruppen Das Sound Machine.

”Det sjove ved mit job er, at jeg kan få lov til at lave så vidt forskellige ting. Det er klart det, der tiltrækker mig ved skuespil,” siger Birgitte Hjort Sørensen, da vi taler med hende over en Skype-forbindelse mellem København og New York.

Her er hun i gang med optagelserne til Martin Scorsese og Mick Jaggers længe ventede HBO-serie Vinyl, hvor hun skal spille den danske kunstner Ingrid, der er tilknyttet kredsen omkring Andy Warhol.

”OMG. She’s PERFECT”
Pitch Perfect 2 – fortsættelsen af ungdomsfænomenet fra 2012 – er blot et af flere imponerende projekter, der har været trædesten for den danske skuespillers internationale karriere.

Med overdådige kommentarer som ”OMG. She’s PERFECT” og ”Such a pleasant charming, down-to-earth, unpretentious, natural, beautiful, sweet, intelligent woman” og ”I love her. She’s my favourite character in the whole movie!!” efterlader Youtube-brugerne ingen tvivl om, at Birgitte Hjort Sørensen har gjort stort indtryk som tysk a cappella-stjerne.

Fra 6. august kan danske biografgængere opleve og vurdere Birgitte Hjort Sørensens sangstemme og dansetrin i Pitch Perfect 2.

Centrum for fortsættelsen er a cappella-gruppen Barden Bellas, der blev introduceret i 1’eren. De fratages efter en uheldig optræden retten til at konkurrere i USA og rejser derfor til København for at deltage i verdensmesterskaberne. Her møder de deres overmænd i form af den tyske gruppe Das Sound Machine, der ledes af alfakvinden Kommissar (Birgitte Hjort Sørensen).

Hvordan var det at spille med i en så populær amerikansk ungdomsfilm?

”Der var virkelig fed energi under optagelserne, så det har været vildt sjovt. A cappella er jo en fantastisk disciplin, men det er også mega hårdt. Vi skulle fandeme øve os meget! Men så følte man sig også lidt som en rockstjerne!”

Hvordan vil du beskrive din rolle?

”Kommissar er en meget militant, disciplineret leder, der nok inderst inde ser sig selv som soloartist. Det at tabe eksisterer slet ikke i hendes univers. Jeg kan rigtigt godt lide filmens leg med stereotyper. Den tager lidt pis på den måde, amerikanere tenderer til at kategorisere for eksempel tyskere på. Det er meget selvironisk.”

Rollen ligner ikke noget, du har spillet før. Hvad var det, der tiltalte dig ved filmens univers?

”Jeg havde faktisk lidt fordomme over for den slags amerikanske ungdomskomedier, men så læste jeg manuskriptet, der var virkelig velskrevet og sjovt. Humoren var langt mere europæisk og grov, end jeg havde regnet med.”

Højt oppe på listen
Det er på overraskende kort tid lykkedes Birgitte Hjort Sørensen at kapre prestigefyldte roller og herigennem en tilknytning til HBO, der er en af de helt store drenge blandt streamingtjenesterne.

Hvorfor tror du, at det er lykkedes netop dig at bryde igennem i udlandet?

”Først og fremmest på grund af min medvirken i Borgen, der viste sig at være et fantastisk springbræt. Serien har jo fået enormt meget opmærksomhed i udlandet, så de branchefolk, jeg møder, kender den og har på den måde allerede et forhold til mig.”

Selv om konkurrencen er stor, har en betydelig håndfuld danske skuespillere efterhånden vundet fodfæste i udlandet.

Nikolaj Coster-Waldau blev for alvor berømt med en hovedrolle i Game of Thrones, mens Lars Mikkelsen tidligere i år gav den som Ruslands præsident i Netflix-serien House of Cards. Også Sidse Babbett Knudsen og Sofie Gråbøl har markeret sig på det internationale marked.

Er danske skuespillere populære i udlandet?

”Der hersker bestemt en konsensus om, at vi er dygtige i Danmark. DR’s fantastiske tv-serier har virkelig profileret landet, så danske skuespillere for mange branchefolk repræsenterer høj kvalitet.”

De tre store udenlandske roller, som Birgitte Hjort Sørensen indtil videre har spillet, kunne næsten ikke være mere forskellige. Alligevel har Game of Thrones’ stammeleder Karsi, Rock’n’rolls Warhol-muse og Pitch Perfect 2’s a cappella-stjerne én ting til fælles: De er nordiske af herkomst.

Bliver du castet, fordi du er dansk?

”Det kan der godt være noget om, og det er i første omgang, fordi amerikanerne er meget følsomme over for accenter. Hvis der er én, der ikke taler 100 procent accentfrit amerikansk, vil publikum som regel gerne have en forklaring på, hvor de så kommer fra.”

Er det godt eller skidt?

”Begge dele. Lige nu arbejder jeg faktisk med en dialect coach, der skal fjerne min accent, så jeg også kan komme i betragtning til regulære amerikanske roller. Men indtil videre har min accent været god for mig, for der er jo langt mindre konkurrence til de nordiske roller. Feltet er simpelthen mindre, og jeg står ret højt oppe på listen i øjeblikket.”

Mick Jagger siger hej
Der er utvivlsomt både størrelsesmæssige og økonomiske forskelle på danske og udenlandske produktioner, men hvad er den største forskel for en skuespiller?

”Det er måske følelsen af, at det her er superligaen. Barren ligger utroligt højt, så alle gør sig ekstra stor umage. Det er ikke nødvendigvis, fordi det er upersonligt, men det er bare ikke altid, der lige er tid til en sludder over en kop kaffe. Alting går lidt stærkere.”

Hvad er den vildeste oplevelse, du har haft indtil videre under din medvirken på de tre projekter?

”Da vi havde læseprøve på et afsnit til HBO-serien Rock’n’roll,kom Mick Jagger lige pludselig over til mig og sagde: ’Hej, vi to har vist ikke fået hilst på hinanden endnu. Jeg så dig i Borgen – du var virkelig god!’ Dét var altså ret vildt.”

Fred i Føtex
I Danmark er det snart de færreste, der ikke vil kunne genkende Birgitte Hjort Sørensen på gaden, og de internationale roller har efterhånden også gjort hende til et kendt ansigt i udlandet.

”Der var lige tre uger omkring udsendelsen af Game of Thrones-afsnittet og premieren på Pitch Perfect 2, hvor jeg kunne mærke, at nu skete der altså noget. Især på mine sociale medier, hvor der kom meget større aktivitet.”

”Og så er det vildt sjovt, at der den ene dag kan være nogle, der kommer hen og siger: ’Min datter elskede dig i Pitch Perfect 2’, og den næste dag en anden, der siger: ’Wauw, du sparkede virkelig røv i Game of Thrones.’”

Hvad med herhjemme? Kan du stadigvæk gå i fred?

”Nu er danskerne jo ikke et folk, der overfalder én, når man går i Føtex. Men der er nok flere, der kigger.”

Frygten for arbejdsløshed
Selvom det går mere end strygende på karrierefronten, er Birgitte Hjort Sørensen meget bevidst om branchens usikkerhed.

Er du nogensinde bange for at stå uden arbejde?

”Ja! Det er en konstant frygt, der dukker op med jævne mellemrum. Jeg har heldigvis stort set været forskånet for arbejdsløshed, siden jeg blev færdiguddannet, men fra efteråret 2014 og til dette forår havde jeg faktisk ikke noget at lave.”

Hvad brugte du så din tid på?

”Jeg brugte meget tid på at tænke: ’Hvad nu, hvis der aldrig kommer flere tilbud?’ Haha, måske ikke på så dramatisk en måde, men jeg tænkte da over, at der vil være perioder, hvor jeg ikke er i arbejde. Det er skræmmende, men også sundt.”

Hvordan det?

”Man kan godt blive så fokuseret på sit job, at man glemmer, at det ikke er det eneste, der er. Jeg kan for eksempel også godt lide at læse og troede oprindelig, jeg skulle på universitetet og studere litteraturvidenskab. Så måske vil jeg det en dag!”

Trailer: Pitch Perfect 2

Kommentarer

Birgitte Hjort Sørensen

Født 1982 i Hillerød.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 2007.

Gennembrud som tv-journalisten Katrine Fønsmark i DR Drama-serien Borgen.

Aktuel i Pitch Perfect 2.

Udvalgte film og serier

Vinyl
tv-serie, 2016

Pitch Perfect 2
spillefilm, 2015

En du elsker
spillefilm, 2014

Marie Krøyer
spillefilm, 2012

Borgen
tv-serie, 2010-13

Ved verdens ende
spillefilm, 2009

Kandidaten
spillefilm, 2008

Anja og Viktor – i medgang og modgang
spillefilm, 2008

Maj & Charlie
tv-serie, 2008

© Filmmagasinet Ekko