Nyhed
04. mar. 2016 | 13:33 - Opdateret 04. mar. 2016 | 16:27

Har Welles-projekt gjort regning uden vært?

Foto | RKO Radio Pictures
De fleste kender nok Orson Welles bedst fra hans præstation som Charles Foster Kane (th.), men han arbejdede på en stor comeback-film inden sin død: The Other Side if the Wind.

Sidste år indsamlede instruktøren Peter Bogdanovich og tre producere penge til færdiggørelsen af Orson Welles’ sidste film. Men de har tilsyneladende ikke rettighederne til projektet.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Stor var sympatien blandt fans af Orson Welles, da instruktøren Peter Bogdanovich sidste sommer bekendtgjorde, at han ville stå i spidsen for en færdiggørelse af mesterinstruktørens sidste film, The Other Side of the Wind.

Sammen med producerne Frank Marshall (som har samarbejdet med Spielberg i en menneskealder), Filip Jan Rymsza og Jens Koethner Kaul iværksatte Bogdanovich, som selv medvirker i filmen, en indsamlingskampagne på Indiegogo.com.

Kampagnen indsamlede 400.000 dollars, hvilket er mere end 2,7 millioner danske kroner. Men mere end et halvt år efter er der intet nyt om projektet til stor frustration for filmelskere og Orson Welles-fans.

På fanforummet Wellesnet.com har flere brugere ytret deres utilfredshed projektets udvikling.

”Hvis de ikke løser det her ævl snart, frygter jeg, at vi kan glemme alt om, at projektet bliver genoplivet. Det betyder, at flere investorer og støtter vil være varsomme fremover,” skriver en fan ved navn Anthony Thorne.

Sagsøg Welles’ efterkommere!
Hverken Peter Bogdanovich eller producerne har givet lyd fra sig, og nu viser det sig, at de måske slet ikke har haft rettighederne til at gøre filmen færdig!

I december sidste år skrev Welles-forskeren Joseph McBride, der også medvirker i The Other Side of the Wind, således en opsigtsvækkende kommentar på sin Facebook-side.

Her opfordrer han de tre producere til at tage det drastiske skridt og sagsøge de oprindelige rettighedsindehavere – Oja Kodar og Sasha Welles, som begge i familie med Orson Welles – fordi de åbenbart blokerer for færdiggørelsen.

”Oja har nu forsinket filmen i sytten år og nølet den stort anlagte indsamling fra sidste sommer,” skriver Joseph McBride, der selv forsøgte at genoplive Welles’ film i 1990’erne.

”Spørgsmålet om, hvorfor Oja har blokeret filmen, er op til historikerne, og hendes eftermæle vil ikke blive positivt i den fremtidige vurdering. Forhåbentlig vil retten tilkende Oja og Sashas ophavsret til de nye producere.”

Ned ad bakke
Sagen bliver ikke mindre mystisk af, at Sasha Welles i oktober 2014 til Wellesnet.com fortalte, at han anser aftalen med de tre nye producere for ugyldig grundet en manglende betaling.

Ifølge Indiegogos retningslinjer er iværksætterne bag en indsamling bundet til at realisere det støttede projekt. Hvis de ikke er i stand til det, skal de i dialog med støtterne finde en løsning.

Orson Welles står som filmhistoriens måske største geni med hovedværker som Citizen Kane (1941) og Politiets blinde øje (1958). Men hans karriere gik ned ad bakke, og han efterlod sig en række uafsluttede projekter, da han døde i 1985.

De største forhåbninger knytter der sig til The Other Side of the Wind, hvor John Huston har hovedrollen som filminstruktøren Jake Hannaford, der i sit livs efterår kæmper for at gøre comeback.

Spørgsmålet er, om filmen nogensinde vil se dagens lys, og hvad der i så fald sker med de mange penge, som Welles’ fans har givet. Ekko forsøger at få en kommentar fra Peter Bogdanovich.

Scene fra The Other Side of the Wind

Kommentarer

Orson Welles

Født 1915 i Kenosha, Wisconsin.

Startede på teatret, hvor han blandt andet spillede Shakespeares Macbeth.

Lavede som 23-årig radiostykket The War of the Worlds, der fik lyttere til at tro, at USA blev invaderet af rumvæsener.

Blev i 2002 valgt som den største instruktør nogensinde i en afstemning af det britiske filminstitut.

Citizen Kane har i et halvt århundrede toppet mange lister som den bedste film nogensinde.

Udvalgt filmografi

F for Fake, 1973

Politiets blinde øje, 1958

Othello, 1952

Macbeth, 1948

Kvinden fra Shanghai, 1947

Den fremmede, 1946

Familien Amberson, 1942

Citizen Kane, 1941

© Filmmagasinet Ekko