Nyhed
09. sep. 2022 | 14:30

Monroe-film deler mænd og kvinder

Foto | Matt Kennedy
Forfatteren Arthur Miller (Adrien Brody) og skuespilleren Marilyn Monroe (Ana de Armas) var i en årrække gift inden hendes alt for tidlige død.

Mens mandlige anmeldere overvejende er positivt stemt over for Blonde, kritiserer flere kvindelige anmeldere skildringen af stjernen som et offer for misbrug.

Af Nicki Bruun og Jonathan Lebeda

Filmen om Marilyn Monroe fik Ekkos anmelder til at kaste armene i vejret og i sin seksstjernede anmeldelse udråbe Blonde til et mesterværk.

Han får opbakning af anmelderne fra førende medier som Variety og Vulture, der bruger ord som ”smuk”, ”stærk” og ”rørende”.

”Den tragiske kerne i Andrew Dominiks portrætfilm er ikke 50’ernes galopperende mandschauvinisme, men Norma Jeane Bakers selvudslettende villighed til at bugte sig for andres forventninger,” skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen i Ekko.

Men ikke alle er lige glade for Andrew Dominiks portræt af kvinden, hvis borgerlige navn var Norma Jeane Baker, som i filmen spilles af cubanske Ana de Armas.

Mens de mandlige anmeldere overvejende er positivt stemt, har en del kvindelige anmeldere et mere kritisk blik på portrættet af Marilyn Monroe.

”Problemet er, at han (Dominik, red.) har lavet en film inspireret af Marilyn Monroe, hvor hun udelukkende er karakteriseret som et offer,” skriver IndieWires anmelder Sophie Monks Kaufman.

For Screen Daily skriver Fionnuala Halligan, at Blonde fremstår som ”en fortælling om udnyttelse og misbrug, der gladelig fortsætter traditionen”.

I avisen The Guardian skriver Leslie Felperin – som også er fast anmelder i Ekkos spalter – at filmen ”kanoniserer hende (Monroe, red.) som en feministisk helgen, der døde for vores lystne synder, så vi kan mæske os i hendes skønhed og talent”.

Affæren med JFK
Blonde er baseret på en bog fra 2000 af den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates. Over 738 sider udfolder hun i genren ”biografisk fiktion” historien om kvinden, der blev berømt som nyere tids største sex-ikon.

Både bogen og filmen indeholder en række grumme scener, hvor hovedpersonen bliver seksuelt misbrugt og udsat for grænseoverskridende opførsel af en række mænd.

En af dem spilles af danske Caspar Phillipson, der nærmest har gjort en karriere ud af at spille John F. Kennedy. Det gør han i storfilmen Jackie og siden i både en tv-serie og en kortfilm.

I Blonde hedder hans figur blot ”Præsidenten”, men der kan ikke herske tvivl om, at han skildrer JFK, som Monroe angiveligt havde en affære med. Filmen viser – med Ekkos anmelders ord – hvordan ”præsidenten presser hendes hoved ned på sin pik, mens han forsvarer sig mod overgrebsanklager i telefonen”.

Det skal for god ordens skyld nævnes, at en del kvindelige anmeldere er positive over for filmen.

Allermest begejstret er Jane Crowther fra mediet Total Film, der giver topkarakter og skriver: ”Det er ubehageligt at se, men det er også engagerende og uhæmmet filmkunst, der vil skabe diskussion og delte meninger.”

Blonde får premiere på Netflix den 28. september.

Trailer: Blonde

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko