Ugens streaming
04. aug. 2017 | 09:05

Ekko anbefaler: Moderne westerns

Foto | Giles Nuttgens
Brødrene Tanner (Ben Foster) og Toby (Chris Pine) spejder ud over den texanske prærie i Hell or High Water. Det har en hel del filmskabere også i nyere tid haft succes med.

Filmhistorien er rig på fantastiske westerns, og denne uge anbefaler vi fem nyere film og serier, som forener genrens symboler med moderne historier.

Af Marie Hvam og Nicki Bruun

Western-genren, som vi kender den på film, blev for alvor født med John Fords Diligencen fra 1939, hvor en vogn kører igennem det amerikanske ørkenlandskab.

De farlige indianere er fjenden, og sådan var det i fleste film i genrens storhedstid op til 1960’erne. Men så kom Sergio Leone og andre med spaghettiwesterns, der revitaliserede genren og gjorde op med forestillingen om de gode mod de onde.

Siden har produktionen af westerns været meget lavere, men der er hele tiden kommet drypvise perler. For eksempel har Quentin Tarantino brugt genren til at omskrive USA’s historie på raffineret vis.

Genren fungerer stadig den dag i dag, fordi den refererer til en arketypisk virkelighed af fordums tid, som alle og enhver kan indleve sig i.

Her er fem moderne westerns, som du kan streame i weekenden.

Hell or High Water

Det er noget af en karriere, Taylor Sheridan har fået stablet på benene. Efter tyve år som mere eller mindre ukendt skuespiller debuterede han i 2015 som manuskriptforfatter med den nervepirrende thriller Sicario. Sidste år slog han så for alvor igennem som ordsmeden bag neo-western-filmen Hell or High Water, der blev Oscar-nomineret for bedste manuskript.

Filmen følger to brødre i det texanske ødeland, der røver banker for at betale lånet på deres mors hus. Dermed blandes western-klichéer om stoiske mænd iført bredskyggede hatte med økonomisk krise i nutiden, og resultatet er en medrivende krimi-thriller, som er lige dele genrespas og humanistisk drama.

Kan ses på C More og Filmstriben

 

Django Unchained

Der er ikke sparet på blodet i Tarantinos nyklassiker, som er en hyldest til den italienske spaghettiwestern Django fra 1966. Det er en stiliseret og actionpræget omgang, hvor slavehandel blandes med klassiske westerndyder.

Slaven Django indgår et umage makkerskab med tandlægen og dusørjægeren Dr. King Schultz. Django vil nemlig redde sin elskede Broomhilda ud af kløerne på den charmerende, men skruppelløse Calvin J. Candie. Filmen blev et internationalt gennembrud for skuespilleren Christoph Waltz i rollen som den flyvske dusørjæger.

Kan ses på Netflix

 

Deadwood

”Velkommen til fucking Deadwood!” siger saloon-ejeren Al Swearengen, da han modtager en gæst i sin by på den amerikanske prærie anno 1870’erne. Han er en af tv-historiens mest karismatiske figurer, og serien skildrer, hvordan det civiliserede USA blev født af hor, mord og ildebrand.

Deadwood er takket være sit højtsvungne sprog blevet sammenlignet med ingen ringere end William Shakespeare. Det er måske lige voldsomt nok, men det er unægtelig både patosfremkaldende og dybt humoristisk, når Swearengen midt i et blowjob giver sig til at formulere en poetisk svada over tiden og landets beskaffenhed.

Kan ses på HBO Nordic

 

3:10 to Yuma

3:10 to Yuma er en af de mere klassiske western-film på denne liste. Det er historien om en forgældet bonde, der tager en tilsyneladende nem tjans med at bringe den berygtede forbryder Ben Wade til toget kl. 15.10. Toget skal føre forbryderen til fængslet i Yuma. Men det viser sig hurtigt alt andet end simpelt, da Wades bande vil gøre alt for at befri deres leder.

Filmen er fuld af skarp dialog, og selv om størstedelen af den foregår i en fangetransport, er der en konstant nervepirrende stemning, der fastholder seeren i et åndeløst jerngreb.

Kan ses på Filmstriben

 

No Country for Old Men

Aldrig har en lejemorder været så skræmmende og ubehagelig som Javier Bardem i No Country for Old Men. Det slæbende ben og hans mumlen, når han giver sin straf, for ikke at nævne pagehåret, der knap skjuler begge øjne, er nok til at få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Coen-brødrenes noir-western er en bjergtagende oplevelse, hvor det nøgne, texanske landskab fungerer som en pendant til den intense katten-efter-musen-leg mellem en koldblodig lejemorder, en isoleret Vietnam-veteran og en sherif, der længes efter de gode gamle dage.

Kan lejes på Viaplay og Blockbuster

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på westerns.

© Filmmagasinet Ekko